ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Tο αόρατο χέρι του Ανταμ Σμιθ που οδήγησε στην Σακελλαροπούλου και το δράμα του Τ. Λαβίδα

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ο μεγάλος Σκωτσέζος φιλόσοφος και πατέρας των οικονομικών, Άνταμ Σμίθ, είχε περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο το πώς τα προσωπικά συμφέροντα και οι έντονες επιθυμίες των ανθρώπων, οδηγούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση η οποία είναι η πλέον θετική για το συμφέρον της κοινωνίας.
  • «Δεν περιμένουμε το δείπνο μας να προέλθει από την καλοσύνη του χασάπη ή του αρτοποιού, αλλά από την ιδιοτέλειά τους», έγραφε. Για όλα φροντίζει το αόρατο χέρι!
  • Κάπως έτσι, με την παρέμβαση του αόρατου χεριού του Άνταμ Σμιθ, φτάσαμε στην επιλογή της εξαιρετικής, όπως λένε οι πάντες, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι η πολιτική ιδιοτέλεια ήταν αυτή που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο. Εξηγούμε. Η κινητήρια δύναμη που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει τόσο παθιασμένα στην παραμονή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου ήταν το να φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, να προκαλέσει ζημιές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος και το κόμμα του. Αντίστοιχα η κινητήρια δύναμη που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, ως νέας Προέδρου, ήταν το πώς θα απεγκλωβιστεί από την «πίεση» Παυολόπουλου και πώς θα φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος και το κόμμα του.
  • Ασφαλώς Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν να διαχειριστούν και τις πιέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους: ο μεν πρόεδρος της ΝΔ έπρεπε με την επιλογή του να αδρανοποιήσει το κομμάτι της ΝΔ που ήθελε Παυλόπουλο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αντιμετωπίσει τους πασοκογενείς του κόμματος που δεν ήθελαν να ακούσουν για Παυλόπουλο. Όλα αυτά δήγησαν σε μια αντισυμβατική επιλογή. Σε πολιτικό επίπεδο η νίκη του Κ. Μητσοτάκη ήταν σαρωτική.
  • Σήμερα ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρόν στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 στο οποίο θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Ελίζα Φερέιρα. Η κυβέρνηση, βλέποντας την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, κοντά στο 30%, καταλαβαίνει ότι με το σημερινό μηχανισμό δεν σώζεται η κατάσταση και δουλεύει εντατικά ώστε να μπουν οι βάσεις, να δημιουργηθούν οι σωστές δομές και διαδικασίες και να δουλέψει αποτελεσματικά το νέο ΕΣΠΑ. Αν είναι έτσι, πρόκειται για πολύ σωστή κίνηση.
  • Μια απαραίτητη διευκρίνηση για τον «Ηρακλή». Όπως έγραψε χθες το Business Daily η Eurobank θα είναι η πρώτη που θα κάνει χρήση του σχεδίου. Ταυτόχρονα, όμως, το ζήτημα του RWA, θέμα που επίσης έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά, αν δηλαδή η ΕΚΤ αποδεχθεί ως μηδενικού κινδύνου τους τίτλους που θα εκδώσουν οι τράπεζες και θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, παραμένει ανοιχτό. Προφανώς, λοιπόν, οι προετοιμασίες της Eurobank προχωρούν, η αίτηση για την κρατική εγγύηση θα υποβληθεί, ωστόσο, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει μόνο όταν λυθεί το θέμα του RWA.
  • Το μόνο θέμα ουσίας που συζητήθηκε σε βάθος μεταξύ τραπεζών - εκπροσώπων των δανειστών ήταν η κωδικοποίησης όλων των νομοθετημάτων για την πτώχευση, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Για το ευαίσθητο αυτό θέμα αναμένονται δύσκολες συζητήσεις μεταξύ θεσμών - κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. 
  • Από το Μανχάταν έφθασε στην Αθήνα το δράμα του Τηλέμαχου Λαβίδα. Χθες, μία ημέρα μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης για τη γνωστή υπόθεση «διαρροής» εμπιστευτικών πληροφοριών στον Γιώργο Νίκα, ο 39χρονος γιος του ιδρυτή της Lavipharm, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 8 έτη, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης. Ο πατέρας του, Θανάσης Λαβίδας, σχολίασε τη δικαστική απόφαση και την παραίτηση του γιου του με μάλλον... υπερβατικό τρόπο, αναφερόμενος στη «νέα τροχιά ανάπτυξης» της Lavipharm και αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για τη δικαστική περιπέτεια.
  • Πάντως, στους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση, ίσως επειδή στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό τα χρηματιστηριακά αδικήματα αντιμετωπίζονται από την κοινωνία, τις αρχές και τους νόμους με περισσή χαλαρότητα. Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι όποιος «φάει» μερικά εκατομμύρια (ή δεκάδες εκατομμύρια) από τους επενδυτές έχει πιθανότητες 99,9% να χαρεί τα κέρδη του εκτός φυλακής και η κοινωνία μάλλον θα τον θεωρεί «μάγκα», παρά εγκληματία. Στην Αμερική, όμως, ο Τηλέμαχος Λαβίδας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο (επτά αδικήματα!) και καταδικάστηκε με ταχύτατες διαδικασίες, παρότι, σύμφωνα με το ίδιο το κατηγορητήριο, το οικονομικό όφελος που είχε από την όλη υπόθεση ήταν μόλις 500.000 δολάρια. Τέτοια ήθη επικρατούν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, γι' αυτό και ένας επενδυτής αισθάνεται λίγο πιο ασφαλής όταν αφήνει τα λεφτά του στην Wall Street, παρά στην Λεωφόρο Αθηνών...
  • Ένα άλλο κακό έθιμο που έχουμε σε τούτη την πανέμορφη χώρα είναι η δυσκολία μερικών εισηγμένων να κλείσουν τους ισολογισμούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της άλλοτε κραταιάς Euromedica. Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τον ισολογισμό του... 2017. Θυμίζουμε μια λεπτομέρεια: η εταιρεία έχει εξασφαλίσει από τον Δεκέμβριο προσωρινή διαταγή δικαστικής προστασίας από τους πιστωτές της, με βάση το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Για να προχωρήσει στα επόμενα άρθρα, ώστε να φθάσει σε διαδικασία εξυγίανσης, χρειάζεται απαραιτήτως, σύμφωνα με το νόμο, τις οικονομικές καταστάσεις της αμέσως προηγούμενης χρήσης, πριν την υποβολή της αίτησης. Δηλαδή, τις οικονομικές καταστάσεις του 2018. Αυτές, άραγε, πότε θα φθάσουν στη γενική συνέλευση;
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γιάνης φεύγει, η Ζωή έρχεται, οι ισορροπίες Μητσοτάκη και υπουργικές business

Η αντιπολίτευση που δεν έχουμε ξαναδεί, ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί (ξανά) για τη Δημοκρατία, οι κυβερνητικές ισορροπίες, το παράπονο του Δ. Κούτρα και η επιχειρηματική προσπάθεια του Ν. Ταχιάου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές Tik Tok, το νέο πατατράκ με Κατρούγκαλο και οι αυξήσεις στα ΕΛΠΕ

Η προεκλογική εκστρατεία για "like" και καρδούλες με απόντες τους ψηφοφόρους, η επική γκάφα Κατρούγκαλου, οι υπερδιπλάσιες αμοιβές στα στελέχη της Hellenic Energy και ο έρωτας της Easy Jet με το ελληνικό καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Intracom ως asset play, η καθυστέρηση στη ΛΑΡΚΟ και η ρήξη Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ

Τα 250 εκατ. ρευστότητας της Intracom και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση, γιατί αργεί ακόμη η επιλογή επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, πώς ο Ν. Ανδρουλάκης έκαψε τις γέφυρες με τη ΝΔ, το ακριβό... σπορ της έκδοσης τραπεζικών ομολόγων και η αντίδραση στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παιδικές ασθένειες των servicers, το ρίσκο Μητσοτάκη και το τσεκάπ από ΔΝΤ

Οι αιχμές Στουρνάρα για τους αργούς ρυθμούς ανάκτησης «κόκκινων» δανείων, η ακρίβεια που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το ΔΝΤ για το χρέος και ο εφησυχασμός μπροστά στις απειλές του Πούτιν.