ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: epsilonnet.gr

Το Βατερλό της Epsilon Net, τα έρμα τα πελατάκια των τραπεζών και η Elpedison

Το λάθος των 99,2 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Epsilon Net, οι αποτιμήσεις των εταιρειών προς εισαγωγή στο ΧΑ, η αύξηση 69% στο φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος της αγοράς και οι μεταρρυθμίσεις αλά ελληνικά.

Γενικώς στο επιχειρείν, ακόμα και για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι να καταφέρεις να κάνεις τη δουλειά, να βγάλεις ένα κέρδος και να έχεις ικανοποιημένο τον πελάτη. Και μάλιστα είναι πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα το να έχεις ικανοποιημένο τον πελάτη από το άμεσο κέρδος. Όλα αυτά τα λέμε με αφορμή την Dimand και το πώς οι τράπεζες – ανάδοχοι προσδιόρισαν την αποτίμηση της εταιρείας για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Alpha Bank και Eurobank, που ήταν Σύμβουλοι Έκδοσης και Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι, προσδιόρισαν την αποτίμηση της Dimand για την εισαγωγή της στο ΧΑ στο επίπεδο των 15 ευρώ ανά μετοχή με την μετοχή να ξεκινά τη διαπραγμάτευση στις 6 Ιουλίου 2022. Για το πόσο υπερτιμημένη ήταν η αποτίμηση δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: από τις 7 Ιουλίου 2022 η μετοχή της Dimand υποχωρεί κατά -21% ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημειώνει άνοδο κατά +54%. Μόνο με κιάλια μπορούν να δουν τα 15 ευρώ οι μέτοχοι της εταιρίας.

-- Αλήθεια πώς οι ειδικοί, τα underwriting των δύο τραπεζών προσδιόρισαν σε τέτοια επίπεδα την αξία της εταιρίας; Διότι οι ιδρυτές της Dimand μπορεί να βλέπουν πολύ μπροστά, να τα βλέπουν πολύ αισιόδοξα και να θεωρούν ότι η εταιρεία τους αξίζει τόσα και άλλα τόσα. Οι ειδικοί όμως; Πώς έφτασαν σε μια τόσο εκτός αγοράς αποτίμηση;

-- Δεν υπήρξε κάποιος να πει «ρε παιδιά, μήπως να κόψουμε κάτι, θα εκτεθούμε...». Και το χειρότερο όλων κανένας δεν σκέφτηκε τα έρμα τα πελατάκια τους, όταν οι ίδιες τράπεζες πρότειναν το IPO της Dimand ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία;

-- Εν τω μεταξύ προ λίγων ημερών η μετοχή της Arm Holding έκανε +25% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στον NASDAQ μετά το IPO. Θα μου πείτε, και δικαίως, τι συγκρίνουμε τώρα.

-- Τα σημειώνουμε όλα αυτά γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών επιτέλους βρίσκεται σε άνθηση, παρά την απότομη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης και πολλές νέες εισαγωγής θα έχουμε ο επόμενο διάστημα: την Optima Bank και αρκετές εταιρείες real estate. Οπότε καλό είναι οι αποτιμήσεις να έχουν λίγο στο μυαλό τους και τα… πελατάκια.


Το λάθος και η κρίση εμπιστοσύνης στην Epsilon Net

Ήταν ένα από τα πιο ακριβά λάθη της πρόσφατης χρηματιστηριακής ιστορίας: Η Epsilon Net έχασε σε μια χρηματιστηριακή συνεδρίαση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ (99,2 για την ακρίβεια) από την αξία της. Κάποιοι έχασαν και περισσότερα από όσο υποδηλώνει το κλείσιμο με πτώση -15,78%, καθώς έγιναν αρκετές συναλλαγές έως και στο -30%. Η υπόθεση με το λογιστικό λάθος που εξαφάνισε το ένα τέταρτο της κερδοφορίας της Epsilon Net έκλεισε χθες με την τελευταία… δόση εξηγήσεων από την εταιρεία, που ανακοίνωσε ότι αυτή η απώλεια θα μοιραστεί τελικά σε τρία εξάμηνα, άρα δεν θα «πέσει» ολόκληρη στην κερδοφορία μιας χρονιάς -όχι και σπουδαία παρηγοριά για τους «καμένους» μετόχους… Υπάρχουν, όμως, πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ήταν πραγματικά λάθος, ή πρόκειται για μια «κουτοπονηριά», όπου η διοίκηση μοίρασε τα stock options, αλλά θέλησε και να κρατήσει ολάκερη την πίτα της κερδοφορίας, αποφεύγοντας την αντίστοιχη χρέωση που επιβάλλουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα; Πίστεύαν ότι αυτό θα περνούσε απαρατήρητο; Ήλπιζαν ότι με αυτό τον τρόπο η κερδοφορία θα φαινόταν καλύτερη και θα προσέλκυε επενδυτές στη μετοχή;

-- Αν ήταν πραγματικά ένα λάθος, αναμφίβολα ήταν εξαιρετικά σοβαρό, για εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Δείχνει ότι στην οικονομική της διεύθυνση δεν γνωρίζουν καν ότι πρέπει να εφαρμόζουν τα ΔΛΠ. Ποιος, λοιπόν, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τέτοιο λάθος; Γιατί η διοίκηση δεν απέπεμψε τον υπεύθυνο; Αν δεν ήταν αθώο λάθος, μήπως θα έπρεπε να διερευνηθεί αναλυτικότερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

-- Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλη αυτή η ιστορία δημιουργεί μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης για την εταιρία.

-- Υπάρχουν όμως ερωτήματα και για την Εθνική Τράπεζα, που μόλις πρόσφατα, τον Ιούνιο, αγόρασε το 7,5% της Epsilon Net με πολλές τυμπανοκρουσίες. Όταν διενήργησαν οι σύμβουλοί της due diligence δεν παρατήρησαν ότι η εταιρεία εφάρμοσε κατά το δοκούν τα ΔΛΠ και αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματά της; Πολλές απροσεξίες έχουν μαζευτεί σε αυτή την υπόθεση και σίγουρα δεν τραυματίζεται μόνο το κύρος των εμπλεκόμενων, αλλά υπάρχει αντανάκλαση στο κύρος της αγοράς.


Το +69% της Elpedison

Οδηγό που στρίβει απότομα πριν τον γκρεμό θύμισε η τιμολογιακή πολιτική της Elpedison στο ρεύμα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η εταιρία καμάρωνε για το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς, μόνο 8 σεντς ανά κιλοβατώρα, με το πακέτο Green Economy. Όσοι πρόλαβαν να το κλείσουν… τον Κύριον οίδαν. Γιατί με τις τελευταίες αναπροσαρμογές που έγιναν από τις εταιρείες (ανακοινώνονται στις 20 κάθε μήνα), η Elpedison πήρε το -όχι τιμητικό- βραβείο της μεγαλύτερης αύξησης τιμολογίου. Το «φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς» πήρε μια αύξηση 69%, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο τιμολόγιο όλων των παρόχων, και η τιμή έφτασε τα 13,5 σεντς. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του μήνα, κατά 33%, έγινε σε άλλο τιμολόγιο της Elpedison, το Economy.  Δύο τινά μπορεί να ισχύουν: Ή έκαναν εντελώς άστοχους υπολογισμούς για τα κόστη, ή προσπάθησαν να φέρουν –κάπως ευκαιριακά- όσους περισσότερους νέους πελάτες μπορούσαν με ένα προϊόν – κράχτη.


Στο Βουκουρέστι ο Βασ. Ψάλτης

Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το όμορφο Βουκουρέστι, βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Ο κ. Ψάλτης βρίσκεται στο Βουκουρέστι για τα εγκαίνια της έκθεσης για την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank εκδήλωση που πραγματοποιείται από κοινού με την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας. Μαζί με τον κ. Ψάλτη είναι  ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος αλλά και επιτελικά στελέχη της τράπεζας όπως Σπύρος Φιλάρετος, Sergiu – Bogdan Oprescu κ.α. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Νομισματική Συλλογή της τράπεζας παρουσιάζεται εκτός Ελλάδος.


«Τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης

Αίτημα για τη λήψη της πέμπτης δόσης κεφαλαίων, ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς ύστερα από την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ που της έχουν διατεθεί. Έως σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη σύναψη συμβάσεων για τη χρηματοδότηση  65 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,68 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τους πόρους του ΤΑΑ ύψους €1 δισ. και κεφάλαια της Τράπεζας ύψους 817 εκατ. ευρώ.

-- Την ίδια ώρα πηγές της Eurobank διευκρίνιζαν ότι η Eurobank έχει καταθέσει εδώ και κάποιες ημέρες επίσης αντίστοιχο αίτημα για τη λήψη της πέμπτης δόσης.


Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τον τουρισμό

Η προβληματική έναρξη της σεζόν, η οποία οφείλονταν στις άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την μικρή πτώση σε Μύκονο και Σαντορίνη είχαν δώσει τροφή για την ανάπτυξη έντονης παραφιλολογίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2023. Τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τους διαψεύδουν πανηγυρικά. Με τα στοιχεία Ιουλίου να έχουν προστεθεί, στο επτάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν αυξηθεί κατά 20% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 21,9%. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση αν υπολογίσει κανείς ότι μέσα στον Ιούλιο είχαμε και τις πυρκαγιές στην Ρόδο που δημιούργησαν έστω και πρόσκαιρα μια αρνητική εικόνα για το τουριστικό προϊόν της χώρας.


Μεταρρυθμίσεις αλά Ελληνικά

Ημέρα ταλαιπωρίας χθες για όσους έπρεπε να μετακινηθούν εξαιτίας των απεργιών σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να περάσει έναν νόμο ώστε το μετρό να μην κλείνει όποτε το αποφασίζουν οι συνδικαλιστές. Για να γίνει απεργία θα έπρεπε να τεκμηριωθεί ότι υπάρχουν λόγοι για την απεργία διαφορετικά θα μπορούσε να κηρυχθεί παράνομη. Πολύ καλά στη θεωρία όλα αυτά στην πράξη όμως όλα συνεχίζουν όπως πάντα, δηλαδή, όποτε θέλουν οι συνδικαλιστές κατεβάζουν τον διακόπτη. Τι γίνεται; Προκηρύσσουν απεργία οι συνδικαλιστές, την κρίνουν παράνομη τα δικαστήρια, και μετά ξανά προκηρύσσουν απεργία και μέχρι να την εξετάσουν και πάλι τα δικαστήρια τα μέσα δεν λειτουργούν και ο κόσμος ταλαιπωρείται. Η μικρή αυτή ιστορία της μεταρρύθμισης για τις απεργίες λίγο πολύ αποτυπώνει την γενικότερη ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.


 «Κόντυνε» και άλλο τις τιμές ο Όλυμπος

Στη δεύτερη κατά σειρά μέσα σε ένα έτος μείωση τιμών προχώρησε χθες η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος. Στους νέους τιμοκαταλόγους που έχει αποστείλει προς τους συνεργάτες της έχει μειωμένες τιμές σε γάλα και τυροκομικά προϊόντα. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η μείωση τιμών σε γιαούρτια, φυτικά προϊόντα και βούτυρα. Τα γαλακτοκομικά, και ειδικά αυτά που προέρχονται από αγελαδινό γάλα, είναι ένας τομέας που λειτουργεί ο ανταγωνισμός καθώς όταν «σφίγγουν» τα γάλατα υπάρχει πάντα η διεθνής αγορά που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλεονάζουσα.


Τα μεγέθη της Σιδενόρ

Τα μεγέθη του μη εισηγμένου ομίλου Σιδενόρ (τομέας χάλυβα) αποκάλυψε ο μητρικός όμιλος Viohalco με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Σιδενόρ ανήλθε σε 573 εκατ. ευρώ  έναντι 744 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιογόνο κατά 5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 99 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η αγορά κατασκευών της Ευρώπης, ο κύριος τομέας που χρησιμοποιεί χάλυβα, σημείωσε επιβράδυνση για πρώτη φορά μετά το 2020. Επιπρόσθετα, τα αυξημένα έξοδα παραγωγής και ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντικατάσταση της προσφοράς από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δημιούργησαν πιέσεις στους όγκους και στις τιμές σε όλα τα προϊόντα. Όσον αφορά στον χάλυβα οπλισμού, η κάμψη οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της ζήτησης για οικιστικά έργα, γεγονός που παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες μετά την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των δομικών υλικών, με εξαίρεση την Ελλάδα.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μπέρδεμα Διαμαντοπούλου – Κεραμέως, ώρα Εθνικής, η Eurobank και η Ινδία

Πώς μια ανάρτηση στο X της Α. Διαμαντοπούλου άναψε φωτιές, η αντίστροφη μέτρηση για το placement της ΕΤΕ, οι φιλοδοξίες του Φ. Καραβία για την Ινδία, η προσγείωση από τη Moody's και η οικογενειακή επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ ΟΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πανηγυρικό κλίμα στη Eurobank, μπέρδεμα με το Πόθεν Έσχες, οι Τούρκοι και ο ΑΔΜΗΕ

Οι διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank, η αναβάθμιση Λ. Παπαγαρυφάλλου, χρηματιστές σε νευρική κρίση, οι νέες περιπέτειες για τον ΑΔΜΗΕ, η κυριαρχία Χατζηδάκη στη Βουλή και η Ελληνοαμερικανίδα δίπλα στη Χάρις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο θόρυβος για placement της ΕΤΕ, οι αποφάσεις Μητσοτάκη και η Ελληνίδα Μελόνι

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για φθινοπωρινό placement των μετοχών της ΕΤΕ, οι κρίσιμες αποφάσεις Μητσοτάκη, η γκρίνια για Καραμανλή - Σαμαρά, η ειδική αποστολή Χατζηδάκη, τα χαμόγελα στην Alpha και το δυνατό asset της United.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Tο μέρισμα της Εθνικής, οι νέες αμοιβές στη ΔΕΗ και ο εμφύλιος στην Παυλίδης

Τι (δεν) λένε τα στελέχη της Εθνικής για το μέρισμα, η νέα πολιτική αποδοχών στη ΔΕΗ, η αξία των μαρμάρων της Παυλίδης στο επίκεντρο νέας σύγκρουσης, ο «ελέφαντας» του χρέους, η μετακόμιση της Eurobank και τα σούπερ μάρκετ εναντίον της Ε.Ε.