Είναι γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με την... τρέλα της φορολογικής νομοθεσίας και την απαράδεκτη ταλαιπωρία των συνεπών φορολογουμένων. Ο παραλογισμός του Δημοσίου και η άσκοπη ταλαιπωρία των φορολογούμενων αλλά και των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ αποτυπώνεται σε όλο του το μεγαλείο στην διαδικασία λήψης φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση εταιρίας που έσπευσε να υποβάλει φορολογική δήλωση για το προηγούμενο έτος από τον Μάιο. Η δήλωση υποβλήθηκε κανονικά τον περασμένο Μάιο, της καταλογίστηκε ο φόρος που της αναλογεί και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να καταβάλει το φόρο σε 8 δόσεις με πρώτη δόση την 29η Ιουλίου. Όλα καλά μέχρι εδώ. Ωστόσο, η εταιρία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη καθώς όταν προσπάθησε να εκδώσει ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα, αυτό ήταν αδύνατο. Γιατί; Διότι οφείλει στο δημόσιο το φόρο εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022! Μιλάμε για τον φόρο που η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου! Για την φορολογική ενημερότητα η εταιρία – φορολογούμενος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού στην εφορία, να πάει στο αρμόδιο τμήμα να εξηγήσει τα αυτονόητα, μετά ο υπάλληλος να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει οφειλή και μετά η εταιρία να πάει το χαρτί στον Διευθυντή της εφορίας να το υπογράψει! Και αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που χρειάζεται φορολογική ενημερότητα! Το γεγονός ότι δεν έχει παλαιότερες οφειλές, ότι μέχρι τώρα πλήρωνε με συνέπεια τις παλαιότερες υποχρεώσεις της και ότι ακόμα δεν έχει φτάσει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης δεν απασχολούν καθόλου το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη νομοθεσία!
-- Όσο και αν ακούγονται εξωφρενικά τα παραπάνω, η στήλη θα επιχειρήσει μια... εξολογιστική προσέγγιση της περίπτωσης της συγκεκριμένης εταιρίας. Ζήτημα πρώτο: ποια εταιρία κάνει φορολογική δήλωση από τον Μάιο σε μια χώρα που είναι απαραίτητο να δοθούν τουλάχιστον 3 παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων; Ζήτημα δεύτερο: για να πληρώνει φόρο έχει κέρδη και ποια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, από αυτές που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, εμφανίζει κερδοφορία; Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί πραγματικά περίπτωση οπότε η άποψη της στήλης είναι ότι καλά κάνουν οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ και τους ταλαιπωρούν.
-- Για να σοβαρευτούμε όμως, κάποια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η πολιτεία γενικότερα θα πρέπει δουν τη νομοθεσία για τους συνεπείς φορολογούμενους. Όχι τίποτα φοβερά πράγματα: απλά να μην τους ταλαιπωρούν και μάλιστα χωρίς λόγο.
-- Τελευταία ημέρα σήμερα για την Δημόσια Προσφορά της Dimand και όλα δείχνουν ότι η έκδοση θα ξεπεράσει σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση καλύφθηκε από χθες Πέμπτη και εκτιμάται ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει αισθητά τα 150 εκατ. ευρώ έναντι των 98 εκατ. ευρώ που ζητά η εταιρία. Σύμβουλοι έκδοσης και συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Alpha Bank και η Eurobank.
-- Με επιδόσεις χωρίς προηγούμενο στη διαδρομή της ολοκλήρωσε το 2021 η Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. πιο γνωστή ως ΔΙΑΣ. Κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της εταιρίας παρουσιάστηκαν από τη CEO Σταυρούλα Καμπουρίδου τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιά κατά την οποία η εταιρεία κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών +19% και υπερδιπλασιασμό (+114%) των κερδών μετά φόρων. Μάλιστα ο Βασίλης Τραπεζάνογλου, της Viva, δεν άφησε ασχολίαστα τα αποτελέσματα σημειώνοντας ότι στα 31 χρόνια που υπηρετεί τον τραπεζικό κλάδο οι επιδόσεις της ΔΙΑΣ το 2021 δεν έχουν προηγούμενο, κατορθώνοντας να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο -όπως της αξίζει- ως εθνικός φορέας εκκαθάρισης διατραπεζικών συναλλαγών. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ΓΣ εγκρίθηκε και τυπικά η είσοδος της Viva στην εταιρία μετά την απόκτηση μετοχών της αρχές του 2022.
-- Η ΔΙΑΣ έφτασε στις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις μέσω της επίτευξης τριών παράλληλων στόχων: την αύξηση των εσόδων κατά 19%, τη μείωση των δαπανών κατά 5,4% και την αύξηση των συναλλαγών κατά 17%. Η πολύ καλή πορεία επέτρεψε την εταιρία να προχωρήσει σε μειώσεις των χρεώσεων προς στις τράπεζες, από την εφετινή χρονιά, κατά 37,5% σε προϊόντα αναλογούν στο 50% των συνολικών τιμολογημένων συναλλαγών της ΔΙΑΣ.
-- Σχεδόν αγανακτισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου με τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και τον μεγαλοϊδεατισμό περί πετρελαίου και εξορύξεων. «Από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια ενεργειακά. Έχουμε στην επιφάνεια της χώρας διαθέσιμα τα πάντα και θέλουμε να πάμε την Κρήτη να σκάβουμε στα 15.000 μέτρα», υπογράμμισε δηκτικά ο κ. Περιστέρης. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με όλο αυτό το φαντασιακό που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή κουβέντα για το κόστος εξόρυξης σε μια θάλασσα όπως το Αιγαίο, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους –ειδικά για μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, τις γεωπολιτικές εντάσεις που δημιουργούνται με αφορμή αυτές τις εκμεταλλεύσεις. Ενώ θα μπορούσαμε ταχύτερα, οικονομικότερα και αποδοτικότερα και με πολύ μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις να προχωρήσουμε με τις ΑΠΕ.
-- Βέβαια το να προχωρήσουμε με τις ΑΠΕ μια κουβέντα είναι σε μια χώρα που τα δικαστήρια μπλοκάρουν επενδύσεις σε αιολικά ακόμα και σε ακατοίκητα ξερονήσια διότι θα διαταραχθεί, όπως υποστηρίζουν, το τοπικό οικοσύστημα. Οπότε τη συζητάμε... Και πάλι καλά είμαστε.
-- Όπως είχε επισημάνει πριν χρόνια κάποιος αρχιτέκτονας στον Μιχαήλ Δεκλερή, τότε επικεφαλής του περιβόητου Πέμπτου Τμήματος του ΣτΕ: «αν υπήρχε το Πέμπτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την εποχή του Περικλή, θα είχε εμποδίσει την ανέγερση του Παρθενώνα».
-- Με τους δείκτες... «κατακόκκινους» αποχαιρέτησαν τον Ιούνιο οι αγορές, μήνας που επεφύλαξε βαρύτατες απώλειες στους επενδυτές. Τον Ιούνιο ο DAX σημείωσε «βουτιά» της τάξης του -11% ενώ στο -8% ανήλθαν οι απώλειες του S&P 500. Στα δικά μας ο Γενικός Δείκτης μετά από μια διήμερη προσπάθεια να αυτονομηθεί χθες «λύγισε» κλείνοντας με απώλειες -1,42% με τον DAX όμως την ίδια ώρα να καταγράφει υπερδιπλάσιες απώλειες (τις οποίες «μάζεψε» στη συνέχεια). Τον Ιούνιο η εγχώρια αγορά υποχώρησε σε ποσοστό -8,9%.
-- Η περασμένη Παρασκευή αποδείχθηκε αιματηρή παγίδα για τους αγοραστές καθώς το άλμα των δεικτών, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και κάποια θετικότερα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, δημιούργησαν προσδοκίες ριμπάουντ, προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Η χθεσινή συνεδρίαση είχε πολλές ιδιαιτερότητες καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση του πρώτου εξαμήνου και πολλές συναλλαγές και κινήσεις έγιναν για τεχνικούς λόγους. Να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο Ιούλιος.
-- Η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή άλατος πέρασε στο Υπερταμείο πριν από 5 χρόνια. Μέχρι τότε είχε τζίρο γύρω στα 3 εκατ. ευρώ και ζημιές. Σήμερα, η εταιρεία με την καθοδήγηση του Υπερταμείου έχει τζίρους της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, είναι κερδοφόρα και δίνει και μέρισμα. Στην εταιρεία το Υπερταμείο κατέχει το 55%, με 25% συμμετέχει η ιδιωτική εταιρεία Κάλας και το 20% ανήκει στους δήμους όπου είναι εγκατεστημένες οι αλυκές ανά την Ελλάδα. Το Υπερταμείο έχει σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Ενα από αυτά είναι να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία εκτός από τη χονδρική και στη λιανική, με δικό της brand. Ενα τέτοιο θα μπορούσε να είναι το: «Ελληνικό Αλάτι». Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Οι Ελληνικές Αλυκές είναι μόνο ένα παράδειγμα πως εταιρείες του δημοσίου τομέα που για πολλούς λόγους ήταν σε «χειμερία νάρκη», αφυπνίζονται και δημιουργούν αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.