ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φάρμακα και χάπια
Φώτο: Pixabay

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται από σήμερα τα αντιβιοτικά 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με διπλάσια κατανάλωση σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται από σήμερα τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο. Η συνταγή θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε περίπου 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι νόμος για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού, υπάρχει από το 1973, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά τη χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τον νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα υγείας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι από τις σημαντικότερες αναδυόμενες λοιμώξεις στην Ευρώπη. Η σοβαρή νευρολογική νόσος αφορά λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, αλλά σχετίζεται με μεγάλη θνητότητα και μακροχρόνιες επιπλοκές.
ποντίκι υπολογιστή χρήστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωπικός Βοηθός: Πότε ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», που στηρίζει άτομα με αναπηρία με αυξημένες αμοιβές για βοηθούς και επιτροπές, χρηματοδοτούμενο με 53 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

16.000 δόσεις εμβολίου Έμπολα έφτασαν στο αεροδρόμιο Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφθασαν 16.250 δόσεις του εμβολίου Ervebo, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.290 κρούσματα Έμπολα και 2.516 θάνατοι. Το εμβόλιο εγκρίθηκε μόνο για το στέλεχος Ζαΐρ, όχι για το Μπουντιμπουγκιό.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: 2.500 νεκροί, ραγδαία εξάπλωση σύμφωνα με ΟΗΕ

Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό έχει προκαλέσει πάνω από 2.500 θανάτους και εξαπλώνεται ταχύτατα, καλύπτοντας μεγαλύτερη περιοχή από τη Γαλλία, με τη χρηματοδότηση της βοήθειας να κινδυνεύει να εξαντληθεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

70% των κρουσμάτων Δυτικού Νείλου στην Αττική και 10 θάνατοι

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, ζητά διαφάνεια για τις ενέργειες κατά της εξάπλωσης του ιού Δυτικού Νείλου, ειδικά στην Αττική, αναρωτώμενος αν οι αρχές έδρασαν έγκαιρα ή υποτίμησαν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.