ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ψηφιακή κάρτα εργασίας
Φώτο: SOOC

Πολλές εταιρείες φύλαξης δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Σημαντικός αριθμός εταιρειών φύλαξης δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, όπως προκύπτει από στοιχεία που διαθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ασφάλειας, Χρηματαποστολών και Φυλάκων (Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ.).

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση, το πρόβλημα οφείλεται σε αυθαίρετες ερμηνείες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρακάμπτεται η ισχύουσα νομοθεσία και να εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου εταιρείες που θα έπρεπε ήδη να έχουν ενταχθεί.

Η Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ. τονίζει ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, στην ακριβή καταγραφή του χρόνου απασχόλησης και στην προστασία των εργαζόμενων από εργοδοτικές παρατυπίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του υπουργείου Εργασίας και της ΕΡΓΑΝΗ που επικαλείται η Ομοσπονδία, σημαντικό τμήμα των εταιρειών ασφαλείας δεν έχει ακόμα υλοποιήσει το σύστημα της ψηφιακής κάρτας.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαλόγου με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με στόχο τη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης εφαρμογής του μέτρου.

Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δεν είναι απλώς μία τυπική διαδικασία. Είναι ζήτημα διαφάνειας, αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους εργαζόμενους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση επενδύσεων για νέες θέσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε νομοσχέδιο για απλούστευση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση επενδύσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και δημιουργία ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης για κρατικές ενισχύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Αύριο οι 4 βασικές προτεραιότητες κάθε υπουργείου στο Υπουργικό

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι κάθε υπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο Υπουργικό, με στόχο η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο ως τις εκλογές, ενώ σημείωσε πρόοδο και στις αγροτικές επιδοτήσεις με δίκαιη κατανομή και έμφαση στη διαφάνεια.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Οι θέσεις της ΕΛΑΣ για τα δικαιώματα εργασίας των διανομέων

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Δ. Τεμπονέρας συναντήθηκαν με διανομείς, τονίζοντας τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες εργασίας τους. Δεσμεύτηκαν για κατάθεση νομοσχεδίου που θα προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των ντελιβεράδων.