ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλανήτης Γη στο διάστημα

Εαρινή Ισημερία: Πείραμα για τη σφαιρικότητα της Γης με μαθητές

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες ενώνουν μετρήσεις την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, αναβιώνοντας το πείραμα του Ερατοσθένη για τη Γη.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, στις 12:00, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πείραμα για τη σφαιρικότητα της Γης, ακολουθώντας τη συλλογιστική του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου Ερατοσθένη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου, η δράση θα είναι διαθέσιμη για ζωντανή παρακολούθηση από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πλοία του ελληνικού εμπορικού ναυτικού, καθώς και σχολεία της ελληνικής ομογένειας. Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ταυτόχρονες μετρήσεις σκιάς σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη.

Η πρωτοβουλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του πειράματος geoxperiment.gr, επιτρέποντας την ευρεία συμμετοχή και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μαθητές, εκπαιδευτικοί και ναυτικοί θα μετρήσουν το μήκος της σκιάς μιας κατακόρυφης ράβδου συγκεκριμένου ύψους, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται σε κέντρο ελέγχου που θα λειτουργήσει στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Εκεί, οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα συγκεντρώσουν και θα αναλύσουν τα αποτελέσματα, επαληθεύοντας εμπειρικά τη θεωρία του Ερατοσθένη για τη σφαιρικότητα της Γης.

Εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί στόχοι

Στόχος της δράσης είναι να φέρει τους μαθητές σε άμεση επαφή με την πειραματική μεθοδολογία των φυσικών επιστημών, ενισχύοντας την κριτική σκέψη και την κατανόηση φυσικών φαινομένων. 

Παράλληλα, επιδιώκεται η καλλιέργεια συνεργασίας μεταξύ σχολείων, κοινωφελών ιδρυμάτων, ερευνητικών φορέων, της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της διασποράς και της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Το διεθνές εκπαιδευτικό πείραμα «Sea the Curve: Το Πείραμα της Γεώσφαιρας» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιστημονικής παρατήρησης και της διεθνούς εκπαιδευτικής σύμπραξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΕΤΕ: Ιστορική η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική βιώσιμου τουρισμού

Ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Βιώσιμο Τουρισμό, που δίνει για πρώτη φορά στρατηγικό πλαίσιο στον κλάδο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην οικονομία και την κοινωνία, και τονίζει τη σημασία μιας συνεκτικής πολιτικής.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αγοράζονται οι εκλογές, όσο πλούσιος κι αν είσαι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση με τον φωτογράφο Platon στο Μουσείο Μπενάκη, τόνισε την ανάγκη εποπτείας στην τεχνολογία και εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δύναμη προσώπων όπως ο Ίλον Μασκ στην πολιτική επιρροή.
Λίνα Μενδώνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μενδώνη με Αιγύπτιο Πρέσβη για πολιτιστική κληρονομιά

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών συζητήθηκε σε συνάντηση της Λ. Μενδώνη με τον πρέσβη Μ. Μουράντ.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Απαντήσεις για το φιάσκο πολιτιστικής διπλωματίας με Βουλγαρία

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο στη «πολιτιστική διπλωματία» με τη Βουλγαρία και υπογράμμισε ότι η Ιστορία δεν ανταλλάσσεται. Ζήτησε σύγκληση Επιτροπής και αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Ελλάδα.
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ά. Καραμανλή στη 20ή Υπουργική Σύνοδο του World Travel Market

Στη 20ή Υπουργική Σύνοδο του World Travel Market στο Λονδίνο συμμετείχε η Άννα Καραμανλή, τονίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στον τουρισμό και την ανάγκη εναλλακτικών μοντέλων ανάπτυξης ως το 2027.