ΓΔ: 1411.04 0.21% Τζίρος: 1.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:05 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο κορονοϊός οδήγησε σε μείωση των επισκέψεων στα νοσοκομεία για εξετάσεις

Ο φόβος που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε τους πολίτες να μειώσουν δραματικά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, ακόμα και για σοβαρές παθήσεις. Ανησυχητικά τα δεδομένα τονίζουν οι ιατροί του ΕΚΠΑ.

Σημαντική μείωση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με ότι ανησυχητικό συνεπάγεται αυτό, παρατηρείται σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της χώρας μας, σύμφωνα με μελέτη των Ιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιωάννη Κανακάκη, Ευστάθιου Καστρίτη, Κωνσταντίνου Τσιτσιμπή και Θάνου Δημόπουλου.

Μια αντίστοιχη μελέτη από τη Ελλάδα και το νοσοκομείο Αλεξάνδρα, η οποία έχει αποσταλεί προς δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, δείχνει μια σημαντική μείωση στην προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού Τομέα. Η μελέτη ανέλυσε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ασθενών που επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», ενός δημόσιου τριτοβάθμιου νοσοκομείου του ΕΣΥ στο οποίο λειτουργούν και Πανεπιστημιακές Κλινικές.  

Συγκρίθηκαν ο αριθμός και οι αιτίες των επισκέψεων στα επείγοντα κατά την ίδια χρονική περίοδο του 2019 και του 2020 (από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου). Τα περιοριστικά μέτρα στην  Ελλάδα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, αλλά οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19 στην Ελλάδα σημειώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 ήδη από το τέλος Φεβρουαρίου είχαν ανασταλεί εκδηλώσεις όπως πχ οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού, ενώ τα δεδομένα και οι ειδήσεις της πανδημίας από την Ιταλία είχαν ήδη προκαλέσει γενική ανησυχία.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2020, οι συνολικές επισκέψεις στο Τμήμα των Παθολογικών επειγόντων του νοσοκομείου (δηλαδή για παθολογικά, καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά περιστατικά) μειώθηκαν κατά 42,3% (δηλαδή από 1133 το 2019 σε 653 την ίδια ημερολογιακή περίοδο του 2020). Όσον αφορά τις επισκέψεις που αφορούσαν καρδιολογικά προβλήματα υπήρξε μείωση κατά 36,1%, για προβλήματα που απαιτούσαν εκτίμηση από γαστρεντερολόγο η μείωση ήταν 57% ενώ στα παθολογικά περιστατικά η μείωση ήταν 43% (λοιμώξεις, εγκεφαλικά επεισόδια, μη ειδικά συμπτώματα, αντιμετώπιση επιπλοκών καρκίνου κ.λπ.). 

Ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 34,8% (217 κατά την περίοδο 2020 έναντι 333 κατά την ίδια ημερολογιακή περίοδο του 2019). Η κατανομή των ηλικιών των ασθενών που επισκέφτηκαν το τμήμα των επειγόντων ήταν παρόμοια και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων στην ηλικιακή κατανομή των ασθενών που τελικά απαιτούσαν περαιτέρω νοσηλεία. 

Παρατηρήθηκε  επίσης ότι οι επισκέψεις λόγω στηθάγχης ελαττώθηκαν κατά 36,5%, ο αριθμός των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων μειώθηκε κατά 30%, ο αριθμός των πρωτογενών αγγειοπλαστικών κατά 52% και οι επισκέψεις λόγω απορρύθμισης  καρδιακής ανεπάρκειας κατά  31,4% ενώ ο αριθμός των ασθενών με εγκεφαλικό  επεισόδιο ελαττώθηκε κατά 66%. 

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι επισκέψεις λόγω πιθανής αιμορραγίας από το πεπτικό ελαττώθηκαν κατά 59,5%. Κατά την ίδια περίοδο οι περιπτώσεις  που απαιτούσαν εισαγωγή στην ΜΕΘ ελαττώθηκαν κατά 19%, αλλά η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική. 

Φαίνεται λοιπόν και από τα ελληνικά δεδομένα ότι κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας υπάρχει μια σημαντική ελάττωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία των ασθενών ακόμα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά προβλήματα, αγγειακά εγκεφαλικά  ακόμα κι αιμορραγίες του πεπτικού. 

Η ελάττωση αυτή παρατηρείται και στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η επιδημία δεν έλαβε τις διαστάσεις που έλαβε σε άλλες χώρες , όπως πχ στην Β. Ιταλία ή στην Ισπανία. Τουλάχιστον όσον αφορά στην Ελλάδα, η ελάττωση αυτή οφείλεται μάλλον στον φόβο και τον δισταγμό των ασθενών να προσέλθουν παρά σε άλλους παράγοντες, καθώς στο σύστημα υγείας δεν πιέστηκε όσο στην Β. Ιταλία ή την Ισπανία. 

Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, αλλά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, τονίζουν οι ιατροί του ΕΚΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με ανάρτησή της στα social media σημείωσε πως το το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα μας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου

Το νέο Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες αιχμής, με πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές και καινοτόμες θεραπείες, προσφέροντας στους ασθενείς την ευκαιρία να λαμβάνουν τις πιο σύγχρονες διαθέσιμες θεραπείες.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια αντιγριπικά εμβόλια θα χρειάζονται από φέτος ιατρική συνταγή

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΑΣΙΣ: Για οικονομικούς λόγους επιστρέφουν σε βίαιη σχέση οι γυναίκες

Αυτό αποκάλυψε έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Νέοι Κόσμοι» στο οποίο συμμετέχει η ΙΑΣΙΣ, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες την τελευταία τριετία.