ΓΔ: 2358.79 0.56% Τζίρος: 24.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:44
Φώτο: ΣΔΟΕ

Βράβευση του τμήματος Διώξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ

Η αμερικανική υπηρεσία HSI (Homeland Security Investigations) βράβευσε το τμήμα δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ για την επιτυχημένη επιχείρηση που έφερε την σύλληψη Ιορδανού μεγαλέμπορα ναρκωτικών.

Βραβεύτηκε σήμερα σε ειδική τελετή, από την υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations- HSI) των ΗΠΑ, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων της Ε.Δ. ΣΔΟΕ Αττικής και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «DARK FALCON». Το βραβείο παρέλαβε ο προϊστάμενος του τμήματος Λουκάς Δανάμπασης, παρουσία της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Αθηνάς Καλύβα.

Η κοινή έρευνα και συνεργασία των δύο υπηρεσιών, καθώς και της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η οποία συμπεριελάμβανε φυσική και τεχνική επιτήρηση στόχων στην Ελλάδα και υπό κάλυψη (UNDERCOVER) δραστηριότητα, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη στην Ελλάδα και εν συνεχεία την έκδοση και την καταδίκη στις ΗΠΑ, σε ποινή 30ετούς κάθειρξης, του 52χρονου Ράμι Γκάνεμ Αμερικανού υπηκόου με καταγωγή από την Ιορδανία.

Η υπό κάλυψη επιχείρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε το 2014. Στέλεχος του HSI, προσποιούμενος τον λαθρέμπορο όπλων, ήρθε σε επικοινωνία με τον Γκάνεμ, που εκείνη την περίοδο ζούσε στο Κάιρο, και συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2014. Η συνάντησή πραγματοποιήθηκε, επιτηρήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και ηχογραφήθηκε από στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και εκεί έγινε σαφές ότι ο Γκάνεμ και οι πελάτες του ήθελαν «όπλα κάτω από το τραπέζι».

Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ανδρών έγιναν και πάλι στην Αθήνα το 2015. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διανυκτέρευσε ο Γκάνεμ, τοποθετήθηκαν κρυμμένα μικρόφωνα και κάμερες, ενώ σε διπλανό δωμάτιο οι πράκτορες των ΗΠΑ και τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ παρακολουθούσαν και κατέγραφαν κάθε κίνηση και συζήτηση.

Μετά το κλείσιμο της «συμφωνίας», τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ φρόντισαν να νοικιάσουν αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου θα κατέληγε το κοντέινερ με το παράνομο εμπόρευμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν φορτωμένο με εμφιαλωμένα νερά.

Όταν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και η επιχείρηση είχε φτάσει στο τελικό στάδιό της, οι άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ μετέβησαν στο Γ' Τελωνείο Πειραιά με τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα, και ενημέρωσαν το τελωνείο. Με τη συνεργασία του προχώρησε ο εκτελωνισμός του κοντέινερ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2015, ο Γκάνεμ και ο μυστικός πράκτορας της υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας πήγαν μαζί στην αποθήκη στον Ασπρόπυργο και μόλις πλησίασαν στο κοντέινερ έγινε η επέμβαση για την σύλληψη του.

Ο Γκάνεμ, γνωστός πλέον στις ΗΠΑ ως «ο έμπορος του θανάτου», διαπραγματευόταν εκτός των άλλων και την αγορά μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών για λογαριασμό πελατών του στο Ιράν, που διατηρούσαν διασυνδέσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται συνεργασία αντί για εξάρτηση, λέει το Πεντάγωνο

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη και τον Καναδά ενισχύει την ισότητα μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, τονίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή δέσμευση στην άμυνα και τη συνοχή της συμμαχίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να αγοράζουν ρεύμα από εργοστάσια άνθρακα

Ο Τραμπ διέταξε το Υπουργείο Άμυνας να προμηθεύεται ηλεκτρισμό από εργοστάσια άνθρακα, προσπαθώντας να στηρίξει τη φθίνουσα βιομηχανία, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος, για να εξασφαλιστεί αδιάκοπη στρατιωτική τροφοδοσία.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στέλνει πετρέλαιο στην Κούβα για «ανθρωπιστικούς λόγους»

Η Ρωσία θα στείλει άμεσα πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στην Κούβα ως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, λόγω της οξείας έλλειψης καυσίμων που προκαλεί η αμερικανική πίεση στη χώρα.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό-ΗΠΑ: Κατάσχεση τόνων κοκαΐνης σε κοινή επιχείρηση στον Ειρηνικό

Το μεξικανικό Ναυτικό και η αμερικανική ακτοφυλακή κατέσχεσαν τόνους κοκαΐνης σε συντονισμένη επιχείρηση εκτός μεξικανικών υδάτων, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, εν μέσω εντάσεων για τα ναρκωτικά στη Μεξικανική επικράτεια.
Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Βενεζουέλα σε κρίσιμο σημείο στις σχέσεις τους, λέει ο Ράιτ

Ο Κρις Ράιτ δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας βρίσκονται σε ιστορική καμπή μετά την ανατροπή Μαδούρο και την ανάληψη εξουσίας από τη Ροδρίγκες, ενώ το εμπάργκο στο πετρέλαιο έχει ουσιαστικά λήξει.