ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Γιώργος Ζαββός
Φωτο: Nick Paleologos/SOOC

Τα 10.000 νέα στεγαστικά, η λυπητερή του Ηρακλή και τα σχέδια Γ. Κοντόπουλου

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το φιλόδοξο στεγαστικό πρόγραμμα για νέους, πώς το σχέδιο Ηρακλής αφήνει βάρη στο δημόσιο χρέος, η πρώτη εμφάνιση Κοντόπουλου στους δημοσιογράφους, οι αποδόσεις των μετοχών από το 2012 και η διάκριση της Τρ. Πειραιώς.

Το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων έως 39 ετών ώστε να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη στέγη, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρουσίασε αναλυτικά χθες η κυβέρνηση. Αλλά μας συγχωρείτε κύριε πρωθυπουργέ, τι θα πει «νέοι ετών 39»; Τις ωραίες αμέριμνες ημέρες της δεκαετίας του 2000, με τον αέρα του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ, στα 39 παίρναμε σύνταξη και οι πιο δικτυωμένοι μάλιστα εξασφάλιζαν και δυο και τρεις συντάξεις...

-- Για να σοβαρευτούμε, η δέσμη μέτρων που παρουσίασε χθες επιτελείο της κυβέρνησης (Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Σκρέκας, Νίκη Κεραμέως, Άκης Σκέρτσος και ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης) περιλαμβάνει σειρά δράσεων: από στεγαστικά δάνεια με ελκυστικούς όρους μέχρι ανακαίνιση κατοικιών και νέες φοιτητικές εστίες, δράσεις που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος το Δημόσιο θα διαθέσει 1,56 δισ. ευρώ και οι τράπεζες επιπλέον 175 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι μπορεί να φτάσουν τους 137.000 πολίτες.

-- Στο σκέλος των στεγαστικών δανείων για νέους, το πρόγραμμα αφορά 10.000 δάνεια, νούμερο που μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα υψηλό αλλά για τα δεδομένα της εγχώριας τραπεζικής αγοράς είναι μεγάλο -το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνολικά κατατέθηκαν 26.000 αιτήσεις στις εγχώριες τράπεζες για τη λήψη στεγαστικού δανείου. Το μέτρο των στεγαστικών δανείων θα έχει σημαντική θετική επίδραση και στις τράπεζες, τονώνοντας τη ζήτηση στη στεγαστική πίστη και τη λιανική, ένα τομέα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση».

-- Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αν το σκέλος του προγράμματος που αφορά τα δάνεια προχωρήσει και υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τότε θα πάμε σε επέκταση του προγράμματος.

-- Πάντως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής παρουσίασης ήταν ότι υπάρχει ένα μικρό κενό στη χρηματοδότηση των φιλόδοξων σχεδίων. Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε για ένα προϋπολογισμό που θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Η δε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης επίσης δεν είναι «κλειδωμένη», αφού το θέμα θα συζητηθεί με την Κομισιόν όταν έλθει η ώρα της αναθεώρησης των προγραμμάτων. Στην κυβέρνηση φαίνεται να θεωρούν όλα τα παραπάνω τεχνικές λεπτομέρειες και έχουν τη βεβαιότητα ότι θα... ξεκλειδώσουν τον ευρωπαϊκό κουμπαρά.

-- Φαίνεται ότι τελικά δεν αποφεύγουμε το «φέσι» του Ηρακλή, όπως πολλοί εκτιμούσαν από την αρχή, ζήτημα που στην ιστοσελίδα είχαμε αναδείξει πολλές φορές. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ως τα τέλη Οκτωβρίου η Eurostat θα εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το αν και σε ποιο βαθμό θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών μέσω του σχεδίου Ηρακλής. Όλες οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι τελικά το ποσό των 18 δισ. ευρώ που έχει δοθεί ως εγγυήσεις θα προσμετρηθεί στο χρέος, επιβαρύνοντας κατά 9 μονάδες τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ.

-- Η λυπητερή του Ηρακλή, για την οποία η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό, φαίνεται ότι αποτελεί και την αιτία για την οποία ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός έφυγε νύχτα και με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών. Λέγεται ότι ο πρώην υφυπουργός, που είχε αναλάβει προσωπικά το σχέδιο Ηρακλής, είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα σύνδεσης των εγγυήσεων του σχεδίου με το δημόσιο χρέος.

-- Το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους με τις εγγυήσεις του Ηρακλή δεν επηρέασε πάντως το χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές. Κάτι λογικό, γιατί το θέμα είναι κατά βάση λογιστικό και οι όποιες παρενέργειες αφορούν το Δημόσιο και όχι τις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό για το κατά πόσο η αύξηση του χρέους και η επιδείνωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά 9 μονάδες θα δυσκολέψει την επίτευξη του στόχου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τραπεζικές πηγές και αναλυτές δεν ανησυχούν, σημειώνοντας ότι αποτελεί θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό και λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο.

-- Μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσαν στην Τράπεζα Πειραιώς οι σημαντικές διακρίσεις που εξασφάλισε στο Emerging EMEA Executive Team Survey 2022 του Institutional Investor. Η Τρ. Πειραιώς βρέθηκε στην πρώτη τριάδα μεταξύ των τραπεζών που εκπροσωπούσαν αναδυόμενες χώρες στη λίστα του διεθνούς περιοδικού και πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα ο CEO της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, έλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Best CEO, ενώ επίσης τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της κατηγορίας Best CFO, έλαβε ο Θεόδωρος Γναρδέλλης, Group CFO της τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας κατάφερε να πετύχει αυτό που πριν λίγα χρόνια αρκετοί θεωρούσαν αδύνατο: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κληρονομίας της κρίσης και την επαναφορά της τράπεζας στην κανονικότητα. Έχουν πραγματοποιήθιε πάρα - πάρα πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια, για την εξυγίανση αλλά και την ανάπτυξη της τράπεζας, ωστόσο αυτό που έγινε την τελευταία διετία ήταν ένα σπριντ και μαραθώνιος ταυτόχρονα!

-- Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Γιάννος Κοντόπουλος στην πρώτη επαφή του, χθες, με τους εκπροσώπους του Τύπου. Κατά κοινή ομολογία, ο CEO της ΕΧΑΕ, παρουσιάστηκε προσηνής και προσέγγισε τα θέματα με μετριοπάθεια και φάνηκε έτοιμος όχι μόνο να πει όσα σχεδιάζει, αλλά και να ακούσει με προσοχή ερωτήσεις και απόψεις. Όσον αφορά την ουσία της συζήτησης, οι ιδέες που ανέπτυξε ο Γ. Κοντόπουλος φάνηκαν ενδιαφέρουσες και θα μπορούσαν πράγματι να ενισχύσουν τον χρηματιστηριακό θεσμό, για να ενισχύσει και αυτός, με τη σειρά του, την πραγματική οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν είχαμε έλλειμμα ιδεών, στην υλοποίηση τα χαλάμε.

-- Στη συνάντηση των στελεχών της ΕΧΑΕ με τους δημοσιογράφους λύθηκε και το μυστήριο για το πρόσφατο μπλακάουτ στο σύστημα πληροφορικής του Χρηματιστηρίου, που είχε οδηγήσει στην πρόωρη λήξη συνεδρίασης από τις 14.30. Όπως εξηγήθηκε, δεν εντοπιζόταν το πρόβλημα στο κεντρικό σύστημα της αγοράς, ούτε και στην επικοινωνία του με τα συστήματα των περισσότερων από τα μέλη. Υπήρξε πρόβλημα επικοινωνίας λίγων μελών με το σύστημα. Αν και η συνεδρίαση θα ήταν τεχνικά δυνατό να συνεχιστεί με τα υπόλοιπα μέλη, κρίθηκε επιβεβλημένο να διακοπεί, ώστε να μην τεθεί ζήτημα άνισης μεταχείρισης των μελών.

-- Σε κάθε περίπτωση, τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΧΑ θα πρέπει να θωρακιστούν αποτελεσματικότερα γιατί στον σύγχρονο κόσμο η διακοπή μιας συνεδρίασης χρηματιστηρίου για τεχνικούς λόγους πλήττει το κύρος μιας αγοράς.

-- Μια ενδιαφέρουσα άσκηση έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας τη μέση ετήσια απόδοση (CAGR) των μετοχών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από το τέλος του 2012 ως το τέλος α’ εξαμήνου 2022. Βγαίνουν, λοιπόν, ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις μετοχές της αγοράς που είχαν σχετική αντοχή αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά και για τις μετοχές που «έγραψαν» τις βαρύτερες απώλειες.

-- Δεκαπέντε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν μέση ετήσια απόδοση από 0,7% έως 24,3% αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στην κορυφή, με αποδόσεις πάνω από 10%, συναντάμε τις Quest (24,3%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,8%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,4%), Μυτιληναίος (13,4%), ΟΤΕ (12%), Σαράντης (10,8%) και Αεροπορία Αιγαίου (10,5%). Δεν είναι έκπληξη, ότι τις χειρότερες μέσες ετήσιες αποδόσεις είχαν οι τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών: για την Alpha -28,3%, για την Εθνική -43,5%, για τη Eurobank -47% και για την Πειραιώς -68,2%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δύο εταιρείες πληροφορικής κατέχουν τα σκήπτρα των υψηλότερων αποδόσεων στους δύο δείκτες FTSE: η EPSILON NET (55,6%) και η Entersoft (31,1%). Ακόμη και αυτές οι αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις, πάντως, ωχριούν μπροστά στα κέρδη που άφησαν οι μετοχές στο εξωτερικό -και ιδιαίτερα στην Αμερική- όσο εμείς βασανιζόμασταν από την κρίση.

-- Σχετικά ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα β' τριμήνου και α' εξαμήνου δημοσίευσε χθες η Aegean. Το δεύτερο τρίμηνο ήταν κερδοφόρο με μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης και της πληρότητας στις πτήσεις, χωρίς βέβαια να καλυφθούν οι ζημιές του α' τριμήνου, με τελικό αποτέλεσμα στο εξάμηνο να παρουσιάσει η εταιρεία ζημιές προ φόρων 30,6 εκατ. ευρώ, πολύ μειωμένες από τα 91,8 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2021.

-- Υπάρχει και ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει η διοίκηση της Aegean σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με το επενδυτικό κοινό: μια σοβαρή έλλειψη στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Λείπουν εντελώς τα στοιχεία για το χρέος της εταιρείας, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Αυτά τα στοιχεία έχουν προφανώς μεγάλη βαρύτητα σε όποια αξιολόγηση κάνει ένας επενδυτής, δεδομένου ότι η Aegean, όπως είναι γνωστό, επιβαρύνθηκε με μεγάλου ύψους δανεισμό για να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας. Άλλες αεροπορικές εταιρείες (για παράδειγμα, η Ryannair) περιλαμβάνουν στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 6μήνου αρκετά αναλυτικά στοιχεία για τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Είναι μια έλλειψη που μάλλον θα πρέπει να διορθωθεί στο μέλλον.

-- Αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών ανακοίνωσαν τα Πλαστικά Θράκης για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επηρεασμένα από τη μειωμένη συνεισφορά των προϊόντων προσωπικής φροντίδας (μάσκες, ιατρικές φόρμες κ.α.) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ από 72,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 20 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ το περσινό εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας συνεισέφεραν 40 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων και φέτος μόλις  4,7 εκατ. ευρώ. Αν συγκριθούν τα αποτελέσματα με τα μεγέθη του 2019, προ COVID δηλαδή, η εταιρεία έχει «πιάσει» τα EBITDA του έτους 2019 (30 εκατ. ευρώ) από το πρώτο εξάμηνο του 2022, «υποστηρίζοντας» τις προβλέψεις των αναλυτών για διπλάσια EBITDA το 2022 σε σχέση με το 2019. Επίσης, παραμένει ο στόχος για κέρδη προ φόρων στα 25 εκατ. ευρώ από τις παραδοσιακές δραστηριότητες (συσκευασία, πλαστικά, αγροτικός τομέας κ.α.) στο τέλος του έτους. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι αν δεν περιοριστεί περαιτέρω η ζήτηση για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων της και παραμείνει το κόστος του ρεύματος στα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές η εταιρεία εμφανίζει υγιή ισολογισμό με καθαρό δανεισμό 22 εκατ. ευρώ, ισχυρή θέση στην αγορά και επενδύσεις που υλοποιούνται απρόσκοπτα. Μάλιστα, για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο έχει υλοποιήσει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 5MW. Η μετοχή της εταιρείας έχει πιεστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και σε σχέση με το υψηλό δωδεκαμήνου υποχωρεί κατά 47%. Στην τρέχουσα αποτίμηση  όμως διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E σύμφωνα με τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο ράλι, ο Πατέλης για τα εργασιακά και τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς

Η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο ΧΑ και οι προσδοκίες για τη συνέχεια, γιατί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ζητά αυξήσεις μισθών, η ματαίωση της ΓΣ της Μπλε Κέδρος, τι «είδαν» οι αναλυτές στα μεγέθη της Πειραιώς, το Aegean Travel Packages και οι καλοκαιρινές διακοπές της στήλης.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυπριακό άγχος του ΑΔΜΗΕ, το μέρισμα της Aegean, Τέμπη και ανθρώπινα λάθη

Οι επιφυλάξεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ο... κρυφός χορηγός του σούπερ μερίσματος της Aegean, το λουκέτο για νοθεία στα καύσιμα, οι γκρίνιες μικροεπενδυτών για Πειραιώς, τα ανθρώπινα λάθη στα Τέμπη και οι πολιτικές ευθύνες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη κρίση του ευρώ, η επέκταση του Ηρακλή και ο βομβαρδισμός από Πειραιώς

Γιατί οι αναλυτές φοβούνται ότι η νέα κρίση θα έχει στο επίκεντρο τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι συζητήσεις για επέκταση εγγυήσεων του Ηρακλή, ο βομβαρδισμός στοιχείων στους αναλυτές από την Πειραιώς, τα όρια στα στεγαστικά και το νέο ΔΣ της Intrum.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κασσελάκης ως ιστορική αναγκαιότητα, οι δικηγόροι πάνε ταμείο και ισχυροί εκτός ΧΑ

Ο Δ. Τεμπονέρας και η ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑ ισχυρές εταιρείες, το «δώστα όλα» του Γ. Φλωρίδη στους δικηγόρους, σήμερα το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς, ο Π. Χριστοδούλου στην Ελληνική και το retail bond της Autohellas.
Aegean
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αναμένοντας τον νέο χρησμό για MSCI, η άνοδος της Aegean και οι υδρογονάνθρακες

Οι προσδοκίες για τον MSCI Standard Index, για ποιους χτυπά η καμπάνα στη Reds, γιατί η μετοχή της Aegean κερδίζει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι τράπεζες και το TLTRO και τι συμβαίνει με την Exxon και τις έρευνες για πετρέλαιο στην Κρήτη.