ΓΔ: 2143.17 0.24% Τζίρος: 231.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ομπρέλα στη βροχή
Εικόνα ομπρέλας κάτω από έντονη βροχή, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην Ελλάδα.

Έκτακτα μέτρα για την αυριανή κακοκαιρία – Συνεδρίασε η Επιτροπή Κινδύνου

Σε συναγερμό λόγω έντονης κακοκαιρίας αύριο τίθενται τμήματα Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου. Έκτακτη σύσκεψη για τα έντονα φαινόμενα συγκάλεσε η Πολιτική Προστασία με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Σε κατάσταση κινητοποίησης red code έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκτεταμένες περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με βάση το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ για αύριο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπευσταθίου συγκάλεσε σήμερα, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται αύριο στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία (με έμφαση σε Λάρισα, Μαγνησία και τις Σποράδες), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής.

Ισχυρές καταιγίδες και βροχές αναμένονται επίσης σε περιοχές όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος), η Ήπειρος, η δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα (περιλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια.

Τη Δευτέρα, τα έντονα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ μέχρι τις πρωινές ώρες, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα και μέτρα πρόληψης

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχει ήδη επικοινωνήσει με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος είναι η διασφάλιση της απαραίτητης επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καιρικών φαινομένων.

Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις, σε κατάσταση red code τίθενται οι εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιλαμβανομένων των Σποράδων)
  • Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας της Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής της Κεντρικής Μακεδονίας

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι ο συντονισμός δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους πολίτες που διαμένουν ή κινούνται σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, ειδικά σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί ανάλογα φαινόμενα στο παρελθόν. Η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλειά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΠΑΜΘ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Αποκεντρωμένης Μακεδονίας-Θράκης

Υπεγράφησαν δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με στόχο μεταξύ άλλων τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και τον σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Αποφασιστικό βήμα για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Η Βουλή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τέσσερις ενεργειακές συμφωνίες για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ η ΔΑΟΕ και η ΑΑΔΕ εξάρθρωσαν κυκλώματα εγκληματικότητας και λαθρεμπορίας.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας με Chevron και HELLENiQ Energy

Η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών με τη Chevron και την Hellenic Energy, που αφορούν έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι συμφωνίες Chevron - Helleniq για έρευνες υδρογονανθράκων

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο κύρωσης των ενεργειακών συμφωνιών με Chevron και Helleniq για υδρογονάνθρακες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ομιλίες πολιτικών αρχηγών. Η ψήφιση αναμένεται αργά το απόγευμα.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η Ενεργειακή Συμφωνία με CHEVRON και HELLENiQ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική υπόθεση και διαβεβαίωσε πως τα σχόλια και οι επιφυλάξεις από τη συζήτηση στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της στρατηγικής.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπαγεωργίου: Ανάγκη για μεγάλα έργα και ανάπλαση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ο Γ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ περιλαμβάνει μητροπολιτικό πάρκο 120 στρ. και σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ενώ εμβληματικά κτίρια διατηρούνται. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών για δημοψήφισμα ξεκίνησε τον Απρίλιο 2025.