ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Κουφοντίνας για τη μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού

Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός, κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία τους.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω του εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Σαραφιανού, προσέφυγε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Συγκεκριμένα, το μέλος της 17Ν το οποίο έχει κατέλθει σε απεργία πείνας, ζητάει από το ΣτΕ:

  1. την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου,
  2. την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και
  3. την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε. Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός, κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ στην παρουσίαση τόμου για τα 50 χρόνια ΕΣΔΑ και 75 χρόνια Συμβούλιο Ευρώπης

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα παραστεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 10:30 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα χαιρετίσει την παρουσίαση τόμου για τα 50 χρόνια Ε.Σ.Δ.Α. και τα 75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι αντιπρόεδροι σε Συμβούλιο Επικρατείας και Άρειο Πάγο

Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, προήγαγε έξι αντιπροέδρους στο ΣτΕ και τρεις στον Άρειο Πάγο, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται διά περιφοράς.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Οι δικαστικές εξελίξεις αποκαλύπτουν το σκάνδαλο υποκλοπών

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ επιβεβαιώνουν εκτροπή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων και επιβάλλει πλήρη δικαστικό έλεγχο.