Μπλόκο στην εξαγορά της Enel Ρουμανίας επιχειρεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενθυμούμενος τις παλιές ηρωικές εποχές, προ 2015, που κατηγορούσε τους πάντες και τα πάντα ως ξεπούλημα. Όπως έγινε γνωστό χθες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησαν την σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να εξεταστεί η δρομολογούμενη εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ. Οι βουλευτές ζητούν «η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία». Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις των καλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο, πέραν των ισχυρών ιστορικών δεσμών, διατηρεί μετοχικά δικαιώματα, ελέγχοντας το 33% της εταιρίας.
-- Ωστόσο, μια αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε. Ειδικώς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει το καλύτερο track record, για να θυμηθούμε την έντονη αντίδρασή του στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank το 2014, κίνηση που τότε είχε χαρακτηρίσει ως «ξεπούλημα», αλλά και στην σφοδρή αντίδρασή του στην πώληση των warrants που κατείχε το ΤΧΣ και την οποία τελικώς μπλόκαρε το 2014. Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ως ξεπούλημα την πώληση μετοχών της Eurobank στον καναδικό όμιλο Fairfax στην τιμή των 0,31 ευρώ και, λίγους μήνες αργότερα, το 2015, μετά την «ηρωική» διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, πραγματοποιήθηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank σε τιμή που οδηγούσε σε αποτίμηση 0,01 ευρώ τις μετοχές των παλαιών μετόχων! Τα δε warrants που κατείχε το ΤΧΣ στις τράπεζες μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση μηδενίστηκαν!
-- Και για να επιστρέψουμε στο σήμερα και στην ουσία της επένδυσης της ΔΕΗ, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στους βουλευτές ότι η ΔΕΗ στο τέλος του 2021 προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ με κύριο σκοπό εξαγορές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Για την ακρίβεια, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δεσμευτεί έναντι των επενδυτών (οι οποίοι έβαλαν τα ωραία τους λεφτάκια) για την αξιοποίηση των κεφαλαίων της ΑΜΚ σε συγκεκριμένους σκοπούς. Έτσι, ακόμα και αν ο κ. Στάσσης άλλαζε γνώμη, κρίνοντας π.χ. ότι δεν πρέπει να γίνει καμία εξαγορά, θα έπρεπε να πάει, όχι σε κάποια Επιτροπή, άλλα στους μετόχους του και να ρωτήσει αν του επιτρέπεται ή όχι να αλλάξει το σχέδιο διάθεσης των 1,35 δισ. Αν δεν το έκανε θα είχε σοβαρότατες νομικές ευθύνες.
-- Η πιο σημαντική επίσκεψη του Αντρέα Ενρία στην Αθήνα ήταν μάλλον τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή και ενώ οι τράπεζες ήταν ακόμη φορτωμένες με βουνά «κόκκινων» δανείων. Μετά την επίσκεψη αυτή, άρχισε η μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Ο επικεφαλής του SSM είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και τον Μάιο, κατόπιν πρόσκλησης του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψή του τον Ιούλιο ματαιώθηκε, επειδή ασθένησε με Covid-19. Στη σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα, ο επόπτης των τραπεζών της ευρωζώνης θα βρει τις ελληνικές τράπεζες με μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχει πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων: με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τα νέα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και το επικείμενο stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, η επίτευξη βιώσιμου μοντέλου κερδοφορίας κ.α.
-- Αυτό το τελευταίο, η βιώσιμη κερδοφορία, και γενικότερα οι προκλήσεις της επόμενης ημερας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα αποτελέσουν την πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των επαφών του κ. Ένρια με την ΤτΕ και τους τραπεζίτες. Η καταγραφή των προκλήσεων της επόμενης ημέρας για τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο και την παρακαταθήκη του κ. Ένρια στον διάδοχό του.
-- Αρκετά άνετος και με επιχειρήματα που παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε χθες ο Κώστας Σκρέκας για το ακανθώδες θέμα των πολύ υψηλών τιμών χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα, που σχολιάζεται τελευταία με επικριτικό τρόπο όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ. Ο υπουργός Ενέργειας ευχήθηκε «να τελειώσει ο πόλεμος και να πέσουν οι τιμές του αερίου» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «όλες τις δυνατές παρεμβάσεις για την επάρκεια εφοδιασμού και τη συγκράτηση των τιμών στο μέτρο του δυνατού». Για τις μεγάλες διαφορές τιμών από την υπόλοιπη Ευρώπη, που ο ΟΟΣΑ αποδίδει και στην έλλειψη επαρκούς ανταγωνισμού, ο Κώστας Σκρέκας δεν είχε να πει κάτι επί της ουσίας, αλλά οδήγησε τη συζήτηση στο γνωστό «ναι, αλλά με τους άλλους ήταν χειρότερα». Όπως είπε, μπορεί να παραμένουμε έως και 40% ακριβότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά έχουμε μειώσει τη διαφορά αυτή κατά 50% συγκριτικά με την περίοδο 2015 - 2018, δηλαδή επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, πρέπει να είμαστε να ικανοποιημένοι και δεν χρειάζεται να συζητάμε για το πώς θα κλείσει, επιτέλους, αυτή η ψαλίδα με την Ευρώπη.
-- Επιβεβαίωσε της πληροφορίες της στήλης, σχετικά με την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Θα διατεθεί αρχικά το 30% του ΔΑΑ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Το 20% θα διατεθεί με δημόσια εγγραφή και το υπόλοιπο 10% θα αποκτηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από τους Καναδούς της PSP, με premium όμως σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής. Έτσι, οι Καναδοί, μέσω της θυγατρικής γερμανικής εταιρείας AviAlliance που ελέγχει σήμερα το 40% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα ανεβάσουν το ποσοστό τους στο 50%, το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου θα ελέγχει το 25%, ο όμιλος Κοπελούζου το 5% και σε ελεύθερη διασπορά θα βρίσκεται το 20%. Ο κ. Πολίτης τόνισε πως «προσπαθούμε στο Ταμείο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του έτους». Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του κ. Πολίτη για την αποτίμηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ, το μερίδιο 30% αναμένεται να αποτιμηθεί κάπου μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά.
-- Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα έχει πρόβλημα να «σηκώσει» τους φορτιστές για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή, Αναστάσιος Μάνος, στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Όπως τόνισε, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει σημαντικές επενδύσεις και το δίκτυο είναι σε θέση να καλύψει ακόμα και μεγαλύτερο φορτίο. Εξήγησε ότι οι υποσταθμοί στην Αττική έχουν δυναμικότητα 7,2 GW με μέγιστη απαιτούμενη ισχύ 3,55 GW, άρα υπάρχει περιθώριο 51% στο δίκτυο διανομής. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, «προγραμματίζουμε άλλο ένα 1 GW στην Αττική για επιπλέον 45.000 φορτιστές».
-- Η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ξεκίνημα του 2023 θυμίζει αυτό που λέμε «πολύ καλή για να είναι αληθινή», γράφοντας 11 ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία (οριακά) πτωτική. Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με το επίπεδο των 1.000 μονάδων καταγράφοντας από τις αρχές του έτους άνοδο +6,43%, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιαοποίησης ενισχύεται κατά +6,59%, ο δείκτης των τραπεζών «γράφει» +14,67%, ενώ ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 5,83%.
-- Εύλογα λοιπόν τα χαμόγελα, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι και πέρυσι η αγορά ξεκίνησε το ίδιο εντυπωσιακά. Στις πρώτες 45 ημέρες του 2022, το Χ.Α. είχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με άνοδο κοντά στο 8%, έχοντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό δείκτη που έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 έφτασε στο +28,93%! Κατόπιν, ήρθε εντελώς απρόσμενα ένας ακόμα «μαύρος κύκνος», η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακυρώνοντας όλο το momentum στην Ελλάδα και διεθνώς.
-- Εντυπωσιακά τα κέρδη για τις τράπεζες φέτος με τους επενδυτές να «παίζουν» δια μέσω των τραπεζών και το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας. Τράπεζα Πειραιώς με +23,12% και Alpha Bank με +19% ξεχωρίζουν καθώς μετά την δραστική μείωση των NPEs των δυο τραπεζών το 2022 σε εξέλιξη βρίσκεται μια πορεία σύγκλισης των αποτιμήσεών τους με αυτές της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες από την αρχή του χρόνου σημειώνουν άνοδο +9,79% και +11,85% αντίστοιχα.
-- Σε εξέλιξη βρίσκονται τοποθετήσεις στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ, μετοχή που έχει μείνει πολύ πίσω. Αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση των συναλλαγών και κρίσιμο σημείο για την εταιρεία είναι το τι θα γίνει με το αποκαλούμενο WAC, την απόδοση. Πέρυσι η μείωση του WAC που επέβαλε η ΡΑΕ προκάλεσε τη βύθιση της μετοχής, από την οποία ακόμα δεν έχει συνέλθει. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ήδη έχει καταθέσει νέο αίτημα για την αύξηση του WAC, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από τη διοίκηση της ΡΑΕ και οι αποφάσεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της μετοχής.
-- Η Motor Oil, μετά το +58,70% πέρυσι, κερδίζει άλλο ένα +7,24% φέτος, παρά τη χθεσινή διόρθωση της μετοχής (-1,76%). Η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά τριάμισι ετών ή 42 μηνών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί πάλι από τον Ιούλιο του 2019. Πλέον, η μετοχή απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της, που είναι στα 24,40 ευρώ ενδοσυνεδριακά από τις 4 Ιουλίου 2019. Και όλα αυτά τα χρόνια, έχει μοιράσει μερίσματα και μερίσματα...
-- Η ΕΧΑΕ έβγαλε το 2022 με απώλειες 16,4%, όμως φέτος δείχνει ανανεωμένη εικόνα, έχοντας πετύχει μάλιστα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις μεγάλη αύξηση όγκων και τζίρων. Κερδίζει 14,84% το 2023 και ωφελείται από τη μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α. Παράλληλα, επιπλέον οφέλη θα αποκομίζει και από τις ΑΜΚ που δρομολογούνται.
-- Εκλογές έχει αύριο ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Είχαν γίνει το 2020, ενώ γίνονται κάθε τρία χρόνια. Μόνο 20 είναι τα μέλη που ψηφίζουν. Οι χρηματιστηριακές είναι περισσότερες, όμως πολλές εξ αυτών είναι ξένες, 5-6 από την Ευρώπη και καμιά δεκαριά κυπριακές. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες εγχώριες ΑΧΕ, όπως οι τραπεζικές, που δεν είναι μέλη του ΣΜΕΧΑ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.