ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φάρμακα και χάπια
Στο προσκήνιο πακέτα χαπιών, φιαλίδια και ιατρικός εξοπλισμός σε φαρμακευτικό περιβάλλον.

Με φάρμακο για τον έμπολα προσπαθούν να «νικήσουν» τον κορονοϊό

Ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, Π. Γαργαλιάνος, τόνισε ότι «σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες που γίνονται στις ΗΠΑ για το αντιικό φάρμακο Ρεντεμσιβίρ».

Κατευθυντήριες οδηγίες στους Έλληνες γιατρούς για τον κορονοϊό θα δώσει σήμερα ή το αργότερο αύριο η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων που έχει αναλάβει αυτήν την αποστολή από την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Π. Γαργαλιάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και τον Μ. Κεφαλογιάννη εξηγεί:

«Ο αλγόριθμος αυτός θα δίνει κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες στους θεράποντες γιατρούς, ώστε με αυστηρές προϋποθέσεις να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων με βάση την πραγματική κλινική εμπειρία που έχουμε ως σήμερα από επίσημες αναφορές που έρχονται από την Κίνα και παρατηρήσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ».

Ο κ. Γαργαλιάνος, συντονιστής θέσεων ομοφωνίας των Ελλήνων λοιμωξιολόγων, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ που αφορά τις κλινικές μελέτες που γίνονται για γνωστά φάρμακα που ενδεχομένως βοηθούν στον έλεγχο της λοίμωξης από κορονοϊό, τονίζει:

«Σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες που γίνονται στην Αμερική για το αντιικό φάρμακο Ρεντεμσιβίρ που χορηγείται για τον ιό έμπολα και υπάρχει και στην Ελλάδα ως παρηγορητική αγωγή».

Σημειώνεται, ότι αυτό το φάρμακο ήδη χορηγείται από λοιμωξιολόγους σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Ερωτηθείς εάν είναι πολύ πρόωρο να δίνονται φάρμακα στους ασθενείς που νοσούν βαριά από κορονοϊό, χωρίς να έχουμε σαφείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους, η απάντηση του κ. Γαργαλιάνου είναι ξεκάθαρη:

«Ο κλινικός γιατρός δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία. Υπό προϋποθέσεις, όπως οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, η συγχορήγηση άλλων φαρμάκων, η γενική εικόνα της πορείας του ασθενούς, και με εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς, ο θεράπων γιατρός θα μπορεί να χορηγεί θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών που έχουν αναφερθεί διεθνώς ότι πιθανώς έχουν όφελος για τον ασθενή».

Τέλος, ο κ. Γαργαλιάνος επισημαίνει ότι σε κάθε θεραπεία είναι βασική η τήρηση της ηθικής και δεοντολογίας στη χορήγηση φαρμάκων και υπογραμμίζει πως ο ασθενής ή οι συγγενείς του, αν δεν είναι σε θέση ο ίδιος, πρέπει απαραίτητα να ενημερώνονται για τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Για ποιους λόγους ορισμένοι δεν προσβάλλονται ποτέ από γρίπη

Η ευαισθησία στη γρίπη εξαρτάται από το γενετικό προφίλ, την ανοσολογική μνήμη και το μικροβίωμα της μύτης, τονίζει η καθηγήτρια Γ. Γκιούλα. Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται νέο, καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης.
Ειρήνη Αγαπηδάκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνές συνέδριο για την μάχη κατά των εθισμών

Στο διεθνές συνέδριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο Ρίμινι, η Ειρήνη Αγαπηδάκη εκπροσώπησε την Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Ομόφωνο ψήφισμα για το νοσοκομείο και κάλεσμα σε απεργία

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα υπέρ της ενίσχυσης του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας, καλώντας φορείς και πολίτες σε κοινή δράση για πλήρη στελέχωση και γενική κινητοποίηση.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Η ασθενής με Έμπολα δεν είχε ταξιδέψει στο Κονγκό

Η ελβετική κυβέρνηση διαψεύδει ότι ασθενής με Έμπολα στη Νιγηρία είχε ταξιδέψει στη ΛΔ Κονγκό, τονίζοντας ότι η γυναίκα, σύζυγος Ελβετού διπλωμάτη, πιθανόν μολύνθηκε κατά τη διαμονή της στην Ουγκάντα.
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλά στην υγεία του ο Γ. Κώτσηρας – Αδιαθεσία στη Βουλή

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία στη Βουλή, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Δοκιμαστικός σωλήνας MPOX
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Απίθανη η περαιτέρω εξάπλωση του ιού Σαμόντα μετά το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το πρώτο κρούσμα του ιού Σαμόντα σε άνθρωπο είναι μεμονωμένο και απίθανο να εξαπλωθεί περαιτέρω, παρακολουθώντας ωστόσο την κατάσταση. Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένες σκνίπες σε ζώα.