ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η «κόπωση» των αγοραστών και η «σκιά» στις τράπεζες

Ξεκάθαρα μηνύματα εκ μέρους της κυβέρνησης για τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες ζητούν οι επενδυτές. Παραμένουν οι ανησυχίες στην Ευρώπη για τους δασμούς Τραμπ.

Ενδείξεις κούρασης εμφάνισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στην πτώση της αξίας των συναλλαγών, ενώ η «σκιά» για την ενδεχόμενη επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες κατά κάποιο τρόπο παραμένει. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης διέψευσε, μεν, το ενδεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», γεγονός που διατηρεί έως ένα βαθμό τις ανησυχίες, κυρίων των ξένων χαρτοφυλακίων. Όπως, πάντως, έχει γράψει το ΒD, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην επιβολή του φόρου, γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν θα είναι μια σωστή απόφαση οικονομικής πολιτικής. Ελπίδα όλων, ότι ο όλος θόρυβος θα κοπάσει τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκημε προσμονή ότι ο πρωθυπουργός θα κλείσει μία και δια παντός το όλο θέμα. 

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει, πάντως, εγκλωβισμένος στο εύρος των 1.400 - 1.450 μονάδων, εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ κάθε φορά που δείχνει διαθέσεις να πλησιάσει προς τις 1.450 μονάδες ενεργοποιούνται εντολές πωλήσεων.  Ταυτόχρονα, όμως, με δεδομένη την ήπια πορεία των τραπεζών αναδεικνύονται και οι τίτλοι ορισμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που «παίρνουν στην πλάτη τους» την αγορά. 

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα «μεικτό» διεθνές περιβάλλον, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παραμένουν και αυτές σε στενό εύρος, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στις οικονομίες της ευρωζώνης αλλά και στη διεθνή οικονομία, με φόβους για επιστροφή και των πληθωριστικών πιέσεων. 

Σε πλήρη αντίθεση η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία, με κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών, καθώς προσδοκά μειώσεις φόρων αλλά και απορρύθμιση από την κυβέρνηση Τραμπ, κάτι που θα στηρίξει ακόμη περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον για αμερικανικές μετοχές. 

Ήπια πτωτική κίνηση στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, με τον DAX να υποχωρεί 0,18%, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street με τον S&P 500 να έχει έστω και οριακά κέρδη 0,01%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, οι Dow Jones και S&P 500 κατέκτησαν νέα ιστορικά υψηλά. Πιο αναλυτικά ο Dow Jones είχε κέρδη 0,28% και έκλεισε στις 44.860,31 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 6.021,63 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε άνοδο 0,63% και έκλεισε στις 19.174,30 μονάδες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*