ΓΔ: 1411.49 -0.37% Τζίρος: 82.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ντάρον Ατζέμογλου: Η βράβευση μου ενώ βρίσκομαι στην Αθήνα είναι ωραία σύμπτωση

Ως μια πολύ ωραία σύμπτωση χαρακτήρισε ο καθηγητής Οικονομικών στο MIT Νταρόν Ατζέμογλου, το γεγονός ότι η ανακοίνωση για τη βράβευσή του από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών έγινε ενώ βρίσκεται στην Αθήνα και στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Ο Ντάρον Ατζέμογλου έμαθε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 το πρωί της Δευτέρας, ενώ συμμετείχε ως βασικός ομιλητής στο 8ο συνέδριο του Economist Impact που πραγματοποιείται 14 και 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ερωτηθείς στο περιθώριο του συνεδρίου για το πώς ένοιωσε όταν έμαθε ότι είναι ένας εκ των τριών που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2024, δήλωσε μιλώντας στην κάμερα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Είναι μεγάλη τιμή και είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι στην Αθήνα και στη χώρα που είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Έχω γράψει πολλά, τόσο για την ιστορία της Αθήνας όσο και για τη δημοκρατία. Άρα είναι μια ωραία σύμπτωση».

«Μερικά από τα έργα μου έχουν επικεντρωθεί στο θεσμικό αποτέλεσμα, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Και αυτό είναι αυτό που τόνισε η επιτροπή Νόμπελ, και χαίρομαι γι' αυτό. Ορισμένες από τις εργασίες για τις οποίες μίλησαν κι εδώ, αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετα γιατί, όπως τόνισα και σήμερα το πρωί, είναι η δύναμη των θεσμών που θα αποτελέσει το κλειδί σε μια περίοδο αναταραχής. Έτσι, είμαι χαρούμενος που αυτά τα διαφορετικά κομμάτια της δουλειάς μου ενώνονται. Νομίζω ότι είναι επίκαιρες για σήμερα. Οπότε αυτό είναι διπλά καλό για μένα», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε ότι είναι μια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλοι άνθρωποι γιατί είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουμε θέματα όπως η γήρανση, πώς αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη, την ανισότητα, τη φύση της εργασίας, την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα για εμάς», σημείωσε ο καθηγητής Ντάρον Ατζέμογλου.

Στο ερώτημα για το πώς κρίνει την Ελλάδα του σήμερα, ο κ.Ατζέμογλου είπε ότι «Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, και νομίζω ότι είναι μια χώρα που είχε πολλά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στο παρελθόν αλλά τώρα τα πάει καλύτερα. Ακόμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Εκτιμώ ότι ο κόσμος του αύριο θα έχει πολλές προκλήσεις για κάθε χώρα, για πολλές χώρες μεσαίου εισοδήματος, υψηλού έως μεσαίου εισοδήματος. Οι αλλαγές στην παγκοσμιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και προκλήσεις. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σωστά την τεχνολογία και να επενδύουμε στο ανθρώπινο ταλέντο, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κατάρτιση και στην ευελιξία και στους θεσμούς. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη, τη γενέτειρά μου, την Τουρκία, την Αρμενία και τις ΗΠΑ, είναι στο κατώφλι πολύ μεγάλων αλλαγών αυτή τη στιγμή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αρχηγός ΓΕΣ στις εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια από το θάνατο του Π. Μελά

Εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και την ηρωική θυσία του Ανθυπολοχαγού (ΠΒ) Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκαν από 12 έως 13 Οκτωβρίου, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, στην πόλη της Καστοριάς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Aπό το 2012 οι λιμενεργάτες του Πειραιά έπρεπε να είχαν ενταχθεί στα Βαρέα

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ΄ αριθμ.1431/2024) από τον Αύγουστο του 2012 θα έπρεπε να γίνει η πλήρης υπαγωγή των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III του Λιμένος Πειραιώς στο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ).