Ενέκρινε, ως γνωστόν, το Eurogroup και την τελευταία δόση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψιν τη θετική έκθεση των Θεσμών. Εύλογο ήταν να ακουστούν πανηγυρισμοί στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Όμως, όποιος διαβάσει το σύντομο ανακοινωθέν του Eurogroup διαπιστώνει ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας ουκ ολίγες εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχαν καλυφθεί ήδη και για τα οποία οι Ευρωπαίοι έκαναν μερικές μικρές… εκπτώσεις, όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησής τους. Τα περισσότερα από αυτά τα προαπαιτούμενα αφορούν με τη στενή, ή ευρύτερη έννοια τον χρηματοπιστωτικό τομέα: αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εκκαθάριση υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια, πληρωμή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, εφαρμογή της νομοθεσίας για τον νέο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Κατοικιών είναι οι μεταρρυθμίσεις που το Eurogroup αναφέρει… διακριτικά ότι έχουν μείνει ημιτελείς και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.
-- Κάτι μάλλον χλωμό. Διότι αν κρίνουμε από τα συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων στο μέτωπο των τραπεζών η λίστα με τα προαπαιτούμενα όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα... εμπλουτιστεί μέχρι τις εκλογές.
-- Ημέρα σημαντικών ειδήσεων ήταν η χθεσινή για την Alpha Bank. Πρώτα πρώτα το νέο senior preferred ομόλογο με την ανταπόκριση της αγοράς να χαροποιεί το επιτελείο της τράπεζας. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ζήτημα που έχει τεθεί σε κίνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο, όταν η Alpha είχε προχωρήσει, σε μια περίοδο που οι αγορές πρακτικά ήταν κλειστές, σε μια ειδική έκδοση για την οποία ωστόσο θα έπρεπε να γίνει call (ανάκληση). Η τράπεζα θα έπρεπε να «σηκώσει» το ισόποσο, περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον προσφέρθηκαν και νέα κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, βέβαια, μας προέκυψε πόλεμος και οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ραγδαία, ωστόσο δεδομένου του εξωτερικού περιβάλλοντος η τράπεζα έκλεισε με ικανοποιητικούς όρους ένα δύσκολο μέτωπο. Το νέο ομόλογο έχει διάρκεια 4,5 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, κουπόνι 7,50% και απόδοση 7,75%. Η έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών, με τα κύρια μέρη της να καλύπτονται κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, 41% από διαχειριστές κεφαλαίων και 13% από το wealth management. Τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος. Μιλάμε για ουρά επενδυτών, οι οποίοι όπως είναι λογικό «μαγνητίστηκαν» από τις αποδόσεις.
-- Η δεύτερη είδηση της ημέρας για την τράπεζα ήταν η κάθοδος του Τζον Πόλσον κάτω από το όριο του 5% μια επιλογή – δήλωση, κατά κάποιο τρόπο. Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές το μεγάλο πλεονέκτημα του κάτω του 5% είναι ότι δεν υποχρεώνεται σε ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις, έχει δηλαδή την δυνατότητα να πουλά και να αγοράζει (χωρίς βέβαια να ξεπερνά το 5%) ελεύθερα. Επιπλέον φαίνεται ότι ο Τζ. Πόλσον εδώ και καιρό είχε λάβει κάποιες στρατηγικές αποφάσεις, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στην Τρ. Πειραιώς. Έτσι ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh, ο «Ολλανδός», γίνεται ο ισχυρότερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha Bank με ποσοστό 5,61% (σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση του Νοεμβρίου), ενώ χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι ενισχύει διαρκώς τη συμμετοχή του και πλέον ίσως ξεπερνά το 6%.
-- Εκνευρισμό προκάλεσε στις μεγάλες συστημικές τράπεζες η απόφαση της Παγκρήτιας Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις -στο «γενναίο», είναι η αλήθεια, 1% για ποσά από 50.000 - 100.000 ευρώ για ένα έτος. Την κατηγορούν για μικρομεγαλισμό και πρεμούρα να φανεί αρεστή στην κυβέρνηση πριν ακόμη ανταποκριθεί το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του στις παροτρύνσεις της κυβέρνησης για μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού και αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Αναφέρουν μάλιστα πως πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση, αφού το 1% αφορά ποσά έως 100.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερα ποσά που θα είχαν και υψηλότερο κόστος για την τράπεζα.
-- Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν την ανάγνωση των μεγάλων τραπεζών. Καθώς από την πλευρά της αγοράς και των καταθετών το γεγονός ότι έστω και μια μικρή τράπεζα «ενοχλεί», προσφέροντας καλύτερους όρους, αν μη τη άλλο ενισχύει τον ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά.
-- Δύο υπουργοί μοχθούσαν αργά χθες βράδυ για την παραγωγή κυβερνητικού έργου: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Η στήλη πληροφορείται ότι είχαν μια από αυτές τις συσκέψεις όπου πραγματικά παράγεται έργο και απόδειξη είναι ότι ελάχιστοι γνώριζαν για αυτή τη συνεργασία και πάντως όχι οι δημοσιογράφοι. Τι συζητούσαν οι δύο υπουργοί βραδινές ώρες; Ο κανόνας λέει ότι κάθε συνάντηση που διαρκεί πολύ με τον άνθρωπο που κρατάει τα κλειδιά των κρατικών ταμείων και των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί παρά να αφορά… λεφτά. Δηλαδή, τα ουκ ολίγα προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και, πιθανότατα, το πολύ μεγάλο project που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 700 εκατ. ευρώ για τα φωτοβολταϊκά στέγης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιες σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν μέσα στον μήνα.
-- Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς ανακηρύχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. Η βράβευση έγινε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2022 και το απένειμε η επικεφαλής της Μονάδας Shipping της Eurobank, Χριστίνα Μαργέλου, η οποία η βρίσκεται στη λίστα των 10 προσωπικοτήτων (η μόνη Ελληνίδα) με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στον κλάδο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Lloyd's για το 2022. Κοινό σημείο και των δυο είναι ότι έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις σε έναν χώρο που μέχρι πρότινος ήταν ανδροκρατούμενος.
-- Προς πώληση βγαίνει η Aegean Baltic Bank, η μικρή αλλά νοικοκυρεμένη τράπεζα που δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της ναυτιλίας. Ειδικότερα, πωλείται ποσοστό άνω του 50% που ελέγχεται σήμερα κυρίως από τους ομίλους Τσάκου και Κούστα αλλά και τον ιδρυτή της τράπεζας, Θ. Αφθονίδη. To mandate για την εξεύρεση επενδυτών έχει λάβει η Αxia Ventures και ήδη έχουν εμφανιστεί αρκετοί ενδιαφερόμενοι.
-- «Η μικρομεσαία επιχείρηση βουλιάζει, ο δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και οι τράπεζες έχουν κέρδη 1 δισ. ευρώ η καθεμία το 2022». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας χθες απο την Καστοριά, υπενθυμίζοντας ότι σε έναν αγώνα πλειοδοσίας η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει πάντα το πάνω χέρι.
-- Συνασπίζονται οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για να δώσουν «μάχη» στην Ευρώπη εναντίον του γιαουρτιού “Greek style”, που ανταγωνίζεται τις εξαγωγές του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού. Στο ρεπορτάζ του Business Daily θα διαβάσετε τα σχετικά, έχει όμως ενδιαφέρον μια λεπτομέρεια: ποια βιομηχανία δεν συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή είναι η ΦΑΓΕ, που έχει γίνει πλέον πολυεθνικός όμιλος και πουλάει στο εξωτερικό αρκετό γιαούρτι “Greek style”, οπότε τα συμφέροντά της δεν ταυτίζονται με αυτά των εγχώριων βιομηχανιών.
-- Αγριεύει το κλίμα στην αγορά των καυσίμων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι πρατηριούχοι βλέπουν να πιέζονται από δύο πλευρές, όπως φαίνεται από χθεσινή, επιθετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Από τη μια, οι επιτήδειοι με τα λαθραία και νοθευμένα καύσιμα μπορούν να πουλάνε κάτω του κόστους και να ανταγωνίζονται αθέμιτα τους νομοταγείς πρατηριούχους. Από την άλλη, οι μεγάλοι διυλιστηριακοί όμιλοι με τις ισχυρές εταιρείες εμπορίας και τα ιδιόκτητα δίκτυα πρατηρίων που συνεχώς επεκτείνονται συχνά πωλούν φθηνότερα τα καύσιμα στα δικά τους πρατήρια από όσο τα δίνουν σε πρατήρια που μπορεί να έχουν το ίδιο εμπορικό σήμα, αλλά ανήκουν σε τρίτους επιχειρηματίες. Σε πρώτη φάση, η ΠΟΠΕΚ ζητά από την κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, να καταργήσει τη ρύθμιση του 2012, που άνοιξε τον δρόμο για πωλήσεις καυσίμων κάτω του κόστους. Το μπαλάκι έχει περάσει τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης και η συνέχεια μάλλον θα είναι ενδιαφέρουσα.
-- Επιδεινώνεται σοβαρά η εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων, όπως επιβεβαίωσε και η χθεσινή «βουτιά» των αμερικανικών δεικτών, με ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, κατ' εξοχήν ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων. Όσο περνούν οι ημέρες και δημοσιεύονται νέα οικονομικά στοιχεία, «εξατμίζεται» ο αρχικός ενθουσιασμός που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Πάουελ περί μείωσης, από τον Δεκέμβριο, του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα ότι η αγορά εργασίας παραμένει υπερβολικά «θερμοί» και οι πιέσεις αύξησης των μισθών εντείνονται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να γίνει δυσκολότερη η προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού. Τέτοιες συνθήκες, λένε οι αναλυτές, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν τη Fed να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε υψηλότερο σημείο από όσο αναμενόταν μέχρι τώρα και να τα κρατήσει ψηλά για μεγαλύτερη περίοδο. Με άλλα λόγια, να οδηγήσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση από το αναμενόμενο για να κάμψει τον επίμονο πληθωρισμό. Αυτό το σενάριο, που σημειωτέον υποστηρίζεται και από παρατηρητές με μεγάλη βαρύτητα γνώμης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λάρι Σάμερς, δεν είναι καθόλου καλό για τις μετοχές και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες για γρήγορη έξοδο από την bear market. Ας ελπίσουμε τα επόμενα οικονομικά στοιχεία να δείξουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.