ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Trapeza thw Elladow, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, Άποψη της παλαιάς Αίθουσας Συναλλαγών

Η μετεγγραφή της ΤτΕ, η αργοπορία του CVC, η «κατακόκκινη» ΑΔΜΗΕ και το bitcoin

Ο πρώην διευθ. σύμβουλος της Εθν. Ασφαλιστικής στην ΤτΕ, οι ψίθυροι για το CVC, ο Χρ. Μεγάλου περιγράφει τη νέα ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς, οι χαμένοι του bitcoin, η πιθανή έξοδος του AΔΜΗΕ από τον δείκτη των blue chips, οι υψηλές επιδόσεις της Ideal, το γάλα και το πετρέλαιο.

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο οργανισμοί ειδικού θεσμικού βάρους, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, να προχωρούν σε «ηχηρές» μετεγγραφές, για να χρησιμοποιήσουμε ένα δημοσιογραφικό κλισέ, εταιρικών στελεχών. Έτσι, η μετακίνηση του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρου Κωνσταντά, στην Τράπεζα της Ελλάδος προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Κωνσταντάς θα αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Επόπτη Ασφαλιστικών Εταιριών της ΤτΕ, που σημαίνει ότι στην αιχμή του δόρατος της ασφαλιστικής εποπτείας θα βρεθεί ένα εμπειρότατο στέλεχος της αγοράς, ένας insider, που γνωρίζει σε βάθος την ασφαλιστική αγορά. Πρόκειται για κίνηση αρκετά έξω από τα καθιερωμένα, τουλάχιστον στη χώρα μας, μπολιάζοντας τις παραδοσιακές εποπτικές δομές της ΤτΕ με εταιρικά στελέχη και εμφυσώντας έναν «αέρα» αγοράς.

-- Η μέχρι τώρα Επόπτης των ασφαλιστικών εταιριών της ΤτΕ, Ιωάννα Σεληνιωτάκη, αποχωρεί λόγω ορίου ηλικίας.

-- Παρεμπίπτοντος δεν είναι λίγοι οι ψίθυροι στην  αγορά για τις… ταχύτητες του CVC, το οποίο εδώ και λίγους μήνες έχει αποκτήσει στον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεδομένης της πολύ μεγάλης αναμονής, περίπου 12 μηνών, που απαιτήθηκε μέχρι να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, πολλοί περίμεναν ότι το CVC θα προχωρούσε γρήγορα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του προκειμένου να αντισταθμιστεί κάπως ο χαμένος χρόνος. Ωστόσο αυτό δεν έγινε. Η τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενώ και εντός εταιρείας δεν φαίνεται να κινούνται πολλά.

-- Υπενθυμίζεται ότι το CVC είχε έρθει σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα τον Μάρτιο του 2021 και ακολούθησε μακρά περίοδο αναμονής έως ότου η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής λάβει το πράσινο φως, κάτι που έγινε τον Μάρτιο του 2022 ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2022.

-- Μια γεύση της ψηφιακής τράπεζας που «χτίζει» η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την καινοτομία. Όπως είπε η νέα ψηφιακή τράπεζα θα είναι αυτόνομη, θα επικεντρωθεί στην λιανική τραπεζική και θα στοχεύει τόσο στην εγχώρια όσο και ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, θα προσφέρει υπηρεσίες, όπως «Buy Now-Pay-Later», “Banking-as-a-service”“Digital onboarding” για ιδιώτες, μέσω μιας  ευέλικτης και ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ σε ότι αφορά το κοινό που θα απευθύνεται σημείωσε ότι φιλοδοξία της νέας τράπεζας είναι να καλύψει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ενός κοινού, το οποίο μέχρι πρότινος δεν καλυπτόταν  επαρκώς από το «παραδοσιακό» banking.

-- Ενός κακού μύρια έπονται έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι και, μετά τη βύθιση της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, το 2022 φαίνεται ότι ακολουθεί και ο εξοβελισμός από τον δείκτη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του δείκτη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/ASE 25) η μετοχή του ΑΔΜΗΕ θα βρεθεί εκτός δείκτη και στη θέση της θα βρεθεί πιθανότατα η Autohellas. Η εικόνα της μετοχής του ΑΔΜΗΕ την εφετινή χρονιά δεν είναι απλά «κόκκινη» αλλά «κατακόκκινη»: η μετοχή υποχωρεί κατά -20,65% στο εξάμηνο, κατά -29,36% από τις αρχές του έτους και κατά -34% από το υψηλό 52 εβδομάδων που είχε σημειώσει στις 19 Νοεμβρίου 2021. Το 2022 θα αποτελέσει τη χειρότερη χρονιά από την εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δεν είναι σύμπτωση ότι τον Οκτώβριο, μήνα ισχυρής ανάκαμψης για το ΧΑ και τις διεθνείς αγορές, η μετοχή σημείωσε χαμηλό 52 εβδομάδων. Σημειώνεται ότι τις πιέσεις στη μετοχή τροφοδότησε η απόφαση της ΡΑΕ να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή Wacc, δηλαδή της απόδοσης επενδεδυμένου κεφαλαίου. 

-- Δύο παρατηρήσεις από τα αποτελέσματα 9μηνου της Ideal Holdings:  Πρώτον, οι εκτιμήσεις του πρώτου εξαμήνου για τζίρο 152 εκατ. ευρώ και EBITDA 22 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης αποδεικνύονται συντηρητικές, αφού στο 9μηνο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 19,2 εκατ. ευρώ.  Δεύτερον, το cash της εταιρείας ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και θα μειωθεί στα 35 εκατ. ευρώ μετά την πληρωμή της επιστροφής κεφαλαίου (4,8 εκατ. ευρώ). Με 35 εκατ. μετρητά και καλυμμένα όλα τα λειτουργικά και χρηματοοικονομικά έξοδα από την κερδοφορία η εταιρεία μπορεί εύκολα να «σηκώσει» άλλα 35 εκατ. ευρώ και με 70 εκατ. ευρώ να προχωρήσει σε νέα deals.

-- Στο τέλος της χρήσης, στις δημοσιοποιημένες καταστάσεις και όχι στις pro forma,  η Ιdeal θα εμφανίσει επιπλέον κέρδη 25 εκατ. ευρώ από την πώληση της Three Cents.

-- Δεν φαίνεται να έχουν «φρενάρει» οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής. Κορυφαίο παράδειγμα, ίσως, το φρέσκο γάλα. Η συσκευασία δύο λίτρων μεγάλης βιομηχανίας είχε τιμή 3,28 ευρώ μέχρι πριν λίγες ημέρες, αλλά πλέον η τιμή έχει εκτιναχθεί στα 3,55 ευρώ, μια αύξηση που ξεπέρασε το 8%. Σίγουρα στο γάλα υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και ειδικά προβλήματα, αλλά τέτοιες ανατιμήσεις από κορυφαία εταιρεία σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι για τη γενικότερη προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

-- Ημέρα πολλαπλών κραδασμών στην αγορά πετρελαίου ήταν η χθεσινή, με παρενέργειες και στις τιμές των μετοχών. Οι πληροφορίες για νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα προκάλεσαν ισχυρή πίεση στις τιμές, όπως και δημοσίευμα της Wall Street Journal περί επικείμενης συμφωνίας στον ΟΠΕΚ+ για αύξηση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Πάντως, το δημοσίευμα γρήγορα διαψεύσθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Αποτέλεσμα, σε επίπεδο τιμών, ήταν να καταρρεύσει για λίγο η τιμή του brent από τα 87 στα 82 δολ. το βαρέλι, για να επιστρέψει αργότερα στα 87, με οριακές απώλειες για τη χθεσινή ημέρα. Στη Wall Street, το γενικό συμπέρασμα που έβγαλαν οι επενδυτές ήταν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα ο τομέας της ενέργειας να χάσει περισσότερο από 1% και να γίνει «βαρίδι» για τους βασικούς δείκτες, Dow και S&P 500, που έκλεισαν με μικρές απώλειες.

-- Σχεδόν 17% έχει χάσει τον τελευταίο μήνα το bitcoin, που υποχώρησε χθες χαμηλότερα και από τα 16.000 δολ., καθώς δεν σταματούν οι κλυδωνισμοί από την παταγώδη χρεοκοπία της πλατφόρμας συναλλαγών FTX. Πίσω, όμως, από τα ψυχρά στατιστικά της κατάρρευσης (που αφορούν μόνο τον τελευταίο μήνα, γιατί σε σχέση με το ιστορικό υψηλό το bitcoin χάνει τα ¾ της αξίας του) βρίσκονται άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που πίστεψαν ότι θα αλλάξουν την τύχη τους με το bitcoin. Τα στοιχεία που προκύπτουν χάρη στην τεχνολογία του blockchain δείχνουν ότι η πλειονότητα των κατόχων bitcoin σήμερα καταγράφουν αρνητικές υπεραξίες. Το 51% από τις 47,9 εκατ. διευθύνσεις όπου τηρούνται επενδύσεις σε bitcoin γράφουν λογιστικές απώλειες, 45% έχουν υπεραξίες και οι υπόλοιποι με το ζόρι βρίσκονται στα λεφτά τους. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, που είχε να παρατηρηθεί από το μίνι κραχ στις αγορές και στα κρυπτονομίσματα, τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας. Πάντως, ο συνδυασμός των ουκ ολίγων επενδυτικών απογοητεύσεων και της ανασφάλειας για την τήρηση λογαριασμών σε πλατφόρμες συναλλαγών, μετά την κατάρρευση της FTX, καθώς μάλιστα αναμένεται ότι η Fed θα τηρήσει σκληρή γραμμή για τα επιτόκια, επαναφέροντας σε ανοδική τροχιά το δολάριο, μόνο ανάκαμψη του bitcoin δεν φαίνεται να προοιωνίζεται.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στουρνάρας «καρφώνει» ΣΥΡΙΖΑ, εκπτώσεις σε διόδια και η δεξίωση στο Προεδρικό

Τα καρφιά του διοικητή της ΤτΕ για τη διακυβέρνηση Τσίπρα, γιατί ο Κασσελάκης δεν πήγε στον Δένδια, το όραμα Ψάλτη για την Alpha, η «απόσυρση» Μ. Αποστολάκη, το νέο μπλέξιμο ΑΔΜΗΕ και η διάψευση Hellenic Train.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Intracom Vs Ideal, τα σκληρά διλήμματα της Κίνας, οι επιτοκιακές ζημιές και η ΤτΕ

Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές, αποφεύγει τις ζημιές, το crash test των αποτιμήσεων δύο private equity, η τελική ευθεία του deal Ελλάκτωρ - Motor Oil και «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την κινεζική ηγεσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η περίεργη έκτακτη ΓΣ της ΕΧΕ, η διάψευση από τη Fed, η νέα Ideal και ο κορονοϊός

Γιατί προκαλούν ερωτηματικά οι βιαστικές κινήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για αλλαγή ΔΣ, πώς απογοήτευσε τις αγορές η Fed, Στουρνάρας - Καραβίας με Covid, πώς σχεδιάζει η Ideal να ανταμείψει τους μετόχους της και τα πρώτα συμπεράσματα απο το καλάθι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τρελές συνταγές ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ έγινε high tech και μνηστήρες για το καλώδιο

Οι νέες ιδέες στον ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσει παντού λεφτά, πώς η ΤτΕ προβλέπει τον πληθωρισμό με AI, το ενδιαφέρον για τη Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, τα μετρητά του ΟΠΑΠ και οι πληρωμές από τα ΕΑΣ.
karonis, viva
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα δικαστικά του Χ. Καρώνη, η εξαγορά από Ideal και τι είπε ο Ορσέλ για τα επιτόκια

Ο Χ. Καρώνης κερδίζει έδαφος έναντι της JP Morgan, η Ideal ετοιμάζει deal στο χώρο των τροφίμων, η απλή εξήγηση του Α. Ορσέλ για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, η μετακόμιση του ΣΔΟΕ και τα «τρελά» με το ρεύμα.