«Όψεις της οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Η κορύφωση λίγο πριν από την Καταστροφή (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.)» είναι ο τίτλος ψηφιακής έκθεσης - βίντεο που παρουσιάζει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού της «καθ’ ημάς Ανατολής» και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης και γενικότερα της καθημερινής ζωής, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της ψηφιακής έκθεσης.
Η έκθεση «Όψεις της οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Η κορύφωση λίγο πριν από την Καταστροφή (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.)» προβάλλει τις αιτίες της οικονομικής άνθισης και προόδου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία οδήγησε σε έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής και αναδεικνύει τη συμβολή των αστών και των αγροτών στην ελλαδική οικονομική πραγματικότητα χωρίς να εστιάζει σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο μελετών των αιτιών και των συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Μέσα από κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, στην ψηφιακή έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία για την οικονομία στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια, στην Τραπεζούντα καθώς και στην Καππαδοκία, θέματα που συνδέονται με την Εκπαίδευση και την Κοινωνία, τον Τρόπο Ζωής, την Εγκατάσταση των Προσφύγων στην Ελλάδα και τη δραστηριοποίησή τους στον επιχειρηματικό τομέα.
Τα κείμενα και το υλικό της ψηφιακής έκθεσης επιλέχθηκαν από τον δρ. Αναστάσιο Σινάκο, αρχαιολόγο του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.