Προσφυγή κατά της απόφασης για τη φορολόγηση των αποκαλούμενων υπερκερδών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 ακούγεται ότι εξετάζουν οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή είναι μια υποσημείωση της ΡΑΕ, η οποία έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι ορκωτός λογιστής, για να μπορέσει να γνωρίζει το ορθό και εύλογο όλων των εγγραφών των οικονομικών καταστάσεων. Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες και έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς θεωρούν ότι όλος αυτός ο θόρυβος βλάπτει την αξιοπιστία τους. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και μεγάλος είναι ο προβληματισμός γιατί από τι μια δεν θέλουν να πάνε κόντρα στην κυβέρνηση και το κοινό αίσθημα από την άλλη θέλουν να αποφύγουν την έκτακτη φορολόγηση που θα τους κοστίσει αρκετά εκατομμύρια.
-- Μπορεί η Ελλάδα να έγινε για χρόνια το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, όμως οι Έλληνες τεχνοκράτες έχουν καταλάβει πολλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως δυσανάλογα πολλές σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΚΤ για τη σύνθεση του προσωπικού της, οι Έλληνες βρίσκονται στην πέμπτη θέση με κριτήριο το ποσοστό συμμετοχής τους, το οποίο φτάνει το 5%. Δεν είναι έκπληξη, ίσως, ότι πρώτοι έρχονται οι Γερμανοί (27,7%). Ακολουθούν οι Ιταλοί (14%), οι Ισπανοί (8%) και οι Γάλλοι (7,2%). Η ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ΕΚΤ επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, τον γνωστό κανόνα: έξω, πάμε καλά. Οι Έλληνες εργαζόμενοι διαπρέπουν όταν κινούνται σε ένα θεσμικά σοβαρό, αξιοκρατικό και οργανωμένο σύστημα. Μόνο που συνήθως τέτοιο σύστημα δεν βρίσκουν στην Ελλάδα…
-- Στα 100 εκατ. εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι εισροές στη μετοχή της Mytilineos μετά την ένταξη στον MSCI. Τα κεφάλαια θα έρθουν κυρίως από παθητικού τύπου funds, δηλαδή θεσμικούς που παρακολουθούν πιστά τη σύνθεση δεικτών, αλλά όχι μόνο: η ένταξη της μετοχής στον MSCI θα διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των θεσμικών που ασχολούνται και παρακολουθούν την Mytilineos. Η εταιρία διαθέτει τρία πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα, όπως επισήμανε η Euroxx, που δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία της και κατ’ επέκταση την πορεία της μετοχής της: α) διαθέτει και λειτουργεί τις πιο αποδοτικές θερμικές μονάδες στην Ελλάδα, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την ένταξη σε λίγες εβδομάδες της νέας -ακόμα πιο αποδοτικής- μονάδας παραγωγής ενέργειας των 826MW, β) συγκαταλέγεται μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος στον κόσμο, επωφελούμενη ασφαλώς και από το σταθερό κόστος ενέργειας που έχει εξασφαλίσει και γ) αναπτύσσει με γρήγορα βήματα ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών, συνολικής ισχύος άνω των 7GW.
-- Σημειώνεται επίσης ότι το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της Mytilineos, οδηγεί σε μεγάλες συνέργειες μεταξύ των επιμέρους τομέων που, σε συνδυασμό με το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, διασφαλίζουν την ισχυρή οικονομική απόδοση της εταιρείας ακόμα και σε περιόδους κρίσεων και υψηλών τιμών πρώτων υλών, όπως αυτή που βιώνουμε.
-- Ες αύριον τα σπουδαία για την Intralot: με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η γενική συνέλευση των μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου, για να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και η τιμή διάθεσής τους. Σημειώνουμε ότι, την Παρασκευή, η μετοχή έκανε ένα άλμα 10,45% και έκλεισε στα 0,486 ευρώ, αφού έγινε γνωστό ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης απέκτησε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή πρόσθετο ποσοστό 1,6% των μετοχών, στέλνοντας ένα μήνυμα προσωπικής υποστήριξης στο εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου. Η τιμή της μετοχής, πάντως, απέχει αρκετά από τα 0,58 ευρώ. Γιατί είναι σημαντικό αυτό το όριο; Επειδή με τη Standard General, το fund που θα μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία και θα πάρει μέχρι το ένα τρίτο των μετοχών μέσω της αύξησης κεφαλαίου, έχει συμφωνηθεί ότι θα αγοράσει μετοχές από την αύξηση με ανώτατο όριο τιμής τα 0,58 ευρώ. Συνεπώς, το ανώτατο όριο είναι ήδη γνωστό, αλλά μένει αύριο να δούμε σε ποιο σημείο ακριβώς θα… κάτσει η μπίλια για την τιμή διάθεσης.
-- Τεχνολογικά η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται της ευρωζώνης αλλά τα τελευταία χρόνια κάτι κινείται και το Ελλάδα 2.0 λαμβάνει υπόσταση, με την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περνά μέσα από την αναβάθμιση των δικτύων. Έτσι, έως το 2027 η οπτική ίνα στο σπίτι (fiber to the home) θα βρίσκεται στις αυλές 4.800.000 γραμμών σταθερής τηλεφωνίας που είναι και το σύνολο των εν λειτουργία γραμμών στην Ελλάδα. Τα 3.000.000 εκατ. θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ, πάνω από 1.000.000 από Vodafone και Wind και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband (σε επτά περιοχές που δεν πήγαινε ιδιωτική πρωτοβουλία) με το έργο να έχει περάσει στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom (4 περιοχές).
-- Μιλάμε για ταχύτητες 200 Mbps που χάρη στην οπτική ίνα μπορεί να γίνουν 400 Mbps και 600 Mbps μόνο με την αλλαγή ρούτερ και server, δεδομένου ότι η οπτική ίνα «σηκώνει» τέτοιες ταχύτητες χωρίς να χρειαστεί η ίδια αλλαγή.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.