ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί για διασπορά fake news σχετικά με τον κορονοϊό

Μετά την δημοσίευση ενός ανυπόστατου βίντεο που κάνει αναφορά στον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή του κοινού στα fake news που διακινούνται στο διαδίκτυο με ανυπόστατες και επικίνδυνες πληροφορίες για την πανδημία. Πρόσφατα περιήλθε σε γνώση του ΙΣΑ ένα ανυπόστατο βίντεο στο οποίο γίνεται αναφορά στον αριθμό των θανάτων από τον κορονοιό και μάλιστα τα ψευδή στοιχεία που παρουσιάζονται αποδίδονται σε υποτιθέμενα μέλη του ιατρικού κόσμου.

Ο ΙΣΑ διερεύνησε το θέμα και διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν μέλη του ΙΣΑ και μάλιστα εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που αναφέρεται στο εν λόγω βίντεο με τα αναφερόμενα στοιχεία. Για το θέμα απευθύνθηκε ήδη στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών και τη Δ/ση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις δικές τους ενέργειες. Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα για να σταματήσει η διάδοση των ψευδών και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία πληροφοριών. Σημειώνεται ότι το σοβαρό αυτό θέμα συζητήθηκε μεταξύ των άλλων στο Δ.Σ του ΙΣΑ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής: «Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι εκμεταλλεύονται την υγειονομική κρίση και τη ψυχολογική φόρτιση των πολιτών για να διακινήσουν απαράδεκτες και ψευδείς πληροφορίες στις οποίες μάλιστα εμπλέκουν και τον ιατρικό κόσμο. Οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί σχετικά με τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο, να επιλέγουν να ενημερώνονται μόνο από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές και να μην συμβάλλουν στη διακίνηση των ανυπόστατων πληροφοριών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith αυτό θα συμβεί λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για την έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων απαντάει σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με τον κοκκύτη καθώς τα κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά ανάκληση προστίμων του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους γιατρούς για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BEYOND 2024: Η συμβολή του AI στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος

«Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο εύκολα, είτε μέσω του υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους και να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.