ΓΔ: 1395.13 -0.18% Τζίρος: 52.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:55:00 DATA
Perivallon, Klimatiki Allagi, Klima, Clima
Φωτο: Shutterstock

Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή: Ένα ανοιχτό και δύσκολο στοίχημα

Σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς οι εταιρείες σήμερα στρέφονται στην υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών με πρόσημο βιωσιμότητας. Για τη ΔΕΗ η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, η ανθρωπότητα παραμένει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση έως σήμερα που δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Ήδη, οι δείκτες δείχνουν δραματικές απώλειες τόσο στην πανίδα όσο και στη χλωρίδα του πλανήτη αναδεικνύοντας ως αναγκαίες τις κινήσεις για προστασία του περιβάλλοντος από τις κυβερνήσεις, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 70% των πληθυσμών των άγριων ζώων κατά μέσο όρο έχει ήδη χάσει ο πλανήτης σύμφωνα με εκτίμηση αναφοράς του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Παράλληλα, μόνο μέσα στην τελευταία εξαετία έχουν σημειωθεί οι τρεις χειρότερες περίοδοι δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχετική έκθεση για  τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περσινή περίοδος πυρκαγιών ήταν η δεύτερη στην ΕΕ, όσον αφορά την έκταση των καμένων περιοχών μετά το 2017, όταν είχαν καεί πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πάνω από 5.500 τ.χλμ. εδαφών κάηκαν το 2021 -μια έκταση υπερδιπλάσια του Λουξεμβούργου- ενώ πάνω από 1.000 τ.χλμ. κάηκαν σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες αποτελούν τη δεξαμενή βιοποικιλότητας της ΕΕ.

Σημαντική για την ανατροπή αυτής της πορείας είναι η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς όλο και περισσότερο οι εταιρείες σήμερα στρέφονται στην υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών με πρόσημο βιωσιμότητας. Για την ΔΕΗ η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση της Διοίκησης αφού αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες για την επίτευξη ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί με την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό η περιβαλλοντική διάσταση είναι ενσωματωμένη σε κάθε πλευρά της στρατηγικής της. Η Επιχείρηση πέραν της εφαρμογής της κοινοτικής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λαμβάνει και σειρά άλλων πρωτοβουλιών και μέτρων στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές στις οποίες λειτουργούν τα ορυχεία λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Άξονες της Περιβαλλοντικής Στρατηγικής της ΔΕΗ είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της ατμόσφαιρας, των νερών και των εδαφών, της βιοποικιλότητας, η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ο περιορισμός παραγωγής αποβλήτων και η διαχείριση τους στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, η έρευνα και η καινοτομία.

Η Επιχείρηση επενδύει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και σε συνεργασία με άλλους ιδιώτες επενδυτές). Το νέο Επιχειρησιακό σχέδιο της  προωθεί, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Ε.Ε. της Πράσινης Συμφωνίας του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο με: 

  • επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, του κλεισίματος και της αποκατάστασης των αντίστοιχων ορυχείων  
  • ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας 
  • ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα 

Πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας η ΔΕΗ συμμετέχει σε μια σειρά από εθελοντικές πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα και υλοποιεί σχετικές δράσεις, οι οποίες συνεισφέρουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικές, είναι οι πρωτοβουλίες της για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και της Βόρειας Εύβοιας που δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2022. Για αυτό και η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΔΕΗ ενεργώ» και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund και κυβερνητικούς φορείς, προχώρησε σε μια σημαντική δωρεά για την αγορά, τη φύλαξη και τη συντήρηση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους 80.000 δενδρυλλίων ελιάς, μέχρι εντέλει αυτά να παραδοθούν σε πληγέντες αγρότες.

Η επιλογή της ελιάς, ενός δέντρου ταυτισμένου με τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, την Ελλάδα στο σύνολό της, αλλά και με αξίες όπως η ειρήνη, η σοφία και η ευμάρεια, αποτελεί, πέρα από έμπρακτη προσφορά, και μια ευχή, όπως προκύπτει και από το σύνθημα της ΔΕΗ: «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας και ευχόμαστε όπως μεγαλώνουν τα νέα δέντρα στον ιστορικό αυτό χώρο, να μεγαλώσει η ελπίδα για τους κατοίκους και να στεριώσει η ευημερία στην περιοχή». Το πρώτο ελαιόδεντρο έχει ήδη φυτευτεί συμβολικά από τους ανθρώπους της ΔΕΗ στην πλατεία της Αρχαίας Ολυμπίας, σαν υπόσχεση επιστροφής του φυσικού πλούτου σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Επιπλέον, η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Βόρειας Εύβοιας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του χορηγού για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας, σε συνολική έκταση 380.000 περίπου στρεμμάτων που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς που έχουν και τη βαθύτερη γνώση των αναγκών της περιοχής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Παράλληλα, για δεύτερη χρονιά, η ΔΕΗ συμμετείχε στο project Paralies, «υιοθετώντας» δυο τμήματα της παραλίας του Σχινιά, συνολικού μήκους 1.500 μέτρων. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, άνθρωποι της εταιρείας κράτησαν καθαρή την ακτή με καθημερινή συλλογή απορριμμάτων, αλλά και ευαισθητοποιώντας τους λουόμενους για την αξία της ανακύκλωσης. Έως και τον τελευταίο καθαρισμό της παραλίας στις 23 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ συγκέντρωσε συνολικά σχεδόν 2 τόνους από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί – υλικά που θα ρύπαιναν τον αιγιαλό και τα οποία αντ’ αυτού ανακυκλώθηκαν στο ΚΔΑΥ Κορωπίου αποκτώντας νέα ζωή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ανταγωνιστικότητα περνά μέσα από την ενεργειακή μετάβαση

«Η Ευρώπη θέτει τον ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να προσέχουμε τις προκλήσεις που απορρέουν από έναν τόσο φιλόδοξο μετασχηματισμό» επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.