Αλλαγή κουλτούρας και όχι απλώς αλλαγή εργασιακών συνθηκών. Αυτό φαίνεται πως είναι το κλειδί για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού μίας εταιρείας την ώρα που τη μετά – covid εποχής παρατηρούνται ισχυρές τάσεις φυγής.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, οι περιορισμοί λόγω πανδημίας αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και προώθηση πολιτικών ισότητας των φύλων ενώ παράλληλα, αυξάνονται και ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτό το δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, έρευνα της PwC για τις προσδοκίες των εργαζομένων σε 44 χώρες έδειξε ότι κατά μέσο όρο ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι πιθανό να στραφεί σε νέο εργοδότη και ένας στους τρεις σκέφτεται να ζητήσει αύξηση μισθού. Για να αναστραφεί αυτή η συνθήκη, η έρευνα κατέληγε στο ότι χρειάζεται, εκτός από ικανοποιητικές αμοιβές, η προώθηση μίας νέας εργασιακής κουλτούρας όπου ο εργαζόμενος αισθάνεται πληρότητα στην εργασία και νιώθει ότι έχει τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός του, προσπαθώντας να γίνει καλύτερος.
Μία τέτοια κουλτούρα είναι εκείνη που προωθεί η ΔΕΗ επενδύοντας στους ανθρώπους της και υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο Εταιρικής Διακυβέρνησης με πυλώνα του τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος υψηλών προδιαγραφών. Για αυτό το περιβάλλον, άλλωστε, έχει βραβευθεί λαμβάνοντας τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή στη λίστα Great Place to Work®.
Ψηλά στην ατζέντα της ΔΕΗ μπαίνει η προώθηση ευκαιριών ενίσχυσης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων της προσφέροντας, έτσι, ίσες ευκαιρίες εξέλιξής τους. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα από πιστοποιημένους εσωτερικούς εκπαιδευτές και αξιόπιστους και αναγνωρισμένους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.
Μάλιστα, η ΔΕΗ διαθέτει και Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το “ΙΙΕΚ ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο”. Εκεί, αξιοποιώντας την κατάρτιση και εμπειρίες επαγγελματιών του χώρου προσφέρονται προγράμματα εστιασμένα στον τομέα της Ενέργειας σε ειδικότητες όπως: Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Αυτοματισμών και Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας. Οι εγκαταστάσεις του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο στην Κοζάνη στεγάζονται σε κτίρια 4.500 τ.μ. και διαθέτουν 10 αίθουσες διδασκαλίας, 14 εργαστήρια και 1 αμφιθέατρο.
Παράλληλα, διαθέτουν Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2, με δομές στις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είναι πιστοποιημένο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από το 1998 ως Κέντρο Εθνικής Εμβέλειας για θεματικές όπως το Περιβάλλον, η Υγεία & Πρόνοια, ο Πολιτισμός και Αθλητισμός, τα Παιδαγωγικά, η Οικονομία και Διοίκηση, η Πληροφορική, τα Τουριστικά και Παροχή Υπηρεσιών, τα Αγροτικά και, τέλος, τα Τεχνικά και Μεταφορές.
Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο η ΔΕΗ φιλοξενεί 250 φοιτητές - σπουδαστές ΑΕΙ, πρώην ΤΕΙ, Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ), Μαθητείας ΟΑΕΔ, Ι.Ε.Κ. και απόφοιτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης προσφέροντάς τους πραγματική εργασιακή εμπειρία σε έναν μεγάλο οργανισμό.
Τέλος, η ΔΕΗ διαθέτει Βιβλιοθήκη με περισσότερα από 80 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα που αποτελεί ένα δυναμικό κέντρο πληροφόρησης διαθέτοντας 10.000 τίτλους βιβλίων, 85 τίτλους περιοδικών, εφημερίδες και σπάνιες μελέτες. Κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα:
- Αγοράς και διακίνησης βιβλίων, περιοδικών, μελετών, Κανονισμών και Προτύπων (IEC, ASTM, ISO κτλ.)
- Ηλεκτρονικής διαχείρισης επιλεγμένων ξενόγλωσσων περιοδικών με πρόσβαση μέσω του εταιρικού intranet.
- Ηλεκτρονικής αποστολής άρθρων προεπιλεγμένων περιοδικών σε ομάδες χρηστών ανά ενδιαφέρον “Η Βιβλιοθήκη στο email σας”.
- Πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων εθνικές και εξωτερικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
- Δανεισμού βιβλίων και περιοδικών.
- Διαδικτυακής σύνδεσης της Βιβλιοθήκης με άλλες ελληνικές Βιβλιοθήκες.