ΓΔ: 2060.29 -0.12% Τζίρος: 84.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:00
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία Shutterstock

ΑΠΘ: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια με τιμητική βράβευση στον Χρ. Ζερεφό

Το ΑΠΘ γιορτάζει 100 χρόνια με εκδήλωση τιμής στον Χρ. Ζερεφό. Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών θα μιλήσει για 50 χρόνια εμπειριών από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Μια σημαντική εκδήλωση τιμής και επιστημονικού διαλόγου διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Την Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 18:30, στην ιστορική Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών θα φιλοξενήσει τον διακεκριμένο επιστήμονα και Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό.

Στο πλαίσιο της εορταστικής αυτής συγκυρίας, ο Χρήστος Ζερεφός θα παρουσιάσει ομιλία με τίτλο «50 χρόνια αναμνήσεις από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και όχι μόνον», μοιράζοντας αφηγήσεις και εμπειρίες μιας διαδρομής που έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ανάπτυξη της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η συνεισφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία θα τιμηθεί επισήμως με βράβευση από την Κοσμητεία της Σχολής.

Την τελετή θα τιμήσουν με τον χαιρετισμό τους ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, καθώς και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Νικόλαος Καντηράνης. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Χρήστο Ζερεφό, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο έργο του στον τομέα της κλιματολογίας και της φυσικής της ατμόσφαιρας.

Ο Χρήστος Ζερεφός, ως Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, έχει αναπτύξει εντυπωσιακή ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία. Έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμμετέχοντας ενεργά σε πληθώρα διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ αποτελεί μέλος αναγνωρισμένων ακαδημιών και επιστημονικών φορέων παγκοσμίως.

Επιπλέον, διατελεί Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, συμβάλλοντας με την επιστημονική του τεχνογνωσία στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση περιβαλλοντικών ρίσκων.

Το έργο του Χρήστου Ζερεφού έχει τιμηθεί διεθνώς με αναγνωρίσεις όπως το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα από τη Γαλλική Κυβέρνηση και το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για τη συμβολή του στη μελέτη των μηχανισμών του όζοντος και της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας τη φήμη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας διεθνώς.

Η πολυδιάστατη συνεισφορά του στις θετικές επιστήμες περιλαμβάνει την ίδρυση οκτώ επιστημονικών και εκπαιδευτικών κέντρων, περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και την επίβλεψη μεγάλου αριθμού διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, στοιχεία που τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων του κλάδου.

Για πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τη διαδρομή του Χρήστου Ζερεφού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον επίσημο ιστότοπο: www.christoszerefos.com

Επιπλέον, η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου στον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/events/kentriki-ekdilosi-tis-scholis-thetikon/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειες σχολικές τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά στα σχολεία πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των fake news

Ξεκινά τον Οκτώβριο το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» σε 30 σχολεία με στόχο την αντιμετώπιση των fake news. Συντονίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, τη Γραμματεία Ενημέρωσης και το ΑΠΘ, με διάρκεια 12 μηνών.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: Μήνυμα αισιοδοξίας στους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συγχαίροντας μαθητές και εκπαιδευτικούς και τονίζοντας τον ρόλο της γνώσης.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η επένδυση στην παιδεία είναι η πιο ασφαλής για κάθε κράτος

Στην τελετή αγιασμού σχολείων της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η πιο ασφαλής για κάθε κράτος και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η δημόσια Παιδεία, πρόταση για Εθνικό Απολυτήριο

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας είναι προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, παρουσιάζοντας την πρότασή του για το Εθνικό Απολυτήριο.