Οι κάπως πιο παρατηρητικοί εντόπισαν ένα παρόμοιο μοτίβο στις δηλώσεις των επικεφαλής της Alpha Bank και Unicredit στο Linkedin. Στην τελευταία παράγραφο των δηλώσεών τους Βασ. Ψάλτης και Αν. Ορσέλ μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο ένας για τον άλλο. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς καθώς τέτοιας εμβέλειας κινήσεις δεν εδράζονται ούτε σε οικονομικά στοιχεία, ούτε σε οικονομίες κλίμακας, ούτε στην μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους. Οι συμφωνίες αυτές εδράζονται πρωτίστως στην εμπιστοσύνη και στη σύνδεση, σε ένα άλλο επίπεδο, των δυο επικεφαλής, σύνδεση που οδηγεί στην αναζήτηση νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων για τη δημιουργία αξίας για τους οργανισμούς και τους μετόχους. Είναι προφανές ότι τα deals αυτά είναι δημιουργήματα ανθρώπινων όντων, μέσα από ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν μπορούν να προκύψουν από αλγόριθμους μεγιστοποίησης απόδοσης ή Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι της μοδός. Γι' αυτό ακριβώς τα credits της επιτυχίας πρέπει να πιστωθούν κυρίως στους κ.κ. Ψάλτη και Ορσέλ και στις ομάδες τους. Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και 15 χρόνια.
-- Όπως μαθαίνουμε Alpha και Unicredit είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας εδώ και έξι μήνες ενώ οι δυο επικεφαλής βρέθηκαν πιο κοντά συζητώντας για την Ρουμανία και τις δυνατότητες εκεί συνεργασίας. Και όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, το ένα έφερε το άλλο και φτάσαμε στη συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Και επίσης όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, τέτοια αποτελέσματα δεν έρχονται, αν δεν προηγηθεί επίπονη και συστηματική δουλειά.
-- Και εδώ εντοπίζεται ένα ακόμα αξιομνημόνευτο γεγονός από αυτά που σπανίως συναντούμε στη χώρα: πως μια συμφωνία τέτοιου μεγέθους, τέτοιας εμβέλειας και με πολύμηνες διαπραγματεύσεις μπόρεσε να στεγανοποιηθεί και να μην διαρρεύσει ούτε στον τύπο ούτε σε επενδυτικούς κύκλους, επίτευγμα πραγματικά αξιοθαύμαστο. Προφανώς οι συζητήσεις είχαν δομηθεί με τέτοιον τρόπο, οι ομάδες αποτελούνταν από έμπιστους επαγγελματίες, οι πληροφορίες στους συμβούλους διοχετεύονταν σταδιακά και μόνο τα ανώτατα κλιμάκια είχαν όλη την εικόνα της συμφωνίας.
-- Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε μια ακόμα διάσταση: την ώρα που κάποιοι αναλώνονταν σε κριτική και γκρίνια την πορεία της μετοχής η διοίκηση Ψάλτη δούλευε απερίσπαστη και αθόρυβα για το μεγάλο deal. Την πρώτη μεγάλη επένδυση ξένης τράπεζας στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια, μια επένδυση που όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία αλλά όλη την ευρωζώνη.
Η προφητεία του Γ. Στουρνάρα
Πολλοί υπέθεσαν, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha Bank – Unicredit ότι όταν ο διοικητής της ΤτΕ δήλωνε ότι θα ήθελε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να επενδύσουν ως στρατηγικοί εταίροι σε ελληνικές τράπεζες, ήξερε το deal που ερχόνταν. Όμως ο κ. Στουρνάρας όταν έκανε τη δήλωση δεν είχε ενημερωθεί ακόμα για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία. Με την τότε παρέμβασή του ο διοικητής της ΤτΕ επιχείρησε να αναδείξει την μεγάλη εικόνα και να προτρέψει το ΤΧΣ να αναζητήσει σρατηγικούς επενδυτές διαβλέποντας την ευκαιρία που δημιουργεί η αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες και η ανάκαμψη της χώρας. Άλλωστε είχε την εμπειρία της Εμπορικής με τους Γάλλους της Credit Agricole. Αφού είχαμε πετύχει τη δεκαετία του 2000 την προσέλκυση της Credit Agricole, την οποία είχε φέρει στην Ελλάδα ως διοικητής της Εμπορικής, γιατί να μην το πετύχουμε και σήμερα που η χώρα πατά πολύ καλύτερα στα πόδια της και είναι πολύ πιο ώριμη μετά τις πολλές περιπέτεις που ακολούθησαν το αδιέξοδο του 2010;
-- Και εδώ να σημειώσουμε μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή: ο τότε διοικητής της Εμπορικής έφερε στην Ελλάδα από το Λονδίνο τον Βασίλη Ψάλτη ο οποίος ανέλαβε το IR και τη Στρατηγική της Εμπορικής και δούλεψε πολύ εντατικά στο deal με τους Γάλλους της Credit Agricole.
Ο ενθουσιασμός της Κ. Λαγκάρντ
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν φημίζονται για τις ενθουσιώδεις τοποθετήσεις τους, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε χθες για την Ελλάδα με ασυνήθιστη θέρμη. Σε δήλωση που έκανε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος και διανεμήθηκε στα social media, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε τον θαυμασμό της για την τεράστια αλλαγή κλίματος που βρήκε στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι «ζωηρή και γεμάτη ενέργεια». Τόνισε ότι αυτή η αλλαγή κλίματος επιβεβαιώνει ότι μπορεί μια οικονομία να αλλάξει πορεία και αυτό επιτεύχθηκε στην Ελλάδα με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Και ανέφερε ότι τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ προσβλέπουν στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, δηλαδή στο γεύμα που θα παραθέσει σήμερα το συμβούλιο της ΕΚΤ στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
-- Μια λεπτομέρεια ιστορικού χαρακτήρα ίσως φωτίζει καλύτερα τον ενθουσιασμό της Κρ. Λαγκάρντ: Η αμέσως προηγούμενη επίσκεψή της στην Αθήνα είχε γίνει το 2012, όταν είχε την ιδιότητα της επικεφαλής του ΔΝΤ. Είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τον Γιάννη Στουρνάρα, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών. Εκείνη η επίσκεψη είχε γίνει στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, με την ελληνική οικονομία σε πλήρη κατάρρευση και την ατμόσφαιρα στους δρόμους της Αθήνας να «μυρίζει μπαρούτι». Αυτό το έντονο κοντράστ με τη σημερινή κατάσταση, όπου η οικονομία είναι πλέον σταθερή και σε ανάπτυξη, φαίνεται ότι έδωσε έναν παραπάνω λόγο στην πρόεδρο της ΕΚΤ για να εκφραστεί με ενθουσιασμό για την Ελλάδα.
Ο ταλαντούχος στο real estate δικηγόρος
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τον δικηγόρο, πρώην υπάλληλο της Βουλής, ο οποίος απέφευγε τον πλειστηριασμό του ακινήτου του και κατάφερε να το νοικιάζει σε 31 άτομα να πούμε ότι το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης δεν είναι τόσο ότι κατάφερε να ξεγελάσει 31 άτομα, αλλά το ότι κατάφερε να απολυθεί από την Βουλή! Δεν είναι καθόλου εύκολο στην Ελλάδα να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος και είναι ακόμα πιο δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο σε υπάλληλο της Βουλής!
-- Τώρα το πώς κατάφερνε να αναρτά το συμβόλαιο ενοικίασης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, να το κατεβάζει μόλις εισέπραττε την προκαταβολή και μετά να επαναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά είναι επίσης απίστευτο, αλλά ελληνικό.
Το plan B της Παλίρροια
Το plan B για την περίπτωση που η σπίθα που έχει ανάψει στη Γάζα ξεφύγει και απλωθεί και στις γειτονικές χώρες έχει καταστρώσει η διοίκηση της Παλίρροια. Η εταιρεία τροφίμων διαθέτει εργοστάσιο στην Ιορδανία, το οποίο τροφοδοτεί σχεδόν όλο τον αραβικό κόσμο, αγορά όπου η Παλίρροια εμφανίζει δυναμική άνοδο τα τελευταία χρόνια με αιχμή του δόρατος τη Σαουδική Αραβία. Αφορμή για την κινητοποίηση υπήρξε η εμπειρία που είχε η εταιρεία την περίοδο του Covid, όταν πάγωσαν οι εξαγωγές από τα δύο εργοστάσια της στην Κίνα και η τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς έπεσε υποχρεωτικά σε Βουλγαρία και Ιορδανία και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα. Οι παροιμίες για των φρονίμων τα παιδιά και για αυτούς που έχουν καεί στο χυλό, ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση της εταιρείας της οικογένειας Σουλιώτη.
Τα KFC προελαύνουν
Στρατηγική αποδείχθηκε η επιλογή της Food Plus να επικεντρωθεί στην αλυσίδα KFC μετά τη διακοπή λειτουργίας της Pizza Hut στην Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε το 16ο κατάστημα στο Χαλάνδρι και η διοίκηση εξετάζει την επέκταση και σε άλλα σημεία τόσο στην Αθήνα όσο και για τα πρώτα βήματα εκτός πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος εργασιών του 2022 έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν του 2019, χρονιά όπου λειτουργούσαν 16 καταστήματα Pizza Hut στη χώρα μας, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος φέτος.
Η Μοτοδυναμική και η Porsche
Πολύ δυνατό 9μηνο ανακοίνωσε η Μοτοδυναμική που η πορεία της είναι συνυφασμένη με την αύξηση του ΑΕΠ και την ψυχολογία των καταναλωτών, αφού εμπορεύεται τα αυτοκίνητα Porsche και τις μηχανές Yamaha. H πώληση αυτοκινήτων Porsche απέφερε το εξεταζόμενο διάστημα πωλήσεις 26,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 34,5% σε σχέση με πέρσι, τα προϊόντα Yamaha προσέθεσαν τζίρο 59,4 εκατ. ευρώ (+17,35) και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέσω της Sixt rental 34,9 εκατ. ευρώ (+8,5%). Τα καθαρά κέρδη 9μηνου της Μοτοδυναμικής ανήλθαν στα 10,8 εκατ ευρώ αυξημένα κατά 23,2 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.