ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: O Πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η ώρα περνούσε και η προσέλευση ήταν μικρή στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, δημιουργώντας μια σχετική αμηχανία στους ανθρώπους της Ideal Holdings, καθώς χθες. λόγω της επίσκεψης Ερντογάν, η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Για πολλές ώρες το πρωί και το απόγευμα το κέντρο ήταν αποκλεισμένο για αυτοκίνητα. Έτσι, λίγο μετά τις 10.00, μια ώρα πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση του ομίλου σε θεσμούς επενδυτές και αναλυτές, ο επικεφαλής της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου στους συνεργάτες του «φαίνεται ότι θα είμαστε καμιά δεκαριά». Η πρόβλεψη όμως δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς σταδιακά η αίθουσα γέμισε και πάνω από 60 θεσμικοί και αναλυτές παρακολούθησαν τελικά την παρουσίαση. Κάτι μάλλον αναμενόμενο, καθώς οι θεσμικοί (και όχι μόνο) από τη μετοχή της Ideal έχουν δει σούπερ αποδόσεις και περιμένουν ακόμα καλύτερες ημέρες. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε διατεθεί σε θεσμικούς το 14% των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 3,2 ευρώ ανά μετοχή και σήμερα γράφουν κέρδη πάνω από 100%. Και όσοι ακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στην Ideal κατά την περίοδο που προχωρούσε στις εξαγορές εταιρειών, όταν η μετοχή της διαπραγματευόταν μεταξύ 3,5 και 4,15 ευρώ, γράφουν κέρδη από 50% έως 80%. Οπότε, παρά τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, οι επαγγελματίες της αγοράς βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στο κέντρο της πόλης για να ακούσουν τον Λ. Παπακωνσταντίνου και την ομάδα του.

-- Σε ό,τι αφορά το ομόλογο που εκδίδει η εταιρεία, ύψους 80 – 100 εκατ., και το οποίο θα διατεθεί στο διάστημα 11 – 13 Δεκεμβρίου, η κίνηση γίνεται κυρίως για λόγους γοήτρου και χρηματοοικονομικής… ολοκλήρωσης. Όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την έκδοση του ομολόγου θα γίνουμε μια μεγάλη εταιρεία και όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης: στο χρηματιστήριο οι μετοχές της εταιρείες διαπραγματεύονται, στις τράπεζες διαθέτει μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης οπότε αυτό που έλειπε ήταν η αγορά των ομολόγων. Σημειώνεται ότι οι εξαιρετικά ελκυστικοί και ισχυροί χρηματοοικονομικοί δείκτες της Ideal κατατάσσουν σε ιδιαίτερα υψηλή θέση το ομόλογο της εταιρείας μεταξύ των 14 ομολόγων που είναι στο ΧΑ. Επιπλέον με ένα ομόλογο προς τη λιανική η εταιρεία θα μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές και να βελτιώσει την ευρύτερη ορατότητά της, εξού και η σχετική διαφημιστική εξόρμηση.

-- Σήμερα θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της εταιρείας στο δίκτυο της Eurobank, ενώ προηγήθηκαν χθες και προχθές αντίστοιχες παρουσιάσεις στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.


ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό

Ημέρα ΑΔΜΗΕ μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή καθώς ο Διαχειριστής «έπαιξε μπάλα» σε τρία ταμπλό. Το αναμενόμενο ήταν η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών, ενώ επενδυτικές εξελίξεις είχαμε στο μέτωπο της Κύπρου και της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, πληροφορίες λένε ότι αργά χθες το απόγευμα βγήκε «λευκός καπνός» από το Προεδρικό στη Λευκωσία, καθώς φέρεται να δόθηκε το πράσινο φως για τη συμμετοχή και της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector. Η συνάντηση του Μανούσου Μανουσάκη με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και η κρισιμότητα του συγκεκριμένου έργου ήταν και ο λόγος που ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ δεν ήταν παρών χθες στις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, το MoU που αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι το υπέγραψε από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ ο γενικός διευθυντής, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, Δημήτρης Μίχος, όταν από την απέναντι πλευρά ο αντίστοιχος τουρκικός οργανισμός, ο TEIAS εκπροσωπούνταν από τον πρόεδρο του, Ορχάν Καλντιρίμ.

-- Την ίδια ώρα, η αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου (WACC) του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΑΕΥ έδωσε ώθηση στα μεγέθη 9μηνου του ομίλου ΑΔΜΗΕ και κατ΄επέκταση και στην εισηγμένη μητρική ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.  Η αύξηση της ρυθμιστικής αρχής ως προς το ενοίκιο που θα καταβάλλουν οι χρήστες του δικτύου στον ΑΔΜΗΕ από 6,13% σε 7,57% για το διάστημα 2023-2025 εκτίναξε τα έσοδα του 9μηνου στα 291 εκατ. ευρώ (+38,2%). Ειδικότερα, τα έσοδα από το Ενοίκιο Συστήματος Μεταφοράς ανήλθαν στα 275,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40,5%. Τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 214 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 54,8% σε σχέση με το 9μηνο του 2022. Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν στα 370 εκατ ευρώ και θα «πιάσουν» τον στόχο της διοίκησης για 500 εκατ. στο σύνολο του 2023. Με την αύξηση του WACC o ΑΔΜΗΕ μπορεί να εκτελέσει με μεγαλύτερη άνεση το «βαρύ» επενδυτικό του πρόγραμμα που αγγίζει τα 5 δισ. έως το 2030 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και τον Δυτικό διάδρομο Πελοποννήσου. Τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που αντιστοιχούν στο 51% των καθαρών κερδών του ομίλου ανήλθαν στο 9μηνο στα 46 εκατ. ευρώ έναντι 20,4 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022. Η εισηγμένη έχει διανείμει προμέρισμα για το 2023 συνολικού ποσού 13,5 εκατ. ευρώ που συνιστά και την οριστική πληρωμή του μερίσματος για την χρήση 2023.


«Μάχη» 1,2 δισ. για τους μετρητές

Χθες στις 12 το βράδυ με ηλεκτρονική υποβολή θα κατέθεταν στον ΔΕΔΔΗΕ τις οικονομοτεχνικές προσφορές τους τα τέσσερα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί για το έργο της εγκατάστασης 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2030. Πρόκειται για έναν αμερικανογαλλικό «πόλεμο» με διακύβευμα τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος του διαγωνισμού. Τα τέσσερα σχήματα είναι: η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μετρητών Itron μέσω δύο θυγατρικών της από την Ισπανία, η αμερικανική Honeywell μέσω της ρουμάνικης θυγατρικής της Elster Rometrics μαζί με την Intracom Telecom, η σλοβενική Iskraemeco μαζί με τη γαλλική Oracle και η ελληνική εταιρεία Protasis μαζί με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS. Από τη διαδικασία υποβολής των οικονομοτεχνικών προσφορών θα προκριθούν τρία σχήματα που θα έχουν και τα τρία εξασφαλισμένο αντικείμενο εγκατάστασης μετρητών.


Η Mytilineos και η Ε.Ε.

Πέρασε χθες από την Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κανονισμός για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, που θέτει στόχους για την παραγωγή τους εντός της Ευρώπης και για την απεξάρτηση από τρίτους προμηθευτές, όπως η Κίνα. Ο νέος κανονισμός θέτει αρκετά φιλόδοξους στόχους, όμως η βιομηχανία διαπιστώνει ότι… κάτι λείπει: η λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προωθήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις. Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Eurometaux, «ο Κανονισμός για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες κάνει ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην προσφορά μετάλλων. Πρέπει τώρα να αποτελέσει την εκκίνηση μιας πολύ μεγαλύτερης στροφής στην πολιτική της Ε.Ε., που θα φέρει πραγματική αύξηση επενδύσεων». Η Mytilineos έχει ειδικό ενδιαφέρον για αυτές τις επενδύσεις, καθώς έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την παραγωγή γαλλίου, που θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς για το συγκεκριμένο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτσίπ.


«Παγώνουν» εξοπλιστικά

Χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς τα εξοπλιστικά έχουν παγώσει, με πρώτο το πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού και κατόπιν κάποια έργα υποδομών. Στόχος του υπουργού Νίκου Δένδια, ο επανασχεδιασμός του εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Όπως όλα δείχνουν στον πάγο μπαίνει και η ενεργοποίηση της option για την απόκτηση τέταρτης γαλλικής φρεγάτας FDI. Εκτός «ψυγείου» το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, καθώς θα αποκτηθούν με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους μέσω FMF. Ωστόσο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες και στις σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών του Πενταγώνου, υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους θυμίζουν εποχή… ψυχρού πολέμου.


Η προφητεία της JPMorgan

Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες οι προβλέψεις των στρατηγικών αναλυτών της JPMorgan για την πορεία των αγορών τον επόμενο χρόνο. Λένε, αναφερόμενοι στις αμερικανικές αγορές, που όμως είναι και το βαρόμετρο για το διεθνές κλίμα, ότι το 2024 θα είναι έτος προκλήσεων. Εξηγούν ότι ο πληθωρισμός μεν θα υποχωρήσει, ταυτόχρονα όμως θα δούμε και μια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι, όπως το βλέπουν οι αναλυτές της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, αν θα ερμηνεύσουν θετικά την πτώση του πληθωρισμού και θα σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα, ή αν θα αρχίσουν να φοβούνται μια ύφεση και θα περιορίσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους. «Νομίζουμε ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας το 2024, σε κάποιο χρονικό σημείο, θα κάνουν τους επενδυτές να ανησυχήσουν ή ακόμη και να πανικοβληθούν», γράφουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της JPMorgan. Περιμένουν ότι ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 η Fed θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων, με ρυθμό 0,25% ανά συνεδρίαση και τονίζουν ότι μια σημαντική μείωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλύτερη πορεία των μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, κρίνουν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πλέον ακριβές και ότι η σχέση ρίσκου-απόδοσης δεν είναι ευνοϊκή για τις μετοχές αλλά για τα μετρητά και τα ομόλογα.


Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο

Τη Δευτέρα έρχονται οι ανακοινώσεις για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο και τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr που θα βοηθήσει τους πολίτες στη διάδρασή τους με το Δημόσιο. Οι ανακοινώσεις ήταν να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, όμως η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα μετέφερε τις εξελίξεις για την ερχόμενη εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τόνισε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω  από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου που δε θα “φιμώνει” την τεχνολογία και θα έχει σαφή ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης, κατά τη διάρκεια του 1ου Growthfund Summit έκανε αναφορά στο πώς θα ενταχθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο, επισημαίνοντας πως μέσω των νέων τεχνολογιών θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος των οδικών ατυχημάτων, και θα βελτιωθούν οι μεταφορές προϊόντων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σοκ της απόπειρας, τα deals στα τρόφιμα, ο ΑΔΜΗΕ και οι διασυνδέσεις

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, η συμφωνία και η Γενική Συνέλευση της Attica Bank, τα deals στα τρόφιμα, ο Χατζηδάκης με… αέρα στο Eurogroup, η διασύνδεση με την Κύπρο και το φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Χωνεύοντας» το Metlen, το «μασάζ» Μανουσάκη στους Κύπριους και η JPMorgan

Η συγκίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την αλλαγή επωνυμίας και η υπόσχεση για νέες κορυφές, η νέα αποστολή Μ. Μανουσάκη στην Κύπρο και η έξοδος Γεωργακόπουλου από την JPMorgan υπό τη σκιά του deal με τη Viva.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.