ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντίδραση Ένωσης Δικαστών στα σχόλια της Καμάλα Χάρις για την ελληνική δικαιοσύνη

«Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Σε απάντηση σειράς αναφορών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αλλά και κακοπροαίρετα τοποθετούμενων δημοσιευμάτων για το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενόψει εκδίκασης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Ο εύλογος χρόνος της απονομής της Δικαιοσύνης ως αναγκαίο στοιχείο της ποιότητας του δικαιοδοτικού συστήματος αποτελεί μόνιμη έννοια και κεντρικό στόχο όλων των δικαστικών λειτουργών. Άλλωστε η ύπαρξη ενός γρήγορου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης θα ωφελούσε εκτός από το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς.

Για το λόγο αυτό οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται με υπερένταση των δυνάμεών τους υπό συνθήκες αδιανόητες για άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας και ταυτόχρονα η Ένωσή μας έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων που στοχεύουν ειδικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της δυνατότητας δικονομικών καταχρήσεων (δικαστική διαμεσολάβηση, δικαστική αστυνομία, ηλεκτρονική υποστήριξη, ουσιαστικό σωφρονιστικό σύστημα), η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί.

Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας, καθώς η απουσία αυτοκριτικής και η μετάθεση ευθυνών απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσα ορατής βελτίωσης προς όφελος όλων.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο δικαστήριο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

sillipsi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν τρία άτομα στο Ηράκλειο για κλοπές οχημάτων

Οι δέκα κλοπές είχαν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και ένας ανήλικος ενώ επιπλέον συνελήφθη ακόμα ένας Έλληνας για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου και παραβάσεις περί όπλων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάθειρξη έως 244 έτη σε μέλη κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών

Η εγκληματική δραστηριότητα του πολυμελούς κυκλώματος αποκαλύφθηκε πέρσι τον Ιούνιο από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Αλλοδαπών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαριές κατηγορίες στους συλληφθέντες για τα χθεσινά γεγονότα στην Αλεξάνδρας

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 72 από τους συλληφθέντες, καθώς οι άλλοι δύο νοσηλεύονται κρατούμενοι, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και με τη λήξη του θα εκδοθεί για αυτούς ένταλμα σύλληψης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 70χρονου για κλοπές με «λεία» 50.000 ευρώ στην Κατερίνη

Σε βάρος του εκκρεμούσε επιπλέον απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11 μηνών για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
businessdaily-Dikaiosyni-Areios-Pagos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντολή εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για έρευνα για τη «Μαφία της Μυκόνου»

Ζητά έρευνα από το Οργανωμένο Έγκλημα για Μύκονο, άλλα νησιά, Αττική και Θεσσαλονίκη. Έμφαση στις έρευνες για εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο χώρο των ακινήτων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ανθρωποκτονίες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά σήμερα το Εφετείο για το Μάτι, στο εδώλιο και οι 21 κατηγορούμενοι

Όλοι οι τότε υπεύθυνοι θα δικαστούν ξανά καθώς μετά από εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα κρίνει και τις ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους.