ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ψηφιακή κάρτα εργασίας
Φώτο: SOOC

Πολλές εταιρείες φύλαξης δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Σημαντικός αριθμός εταιρειών φύλαξης δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, όπως προκύπτει από στοιχεία που διαθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ασφάλειας, Χρηματαποστολών και Φυλάκων (Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ.).

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση, το πρόβλημα οφείλεται σε αυθαίρετες ερμηνείες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρακάμπτεται η ισχύουσα νομοθεσία και να εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου εταιρείες που θα έπρεπε ήδη να έχουν ενταχθεί.

Η Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ. τονίζει ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, στην ακριβή καταγραφή του χρόνου απασχόλησης και στην προστασία των εργαζόμενων από εργοδοτικές παρατυπίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του υπουργείου Εργασίας και της ΕΡΓΑΝΗ που επικαλείται η Ομοσπονδία, σημαντικό τμήμα των εταιρειών ασφαλείας δεν έχει ακόμα υλοποιήσει το σύστημα της ψηφιακής κάρτας.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαλόγου με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με στόχο τη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης εφαρμογής του μέτρου.

Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δεν είναι απλώς μία τυπική διαδικασία. Είναι ζήτημα διαφάνειας, αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους εργαζόμενους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Αναγκαία η ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας μετά τις απώλειες

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο δύο πυροσβεστών και ενός εργάτη, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με αφορμή τις πρόσφατες τραγικές απώλειες.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8% η ανεργία στη χώρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 8%, με τους ανέργους να φτάνουν τους 381.769. Στις γυναίκες η ανεργία έφτασε στο 10,4% και στους άνδρες στο 6%. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό είναι 19,5%.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: 39.783 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης στη Θεσσαλία

Πάνω από 39.700 πολίτες στη Θεσσαλία ωφελήθηκαν από προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ενώ 82.900 συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης την περίοδο 2019-2026. Η διοικήτρια της ΔΥΠΑ τόνισε τη σημασία στοχευμένων ενεργητικών πολιτικών.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας για ισχυρή παραγωγή

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές στον δεύτερο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου με 270 νέα επενδυτικά σχέδια σε τρία καθεστώτα και ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ το καθένα, όπως δήλωσε ο υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα δουλεύει από Μάντσεστερ μία μέρα τη βδομάδα

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Άντι Μπέρναμ, θα εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα από το Μάντσεστερ, ιδρύοντας το «No 10 North», για να φέρει την εξουσία κοντά στον λαό και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.