ΓΔ: 2396.38 -0.44% Τζίρος: 104.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:37
Άδειο δικαστήριο
Εικόνα από άδειο δικαστήριο στην Ελλάδα, πριν ξεκινήσει η δίκη.

Πώς θα λειτουργήσουν από 10 Μαΐου τα δικαστήρια

Επαναλειτουργούν πλήρως το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστηρία. Ποιες είναι οι επιπλέον διαδικασίες που θα διεξάγονται ενώπιον των δικαστηρίων.

Εγκρίθηκε σήμερα από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, η διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021.

Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας και της ολομέλειας των πρόεδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση :

  • των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),
  • των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,
  • των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
  • των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στήριξε τους «κόκκινους δανειολήπτες», αποφασίζοντας ότι οι τόκοι στα δάνεια του νόμου Κατσέλη θα υπολογίζονται στις δόσεις, μειώνοντας σημαντικά τα ποσά για περίπου 350.000 δανειολήπτες.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 59χρονο για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το 2024

Ένας 59χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, κατά την προεκλογική περίοδο του 2024. Καταδικάστηκε επίσης για επίθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και άλλα αδικήματα.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παύση δικηγόρου της ICE για δηλώσεις κατά της υπηρεσίας σε δικαστήριο

Η δικηγόρος Τζούλι Λι απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δημόσια αγανάκτηση για τη μεταχείριση μεταναστών στη Μινεσότα και καταγγελίες ότι οι υπηρεσίες μετανάστευσης αγνοούν δικαστικές εντολές σε πολλές υποθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια κάθειρξη στον Ράιαν Ράουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Ράιαν Ράουθ, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2024, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια. Ο 59χρονος κρίθηκε ένοχος σε πέντε κατηγορίες και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έως 20 χρόνια κάθειρξη ζητείται για τον Ιμάμογλου για κατασκοπεία

Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ζητά κάθειρξη 15-20 ετών για τους Ιμάμογλου και τρεις ακόμη, κατηγορούμενους για «πολιτική κατασκοπεία» και «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», με φερόμενες πράξεις την περίοδο 2019-2025.