ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
θέσεις πάρκινγκ
Φώτο: Shutterstock

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερα οικόπεδα μετατρέπονται σε πάρκα και παιδικές χαρές

Ανεκμετάλλευτα οικόπεδα περνούν στον δήμο Θεσσαλονίκης για να μετατραπούν σε πάρκα, παιδικές χαρές και χώρους πρασίνου, με αξιοποίηση και δωρεές πολιτών.

Ελεύθερα οικόπεδα που έως σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και μπορούν να μετατραπούν γρήγορα, με τις κατάλληλες εργασίες, σε πολυπόθητες θέσεις στάθμευσης, πάρκα τσέπης, πάρκα σκύλων, παιδικές χαρές ή χώρους άθλησης και πρασίνου, περνούν στην ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ανάγκη για νέους δημόσιους χώρους είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς οι περισσότερες γειτονιές της πόλης χαρακτηρίζονται από υψηλή πυκνότητα δόμησης. Για τον εντοπισμό κατάλληλων οικοπέδων, αξιοποιείται ακόμη και η εφαρμογή Google Earth, ώστε να εντοπίζονται άμεσα διαθέσιμοι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομου Νικηφορίδη, η αναζήτηση ελεύθερων χώρων αποτελεί διαρκή προτεραιότητα. 

Όπως σημειώνει, «κάθε εβδομάδα εντοπίζουμε κι έναν. Ακόμη κι αν δεν ανήκει στον δήμο, επιχειρούμε να έρθουμε σε επαφή με το δημόσιο για να μας το παραχωρήσει και στη συνέχεια με δωρεές να το διαμορφώσουμε κατάλληλα για να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία».

Από τη διαδικασία αυτή, βρέθηκε οικόπεδο στην οδό Δάμωνος, πίσω από τη βίλα Πετρίδη, στο Β’ Δημοτικό Διαμέρισμα. Το οικόπεδο, που ανήκε στο δημόσιο, παραχωρήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να μετατραπεί σε παιδική χαρά το προσεχές διάστημα.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ήδη αποδώσει καρπούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα οικόπεδο κοντά στο Επταπύργιο. Για τη μετατροπή του σε πλατεία υπήρχε μελέτη από το 2009, η οποία τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο. 

Αντίστοιχα, εντοπίστηκε και η πλατεία Ζήνδρου στην Άνω Πόλη, όπου σήμερα υπάρχουν χαλάσματα. Η έρευνα έδειξε ότι η πλατεία έχει απαλλοτριωθεί και μπορεί να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, καθώς υπάρχει σχετική προμελέτη. Επίσης, το σχολείο στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Ιουλιανού, που παρέμενε κλειστό για έξι χρόνια, ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει μετά από εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από πρώην δασκάλα.

Ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι στη Θεσσαλονίκη που πρέπει να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς για την παραχώρησή τους στον δήμο.

Όπως αναφέρει, «υπάρχουν πολλά τέτοια οικόπεδα, τα οποία όταν ψάχνεις τα βρίσκεις. Στόχος μας να γίνουν χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου, πάρκα, βάζοντας στο παιχνίδι δωρητές για την ανάπλασή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 17 συλλήψεις σε ελέγχους, 2 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Συνολικά 17 συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, σε ελέγχους για μέθη, ναρκωτικά, παραβάσεις αδειών και κλοπές. Κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και βρέθηκαν όπλα ρέπλικα, ενώ συνελήφθησαν και δύο αλλοδαποί για ναρκωτικά.
Αρκούδα σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καστοριά: Βρέθηκε νεκρή αρκούδα, ύποπτο το ενδεχόμενο πυροβολισμού

Νεκρή εντοπίστηκε μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα, πιθανότατα από πυροβολισμό, σε παραποτάμια περιοχή της Καστοριάς. Το άγριο ζώο βρισκόταν σε αποσύνθεση, ενώ εκτιμάται ότι ήταν νεκρό 4-5 ημέρες.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Επιχειρούν 25 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα, ελικόπτερο και υδροφόρες του Δήμου. Το ΕΣΚΕΔΙΚ παρακολουθεί με drone, ενώ ερευνώνται τα αίτια από ειδικό κλιμάκιο.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: 2 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το οικονομικό σχέδιο ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη στις 2 Σεπτεμβρίου, εστιάζοντας σε δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Στο «Παπαγεωργίου» τραυματίας οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

Τροχαίο σημειώθηκε στις 10:40 στον δρόμο Ολυμπιάδας-Σταυρού, Χαλκιδικής, όταν μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με όχημα. Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Η Τροχαία ερευνά τα αίτια του ατυχήματος.