ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Ανακοινώνονται οι δικαιούχοι για την επιδότηση αντικατάστασης συσκευών

Μόνο το 17,22% όσων υπέβαλαν την αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων συσκευών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήραν το «πράσινο φως». Επιπλέον budget αναζητάει το ΥΠΕΝ.

Ανακοινώνονται σήμερα οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων. Σχεδόν ένας στους πέντε είναι οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα αφού από τις 879.026 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 151.450 κατατάσσονται στις «οριστικά επιλέξιμες».

Οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα ενημερωθούν με την αποστολή sms στο κινητό τους τηλέφωνο, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, στην οποία έχουν αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες κατάταξης στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Υπενθυμίζεται πως ο περιορισμένος προϋπολογισμός στα 150 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο του ενδιαφέροντος και τώρα το ΥΠΕΝ διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που έχει προκηρυχτεί ποτέ στην Ελλάδα. Σήμερα, πρώτοι οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν για να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών τους και στη συνέχεια να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς έως και 30%.. Παράλληλα, ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για αναζήτηση πόρων που θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε τους δικαιούχους του προγράμματος, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές τους μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Με το νέο πρόγραμμα, τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η ενεργειακή ασφάλεια ταυτίζεται με την εθνική ασφάλεια

Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τον υπουργό Περιβάλλοντος συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τιμές στην Ελλάδα. Υπάρχει επάρκεια εφοδιασμού και συνεχής επικοινωνία με ευρωπαϊκούς φορείς.
Σύσκεψη υπουργείου ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΥΠΕΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια

Σήμερα στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επιφυλακή για την ενέργεια και στη Βουλή οι συμβάσεις Chevron

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τις τιμές και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Όπως είπε, οι συμβάσεις Chevron–Helleniq Energy εισάγονται στη Βουλή στις 5/3 και οδηγούνται προς ψήφιση στις 12/3.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Προστατεύουμε ουσιαστικά τον θαλάσσιο πλούτο μας

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε τη σημασία προστασίας των θαλασσών και της βιοποικιλότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Λιβαδιών, υπογραμμίζοντας τα μέτρα και τα εθνικά θαλάσσια πάρκα για τη διαφύλαξή τους.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ενεργειακές συμφωνίες υπό τον Μητσοτάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν ενεργειακές συμφωνίες του ΥΠΕΝ με την ΕΔΕΥΕΠ και τη σύμπραξη Chevron-Helleniq Energy, καθώς και θέματα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας και Δικαιοσύνης.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Συμφωνίες με Chevron - HELLENIQ και ώθηση του Καθέτου Διαδρόμου

Ο Στ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στις συμβάσεις Ελληνικού Δημοσίου με Chevron–HELLENIQ ENERGY και στην ενίσχυση του Καθέτου Διαδρόμου. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σημειώνοντας και την ευρωπαϊκή θέση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.