Όταν ακούσει κάποιος ότι ένας δανειολήπτης προσπαθεί να ρυθμίσει το δάνειό του με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το πιθανότερο είναι να σκεφτεί ότι πρόκειται για κάποιο μικρομεσαίο δάνειο ενός ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι, όμως. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών που βρίσκονται στην ουρά για ρύθμιση με τον εξωδικαστικό αφορούν δάνεια ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, «οι οφειλές που είναι μεγαλύτερες του €1 εκ. συγκεντρώνουν το 60% (€10,9 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (3,9 χιλ.) των αιτήσεων». Περισσότερα στατιστικά στοιχεία για το προφίλ αυτών των μεγαλοφειλετών δεν είναι διαθέσιμα, όμως εύλογα το μυαλό πηγαίνει σε… πονηρές σκέψεις, αφού κάποιος που αξιολογήθηκε από την τράπεζα ως αξιόχρεος για δανεισμό 1 εκατ. ευρώ και πάνω, αλλά τελικά της άφησε «φέσι», έχει αρκετές πιθανότητες να ανήκει στη συμπαθή κατηγορία των μπαταξήδων -στρατηγικών κακοπληρωτών, για να χρησιμοποιούσε τον τεχνικό, τραπεζικό όρο. Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης ψάχνουν αυτή την παράμετρο πολύ σοβαρά και αυτός είναι ένας λόγος που είναι αρκετά χαμηλά, έως τώρα, τα ποσοστά έγκρισης ρυθμίσεων -μόλις 56% επί των αιτήσεων, κατά μέσο όρο από την αρχή της εφαρμογής του εξωδικαστικού. Οι τράπεζες δέχτηκαν μεγάλη πίεση -για να μην πούμε μπινελίκια…- από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό εγκρίσεων, αλλά μάλλον κι αυτές έχουν τα δίκια τους.
-- Πολλά επικριτικά σχόλια προκάλεσε η στάση των ανθρώπων του ΜεΡΑ25 να αρνηθούν χειραψία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αυτός επιχείρησε να χαιρετίσει σε περίπτερο του κόμματος. Λυπούμαστε, αλλά η κριτική είναι άδικη και κακόβουλη. Δηλαδή τι περιμένατε; Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) και η Συμμαχία για τη Ρήξη να προχωρήσει στη ρήξη με χειραψίες και φιλοφρονήσεις; Είναι δυνατόν η νέα ανυπότακτη αριστερά του Γιάνη Βαρουφάκη να υποτάσσεται σε αστικές ευγένειες και στα επικοινωνιακά κόλπα Μητσοτάκη; Σας παρακαλούμε....
-- Στους "Financial Times" δημοσιεύθηκε το τελευταίο άρθρο με εγκώμια για την ελληνική οικονομία, την πρόοδο που έχει σημειώσει και την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Στο άρθρο φιλοξενείται μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία. Όπως τονίζει, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελούσε «τη μεγαλύτερη ανατροπή στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο κ. Καραβίας υπενθύμισε ότι «υπήρχαν πολλές φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υποστήριζαν ότι το χρέος της χώρας δεν θα ήταν ποτέ βιώσιμο, ότι θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν θα μπορέσει να μειώσει το απόθεμα κόκκινων δανείων. Στο τέλος, τίποτα δεν είναι αδύνατο».
-- Θα προσθέταμε ότι η σημασία αυτής της ανατροπής γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφθεί κανείς σε ποια επίπεδα πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων είχε φτάσει αυτή η χώρα στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και πώς σώθηκε, την ύστατη ώρα, από τους ανεύθυνους πειραματισμούς των εποχών της «ηρωικής διαπραγμάτευσης».
-- Ο τουρισμός στη χώρα μας την εφετινή χρονια αναμένεται να σπάσει τα... κοντέρ σε όλα τα επίπεδα. Αυτό επισήμανε και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος την περασμένη Πέμπτη στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ. Ενώ άλλες χρονιές δίσταζε να εκφράσει ρητά και κατηγορηματικά εκτίμηση, φέτος είναι σίγουρος, τονίζοντας πως «φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Είμαι βαθιά πεπεισμένος γι’ αυτό». Για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά, λόγω και του εξαιρετικά καλού καιρού που επικράτησε στην Αθήνα, η πρωτεύουσα δεν έπαψε να έχει επισκέπτες κανένα μήνα του χρόνου. Μολονότι η Αθήνα απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί ισχυρό brand στον 12μηνο τουρισμό, όπως άλλες πόλεις (Παρίσι, Ρώμη, Πράγα κ.α.), εντούτοις κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
-- Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, ενώ ο μεγάλος παροξυσμός γίνεται στα Airbnb, όπου πραγματικά η κίνηση είναι άνευ προηγουμένου. Όσοι έχουν σπίτια στο κέντρο της Αθήνας και στα προάστια και τα δίνουν στην πλατφόρμα, το γνωρίζουν άριστα αυτό. Θυμίζουμε πως το 2019 οι εισπράξεις από τον τουρισμό είχαν φτάσει στα 18,2 δισ. ευρώ και ήταν η υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ πέρυσι, παρά το ισχυρό ντεμαράζ στο δεύτερο εξάμηνο, τελικώς οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν ελάχιστα πιο κάτω, στα 17,63 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 67,9% έναντι του 2021 που ήταν έτος ειδικών συνθηκών λόγω Covid-19.
-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ) έλαβε πριν λίγες ημέρες επιστολή από τους 11 υπαλλήλους στο κατάστημα Μεταξουργείου της τράπεζας, όπου η λογική του «πολλά καταστήματα σε ένα» φαίνεται ότι σπάσει ρεκόρ. «Είμαστε μόλις 11 συνάδελφοι», γράφουν οι εργαζόμενοι, «σε ένα κατάστημα όπου έχουν συγχωνευτεί 4 καταστήματα τα τελευταία χρόνια σε μια τεράστια περιοχή». Όπως γράφουν οι εργαζόμενοι, υπάρχει τεράστια πίεση στη λειτουργία του καταστήματος, με τα ραντεβού των πελατών να κλείνουν τρεις εβδομάδες αργότερα. Μέσα σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι στο κατάστημα του Μεταξουργείου θα απορροφηθούν οι εργασίες ενός ακόμη καταστήματος, του 044 στη Λεωφόρο Αθηνών. Σίγουρα είναι μεγάλη η εξοικονόμηση για την τράπεζα, όταν 11 υπάλληλοι ενός καταστήματος κάνουν τις δουλειές πολλαπλάσιου αριθμού υπαλλήλων σε πέντε καταστήματα, όμως έχει έρθει η ώρα οι διοικήσεις να αρχίσουν να ασχολούνται και με τις συνέπειες στο προσωπικό και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν με διαφορά την καλύτερη σχέση λειτουργικών δαπανών και εσόδων στην Ευρώπη, κάτω από 40%, όταν στη Γαλλία και τη Γερμανία πλησιάζει το 70%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.