ΓΔ: 2067.93 0.30% Τζίρος: 42.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:18:37
Μητσοτάκης, Τασούλας
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, Credits: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης–Τασούλας: Ενεργειακή αναβάθμιση και νέα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω ενεργειακών συμφωνιών, αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση που αυξάνει τα εισοδήματα.

Στις πρόσφατες συμφωνίες που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στη φορολογική μεταρρύθμιση που ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό και προβλέπει αυξήσεις εισοδήματος για εκατομμύρια φορολογούμενους και συνταξιούχους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στον τομέα της ενέργειας αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα μετατρέπεται από περιφερειακό παίκτη σε πρωταγωνιστή στον ενεργειακό τομέα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η χώρα λειτουργεί πλέον ως πύλη εισόδου αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, με τελική κατάληξη ακόμη και την Ουκρανία.

 Παράλληλα, δρομολογούνται πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με ερευνητική εξόρυξη να ξεκινά εντός των επόμενων 18 μηνών στα θαλάσσια τεμάχια ανατολικά της Κέρκυρας, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει τόσο τη γεωπολιτική όσο και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και δημιουργεί προοπτικές για επενδύσεις και ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. 

Τα οφέλη, όπως τόνισε, αφορούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά το σύνολο της χώρας, ειδικά σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Σήμερα καταβάλλονται τα 250 ευρώ τακτικής στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση αξιοποιεί την καλή απόδοση των δημόσιων οικονομικών για να στηρίξει την κοινωνία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε μέτρα λιτότητας.

Επιπλέον, σήμερα καταβάλλεται το ποσό των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα το λάβουν και οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Οι πολίτες που νοικιάζουν σπίτι θα δουν στους λογαριασμούς τους την επιστροφή ενός ολόκληρου ενοικίου, ως συμβολή στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Από τις αρχές του επόμενου έτους τίθεται σε εφαρμογή η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, ύψους 1,76 δισ. ευρώ, που προβλέπει ουσιαστική αύξηση μισθού στα εκκαθαριστικά των πολιτών. Μεγαλύτερες αυξήσεις προβλέπονται για οικογένειες με περισσότερα παιδιά, ενώ οι νέοι έως 25 ετών απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος. 

Περισσότερα από 12.000 χωριά και οικισμοί της ελληνικής περιφέρειας απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στις πληγείσες περιοχές των πρόσφατων καταστροφικών βροχοπτώσεων, με κυβερνητικά κλιμάκια να επιβλέπουν τις ζημιές και να συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για την ταχεία αποκατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας επισήμανε τη σημασία της ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα καθίσταται όχι μόνο πάροχος ενέργειας αλλά και πάροχος κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση της Ελλάδας ως διόδου για το αμερικανικό φυσικό αέριο προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άφθονη και φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές.

Τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή αυτάρκεια και ο ρόλος της Ελλάδας ως προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά την απόφαση της Ε.Ε. για διακοπή της άντλησης ενέργειας από τη Ρωσία έως το 2028. 

Αυτή η εξέλιξη ενισχύει όχι μόνο την οικονομική και εμπορική θέση της χώρας αλλά και τη γεωπολιτική της σταθερότητα, καθώς μια χώρα που αποτελεί προμηθευτή ενέργειας είναι και πάροχος κυριαρχίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο κ. Τασούλας κατέληξε ότι τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για το ελληνικό κράτος, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με σεβασμό στις προηγούμενες συμφωνίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο Bloomberg Forum ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, διατηρώντας στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και σεβόμενη τις προηγούμενες συμφωνίες για LNG και επενδύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα - Κύπρος: Ενισχύουν συνεργασία σε άμυνα, οικονομία, ενέργεια και εκπαίδευση

Η 3η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου ολοκληρώθηκε στην Αθήνα με κοινό ανακοινωθέν που υπογραμμίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Θράκη κόμβος στην πορεία της Ελλάδας ως ενεργειακού κέντρου

Από τον νέο Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη στρατηγική σημασία της Θράκης και τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου ενεργειακής διασύνδεσης στην Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά το 2024

Στην 6η Υπουργική Συνάντηση P-TEC, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα καλύπτει πλέον άνω του 50% των αναγκών της από ΑΠΕ και το 2024 έγινε για πρώτη φορά εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.