ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 02:43:35
Μετάλλιο Νόμπελ
Το διάσημο μετάλλιο Νόμπελ σε περίοπτη προβολή σε έκθεση μουσείου.

Το Νόμπελ Χημείας 2025 στους Κιταγκάουα, Ρόμπσον και Γιάγκι

Οι Κιταγκάουα, Ρόμπσον και Γιάγκι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας για τα μεταλλο-οργανικά πλαίσια, υλικά με μεγάλες εσωτερικές κοιλότητες που επιτρέπουν την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων αερίου, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Το Νόμπελ Χημείας για το 2023 απονεμήθηκε στους Σουσούμου Κιταγκάουα, Ρίτσαρντ Ρόμπσον και Όμαρ Γιάγκι για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι βραβευθέντες ανέπτυξαν υλικά με μεγάλες εσωτερικές κοιλότητες, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σαν δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο, επιτρέποντας την είσοδο και έξοδο μορίων-επισκεπτών. Όπως ανέφερε ο Χάινερ Λίνκε, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ για τη Χημεία, αυτά τα υλικά προσφέρουν νέες δυνατότητες στη χημική έρευνα.

Μεταξύ άλλων, τα μεταλλο-οργανικά πλαίσια μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες αερίων σε μικρό όγκο, να συλλέγουν νερό από τον αέρα της ερήμου, να δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και να αποθηκεύουν τοξικά αέρια.

Ο Σουσούμου Κιταγκάουα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ο Ρίτσαρντ Ρόμπσον διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και ο Όμαρ Γιάγκι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η επιτροπή των βραβείων τόνισε ότι η ανάπτυξη αυτών των πλαισίων ανοίγει νέες προοπτικές στους χημικούς για την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων.

Το φετινό Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο που ανακοινώθηκε, μετά τα βραβεία για την ιατρική και τη φυσική. Το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 11 εκατ. σουηδικές κορώνες (περίπου 1,2 εκατ. δολάρια).

Τα Βραβεία Νόμπελ θεσπίστηκαν με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901, τιμώντας επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετάλλιο Νόμπελ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόμπελ Χημείας 2024 στους Ντ. Μπέικερ, Ντ. Χασάμπη και Τζ. Τζάμπερ

Το βραβείο αυτό, από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
Μετάλλιο Νόμπελ
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται το χρηματικό έπαθλο για το Νόμπελ, θα πλησιάσει το 1 εκατ.

Το χρηματικό έπαθλο έχει υποστεί αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια και οι αρμόδιοι για την απονομή του δήλωσαν ότι το ποσό αυξάνεται φέτος για να αποτυπώσει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ιδρύματος.
Σύνοδος για καινοτομία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ΕΚΕΤΑ τριπλασιάζει υποδομές, νέο πρότυπο θερμοκήπιο τον Μάρτιο

Το ΕΚΕΤΑ γιόρτασε τα 25 χρόνια προσφοράς του στην καινοτομία, με εκδήλωση στις 11-12 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας τη σημασία του στον δημόσιο διάλογο.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, βραβευμένη με Νόμπελ, έφυγε από το Όσλο

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2024, αποχώρησε από το Όσλο, ενώ παραμένει άγνωστος ο νέος της προορισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας της.