Σκληρή αποδείχτηκε η αντίσταση των 1.200 μονάδων, αφού ο Γενικός Δείκτης έφτασε ως τις 1.199 μονάδες, αλλά εκεί εξάντλησε την ανοδική δυναμική του και έκλεισε στις 1.185,24 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 0,95%. Το σημαντικότερο, ίσως, ήταν ότι, ύστερα από τη μεγάλη αύξηση του τζίρου, την Τρίτη, χθες η αξία των συναλλαγών «μαζεύτηκε» στα 76 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι, σε αυτό το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, οι επενδυτές κινούνται πολύ προσεκτικά, ακόμη και σε μια αγορά που έχει δώσει μέσα σε λίγες ημέρες δύο σημαντικές ειδήσεις -το deal της Alpha και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P.
Το πόσο αβέβαιη και ασταθής είναι αυτή η περίοδος για τις αγορές φάνηκε πολύ καθαρά χθες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει πάλι κοντά στο 5% (4,949%) και την Alphabet (Google) να ανακοινώνει ελαφρώς απογοητευτικά αποτελέσματα, όλοι οι δείκτες παρασύρθηκαν σε πτώση, με τον NASDAQ να χάνει 2,43%, που είναι και η πιο μεγάλη ημερήσια υποχώρησή του για το 2023. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν το δικό τους ράλι, κινούμενες 2% υψηλότερα, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανήγγειλε από την τηλεόραση ότι θα αρχίσει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
--ΔΕΗ: Χωρίς πολλά – πολλά (μάλλον αθόρυβα για το μέγεθος των deal, αλλά αποτελεσματικά) η ΔΕΗ υλοποιεί επενδυτικές κινήσεις μείζονος σημασία που τη μετασχηματίζουν στον αδιαφιλονίκητο ενεργειακό ηγέτη της περιοχής. Χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της Enel Romania έναντι 1,24 δισ. και έρχονται κι άλλλα. «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Γιώργος Στάσσης. Το γενικότερο περιβάλλον και η αστάθεια στα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχει βοηθήσει την αγορά να αποτιμήσει με ψυχραιμία το έργο που γίνεται. Στο +40% η μετοχή από την αρχή του έτους.
Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 28 Νοεμβρίου 2022 – 25 Οκτωβρίου 2023
-- Τράπεζες: Πιέσεις στις μετοχές του κλάδου, πιέσεις που πολλοί δεν περίμεναν, δεδομένων των πολλών θετικών εξελίξεων. Το θέμα των αποθεματικών και των πιθανών εποπτικών αλλαγών φαίνεται ότι αποτελεί τη βασική εστία προβληματισμού. Για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε, σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P, αν το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών αυξηθεί από την ΕΚΤ από 1% σήμερα στο 2%, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια μείωση κερδών 2% (με βάση τα κέρδη του 2022). Στο ενδιάμεσο σενάριο της αύξησης στο 4%, η επίπτωση θα είναι 6%, ενώ στο ακραίο σενάριο που θα αυξανόταν το ποσοστό των αποθεματικών στο 10%, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν μια απώλεια 17% (πάντα επί των κερδών του 2022). Πρόκειται για μέτριες απώλειες. Οι κυπριακές και οι ιρλανδικές τράπεζες, που κρατούν πολλές καταθέσεις ξένων, θα έχαναν 81% και 70%, αντίστοιχα, στο ακραίο σενάριο.
-- Intralot: Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Intralot, καθώς ολοκληρώνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μια αύξηση που αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την εταιρεία και την επαναφέρει οριστικά στην κανονικότητα. Αύριο Παρασκευή θα γίνει το placement για τις μετοχές ιδιωτικής τοποθέτησης, μέσω των οποίων θα μπουν νέοι επενδυτές στην εταιρεία. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και όλα δείχνουν ότι μέχρι τότε η εταιρία θα βρίσκεται εκτός επιτήρησης.
-- Phoenix Vega Mezz: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση του Νοεμβρίου και τον Νοέμβριο αναμένεται η διανομή 0,0144 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της Phoenix Mezz οι εισπράξεις της οποίας πάνε… σφαίρα! Η περυσινή διανομή είχε γίνει στις 9 Νοεμβρίου, επίσης 0,0144 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που η μετοχή ανέκτησε πλήρως στο 12μηνο που ακολούθησε. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι 76 εκατ. ενώ στο τέλος Ιουνίου το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας προσδιορίζονταν σε 61,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 30 εκατ. η εύλογη αξία των mezzanine ενώ στο ταμείο υπήρχαν 23,3 εκατ. ευρώ μετρητά. Η αξία του ενεργητικού τον Ιούνιο του 2022 ήταν 54,5 εκατ. Το case εδώ είναι ότι τα mezzanine ομόλογα είναι ακραία υποτιμημένα και οι τόκοι θα τρέχουν για χρόνια και μαζί οι διανομές προς τους μετόχους. Πρόκειται βέβαια για εκτίμηση με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η διαφάνεια ως προς τα mezzanine και την αποτίμησή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η πορεία της μετοχής της Phoenix Vega Mezz, 21 Οκτωβρίου 2022 – 25 Οκτωβρίου 2023
-- Hellenic Energy και Μotor Oil: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τα δύο διυλιστήρια της χώρας -Hellenic Energy και Μotor Oil- η Eurobank Equities στα 9,4 ευρώ (από 9,2 ευρώ) και 27,5 ευρώ (από 26,6 ευρώ) αντίστοιχα δίνοντας περιθώρια ανόδου 37,8% και 21,3% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο ΧΑ. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τη βελτίωση στα περιθώρια διύλισης σε σχέση με την αρχή του έτους αλλά και τη συμβολή των ΑΠΕ στα μεγέθη των δύο εταιρειών. Για την Helleniq Energy αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τον στόχο για δυναμικότητα 1GW το 2025 ( μέσω του φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη και άλλων εξαγορών) με pipeline 4,1 GW και αναμένει το 2025 ετήσια ebitda από ΑΠΕ στα 100 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για τη Motor Oil αναμένει το 2026 ebitda από τις ΑΠΕ στα 200 εκατ. ευρώ μετά τις εξαγορές της Ανεμος και της Unagi με pipeline 4,1GW. Για το σύνολο της χρήσης του 2023 η χρηματιστηριακή αναμένει EBITDA πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, τόσο για την Hellenic Energy, όσο και για τη Motor Oil. Λόγω όμως της αναμενόμενης συμπίεσης στα περιθώρια διύλισης το 2024 τα EBITDA και για τις δύο εταιρείες θα υποχωρήσουν στα 0,8 δισ ευρώ.
Η πορεία της μετοχής των ΕΛΠΕ, 30 Νοεμβρίου 2022 – 25 Οκτωβρίου 2023
-- ΑΝΕΚ: Έβγαζε μάτι αλλά κανείς δεν το αποτολμούσε. Ο λόγος για τη διαπραγμάτευση της μετοχής της ΑΝΕΚ με discount σε σχέση με τη μετοχή της Αttica Group σύμφωνα με τη σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Η σχέση ανταλλαγής προβλέπει αξία για τη μετοxή της Αttica περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από την αξία της ΑΝΕΚ. Ποτέ όμως δεν υπήρξε τέτοια αντιστοιχία στις χρηματιστηριακές τιμές αφού η αξία της μετοχής της ΑΝΕΚ ήταν υποδεκαπλάσια της αξίας της μετοχής της Attica. Έτσι, μετά και την έγκριση της συγχώνευσης από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών κάποιοι βλέποντας ότι το ρίσκο μειώνεται προχώρησαν σε αγορές μετοχών της ΑΝΕΚ με αποτέλεσμα προχθές ο τίτλος να καταγράψει κέρδη 9,68% και χθες ενδοσυνεδριακά να κάνει άλλο ένα +5,8% αλλά να κλείσει με οριακά κέρδη 0,74% στα 0,2740 ευρώ. Η μετοχή της Αttica βρίσκεται στα 2,64 ευρώ, στην τιμή δηλαδή της δημόσιας πρότασης της Strix. Θεωρητικά η μετοχή της ΑΝΕΚ έχει περιθώριο ανόδου έως και 20% για να «πιάσει» την αποτίμηση που έχουν εγκρίνει τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών αλλά και οι ανεξάρτητοι εκτιμητές.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.