Με το που βελτιώθηκε το κλίμα στις διεθνείς αγορές και έπαψε ο συναγερμός (μάλλον υπερβολικής) ανησυχίας για το ενδεχόμενο να τραβήξει επί μακρόν η πολιτική αύξησης των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο απάντησε με μια εξαιρετικά δυναμική συνεδρίαση, που τα είχε όλα. Κατακόρυφη αύξηση του τζίρου, νέους αγοραστές, καινούριους και παλιούς πρωταγωνιστές, διεύρυνση ενδιαφέροντος και προς τις μεσαίες και χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πολλαπλά πακέτα και κυρίως, μεγάλες υποσχέσεις για τη συνέχεια.
Ήταν η πιο πειστική συνεδρίαση του Ιουλίου και του δεύτερου εξαμήνου και μια από τις καλύτερες και πιο γεμάτες του τελευταίου τριμήνου, καθώς ο τζίρος από τα 72,5 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, εκτοξεύτηκε στα 150,2 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτού, να είναι αγορές.
Η αγορά διαπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τις 1.300 μονάδες κλείνοντας στις 1.317,35 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 1.320,42 μονάδες. Ήταν τέτοια η δυναμική που το καλό κλίμα «απλώθηκε» σε τράπεζες αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο από τον Large Cap όσο και από τον Mid Cap αλλά και χαμηλότερα.
Η δυναμική της συνεδρίασης χθες αιφνιδίασε ευχάριστα πολλούς, ακόμη και επαγγελματίες, δεδομένου ότι σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Ιουλίου, ο τζίρος είχε παραμείνει σε χαμηλά – για τα στάνταρ του 2023 - επίπεδα, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις 80,6 εκατ. ευρώ, μακριά από τα 109,6 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου.
Το αγοραστικό κρεσέντο και η εκτόξευση του τζίρου δεν αποκλείεται να εμπερικλείει και κάτι παραπάνω, καθώς στην αγορά όλο το τελευταίο διάστημα διακινούνται φήμες περί πιθανής έκτακτης αναβάθμισης έως τα μέσα του μήνα.
Διακινούνται κάποιες φήμες ότι ενδέχεται να υπάρξει έκτακτο «χτύπημα» αναβάθμισης από κάποιον οίκο αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες ή μέσα στον Ιούλιο και αν κρίνουμε από την απρόσμενη και μάλλον αιφνιδιαστική επιστροφή των αγοραστών χθες, η αγορά φαίνεται πως θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί έως ότου γίνει, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης δεν προειδοποιούν, ειδικά για τις έκτακτες αξιολογήσεις τους.
Το timing ήταν ευνοϊκό και για την έξοδο της χώρας στις αγορές με 15ετές ομόλογο και η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από την Ιταλία, επιβεβαιώνοντας ότι αξιολογείται ήδη από την αγορά σαν μια χώρα επενδυτικής κατηγορία. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,6 δισ. ευρώ αφορούσαν νέα κεφάλαια και 1,8 δισ. ευρώ σε ανταλλαγή ομολόγων λήξης 2023 και 2024. Με τη νέα έκδοση του 15ετους ομολόγου, που ήταν η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές μετά τις εκλογές, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. ευρώ να είναι «νέο χρήμα», και 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ το τελικό επιτόκιο έκλεισε στο 4,45%.
Από εκεί και πέρα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα που έχουν φέρει την ελληνική αγορά στην πρώτη θέση των αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η καλή πορεία της οικονομίας, το κρεσέντο στον τουρισμό ασχέτως με την εγχώρια γκρίνια και μιζέρια, η επιχειρηματική κινητικότητα και τα πολλαπλά deals.
Η αγορά βρίσκεται σε οργασμό εξελίξεων με κεντρικό επιταχυντή το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ο καταλύτης ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες σε διαγωνισμούς και projects κάθε είδους, με ό,τι φέρνει όλη αυτή η διαδικασία σε εισηγμένες αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες.
Μολονότι οδεύουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, η αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον, εν μέσω αλλεπάλληλων πακέτων σε πληθώρα μετοχών, σημαντικά deals καθώς χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της Υδρόγειος Ασφαλιστική από ιταλικό όμιλο, υπάρχει μπαράζ εξαγορών στην Πληροφορική, πολλαπλές συνεργασίες ομίλων σε κατασκευές και ενέργεια και πολλά άλλα.
Αποδόσεις έως 130% στον Large Cap
Μέσα σε αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον ανέβασε τα κέρδη του από την αρχή της χρονιάς στο +41,68% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κρατώντας τα ηνία των αποδόσεων παγκόσμια. Πλέον το Χ.Α. δεν απέχει μακριά από το +50% που είχε κάνει το 2019, όταν ήταν επίσης εκλογική χρονιά και ήταν το τότε κορυφαίο ρεκόρ από το μακρινό 1999 και τη στρέβλωση της φούσκας.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύεται κατά 41,62% φέτος, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο +50,79% έχοντας βελτιώσει πολύ τη συμπεριφορά του τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με ράλι +67,88%!
Πλέον, η μετοχή της Πειραιώς είναι η πρώτη σε απόδοση στον Large Cap καθώς κερδίζει 130%, η Aegean Airlines ακολουθεί με άνοδο 120,79%, η AVAX είναι στο +110,53%, Cenergy Holdings +102%, ΕΧΑΕ +91,29%, Intrakat +84,25%, Εθνική Τράπεζα +69,47%, Jumbo +69,46%, Profile Software +64%, Mytilineos +60%, ΔΕΗ +58,66%, Eurobank +51,18% κ.ο.κ.