ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δωρεάν οι υπηρεσίες στοματικής υγιεινής στο Κέντρο Οδοντιατρικής Φροντίδας

Στοιχεία της Eurostat, του ΟΟΣΑ, και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καταδεικνύουν ότι η οικονομική δυσπραγία την τελευταία δεκαετία «σφράγισε» τα στόματα των Ελλήνων, αφού πέρσι, μόνο 1 στους 4 Έλληνες επισκέφθηκε τον οδοντίατρο.

Μπορεί η πολυετής οικονομική κρίση να περιόρισε σημαντικά την πρόσβαση των Ελλήνων στον οδοντίατρο, αλλά το φως υπάρχει πάντα ακόμη και στα βαθύτερα σκοτάδια, φτάνει κανείς να το ψάξει. Κι ένα τέτοιο φως αποτελεί το Ειδικό Κέντρο Οδοντιατρικής Φροντίδας που λειτουργεί από το 2016 επί της οδού Λένορμαν 200, στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ.

Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου, ορθοδοντικός Μαριλίτα Κτιστάκη, είναι το μοναδικό δημόσιο κέντρο στην Ελλάδα που καλύπτει όλο το φάσμα των οδοντιατρικών πράξεων.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εντελώς δωρεάν ακόμη και τις πιο κοστοβόρες επεμβάσεις, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν και συχνά μας ρωτούν, πόσα πρέπει να πληρώσουν, αναφέρει η κ. Κτιστάκη. Το Κέντρο, όπως λέει περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τμήματα και τις υποειδικότητες που χρειάζονται, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. «Στη διάθεση των πολιτών βρίσκονται το οδοντοθεραπευτικό τμήμα όπου γίνεται έλεγχος και ολοκληρωμένη θεραπεία, το παιδοδοντικό, το ορθοδοντικό για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, το γναθοχειρουργικό για όλο το φάσμα της γναθοπροσωπικής χειρουργικής, το οδοντοπροσθετικό (οδοντοστοιχίες) και το ιατρείο στοματοπροσωπικού πόνου (κεφαλαλγίες, τριγμοί δοντιών κλπ). Επίσης έχουμε ακτινολογικό εργαστήριο, για πανοραμικές ακτινογραφίες στόματος και ορθοδοντικό εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί. Δεδομένου ότι η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την υγεία του υπόλοιπου οργανισμού του ανθρώπου, το έργο των παραπάνω τμημάτων υποστηρίζεται από τρεις καρδιολόγους, τρεις οφθαλμιάτρους, και έναν ωτορινολαρυγγολόγο».

Ένας στους 4 Έλληνες δεν πήγε οδοντίατρο το 2019

Την ίδια ώρα στοιχεία της Eurostat, του ΟΟΣΑ, και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καταδεικνύουν ότι η οικονομική δυσπραγία την τελευταία δεκαετία σχεδόν «σφράγισε» τα στόματα των Ελλήνων, αφού μόλις πέρσι, μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί οδοντίατρο, ενώ σχεδόν ένας στους 7 ανέφερε ότι αν και χρειάστηκε οδοντιατρική φροντίδα τον τελευταίο χρόνο (2019) δεν πήγε στον οδοντίατρο λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Οι δείκτες είναι εξίσου απογοητευτικοί, για τα παιδιά καθώς σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, (2019)που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35 - 44 ετών, έχει υγιή δόντια, Η ζήτηση για δωρεάν υπηρεσίες αυξάνεται διαρκώς και όπως αναφέρει η κ. Κτιστάκη στο Κέντρο προσέρχονται περισσότερα από 500 άτομα την ημέρα. «Είναι ενδεικτική η αύξηση της προσέλευσης των πολιτών, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2016, πρώτο έτος λειτουργίας, αντιμετωπίστηκαν 44.630 περιστατικά, ενώ το 2017 ανήλθαν σε 60.688».

Τα ιατρεία και τα εργαστήρια λειτουργούν καθημερινά από τις 7:00 ως τις 20:00. Οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης www.idika.gr και της επιλογής e-Ραντεβού ή καλώντας τους πενταψήφιους αριθμούς που ρυθμίζουν τα ραντεβού στο ΠΕΔΥ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith αυτό θα συμβεί λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για την έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων απαντάει σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με τον κοκκύτη καθώς τα κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά ανάκληση προστίμων του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους γιατρούς για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BEYOND 2024: Η συμβολή του AI στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος

«Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο εύκολα, είτε μέσω του υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους και να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.