Ικανοποιημένος φαίνεται πως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου από τη δεύτερη θέση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ την προηγούμενη Κυριακή. «Είχαμε υποψηφίους που προετοιμάζονταν 4 χρόνια, εγώ προετοιμάστηκα 34 μέρες», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ, δήλωση που προφανώς του άρεσε πολύ, οπότε και την προώθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είχε παρατηρήσει εύστοχα ο Benjamin Franklin, είναι τόσο βολικό που είμαστε λογικά όντα καθώς επιτρέπει στον καθένα μας να βρει ή να κατασκευάσει ένα λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει ή έχει στο νου του. Εκ του αποτελέσματος, και με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης, φαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του είτε δεν αντιλήφθηκαν, είτε υποτίμησαν την φθορά του ονόματος Παπανδρέου την τελευταία δεκαετία.
-- Καλώς ή κακώς η κοινωνία χρέωσε στον ΓΑΠ την αμέριμνη πορεία προς το αδιέξοδο («λεφτά υπάρχουν») και εν συνεχεία, ως πρωθυπουργό, την αδυναμία κατανόησης και αντιμετώπισης της κρίσης και τέλος τις ασυνάρτητες, σπασμωδικές κινήσεις πριν τον εξοβελισμό του από την πρωθυπουργία. Μην ξεχνάμε ότι το 2009 πάνω από 3 εκατ. ψηφοφόροι, το 44% των ψηφοφόρων, τον εμπιστεύτηκαν για ένα καλύτερο αύριο. Ίσως του χρεώθηκαν περισσότερα από όσα του αναλογούσαν, ωστόσο πραγματικά είναι απορίας άξιο τι επιδίωκε να πετύχει με την υποψηφιότητά του στο ΚΙΝΑΛ. Να πάρει ρεβάνς από την ιστορία; Βασική προϋπόθεση για έναν πολιτικό είναι να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Ήδη υπάρχουν πολλές φωνές, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, που τον καλούν να αποσυρθεί από την κούρσα και να σεβαστεί την ψήφο ανανέωσης που έλαβε την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης (μένει βέβαια να δούμε στην πράξη τι εστί ανανέωση). Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν είναι εύκολο να κάνει πίσω και ίσως καλύτερα: πρέπει να κλείσει ο κύκλος μιας διαδρομής που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομιά του ονόματος «Παπανδρέου».
-- Μιας μεγάλης πολιτικής διαδρομής που ξεκίνησε από «Γεώργιος», για να συνεχιστεί με «Ανδρέας» και να ολοκληρωθεί με «Γιώργος» ή «Γιωργάκης» όπως από καιρό είχε επιλέξει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας για την προσφώνηση του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου.
Είχαμε υποψηφίους που προετοιμάζονταν 4 χρόνια, εγώ προετοιμάστηκα 34 μέρες. #skaitv #pamemprosta
— George A. Papandreou (@GPapandreou) December 6, 2021
-- Εξαιρετικά ενδιαφέροντα λογιστικά γυρίσματα βρίσκει κανείς στα αποτελέσματα 9μήνου της Lamda Development. Ως γνωστόν, η εταιρεία πλήρωσε στα τέλη Ιουνίου στο Δημόσιο, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, την πρώτη δόση για το ακίνητο στο Ελληνικό, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όμως, στην κατάσταση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων 9μήνου, αυτή η πληρωμή… εξουδετερώνεται με το παραπάνω, καθώς εμφανίζεται ένα «κέρδος από αποτίμηση έργου Ελληνικού» ύψους 306,1 εκατ. ευρώ. Σε όρους λογιστικής, δηλαδή, η πρώτη δόση για το εμβληματικό ακίνητο ήταν… δωρεάν. Για την ιστορία, πάντως, ακόμη και με αυτό το μεγάλο, έκτακτο λογιστικό κέρδος, η Lamda εμφάνισε στο 9μηνο καθαρά αποτελέσματα (μετά από τόκους, φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) ύψους 209,6 εκατ. ευρώ. Χωρίς τον υπολογισμό, δηλαδή, των κερδών από την αποτίμηση, θα είχε ζημιά 96,5 εκατ. ευρώ.
-- Πάντως, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας, φαίνεται να πηγαίνουν αρκετά καλά μετά τις δυσκολίες του 2020. Όπως σημειώνει η Euroxx, τα EBITDA, χωρίς να υπολογίζονται οι αποτιμήσεις, τα έξοδα για το Ελληνικό και η επίδραση της εξαγοράς της Μαρίνας Φλοίσβου, ήταν αυξημένα κατά 17,3% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2020, στα 12,7 εκατ. ευρώ. Όσο για την καθαρή αξία του ενεργητικού, αυτή αυξήθηκε σημαντικά στα 1,38 δισ. από 1,101 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή στα 7,81 ευρώ ανά μετοχή από 6,23 ευρώ. Έτσι, η μετοχή διαπραγματεύεται με μια έκπτωση 9,2% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού.
-- Μοντέλο οικονομικής πολιτικής για τη Γερμανία πρέπει να γίνει... η Ελλάδα. Κάπως έτσι τοποθετήθηκε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, εκπλήσσοντας όσους θυμούνται πολύ καλά ότι, ως αρχηγός των Φιλελεύθερων, είχε πάρει την πιο σκληρή θέση για τη χώρα μας, λέγοντας ότι διαγραφή ελληνικού χρέους μπορούσε να γίνει μόνο εάν η Ελλάδα αποβαλλόταν (προσωρινά) από την ευρωζώνη. «Ένα από τα σημεία προσανατολισμού για εμάς είναι η εντυπωσιακή και πετυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία σε ένα νέο πετυχημένο δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής δεν σημαίνουν και πολλά. Γιατί σημασία έχει ποια θέση θα πάρει ο Λίντνερ στη μεγάλη συζήτηση που ανοίγει -και που «καίει» την Ελλάδα- για την αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι, προεκλογικά, ο Λίντνερ και το κόμμα του είχαν συνταχθεί με τις πιο αυστηρές θέσεις στην Ευρώπη, επιμένοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρέπει να αλλάξει. Αν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς αυτή η θέση στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν, θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι φυσάει άλλος αέρας από το Βερολίνο.
-- Σαφής υποχώρηση του βαθμού γκρίνιας της Jumbo, καταγράφηκε στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας για την πορεία των μεγεθών της τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις με την εξεζητημένη εκδραμάτιση στις περιγραφές για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις κατηγορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού, η ανακοίνωση του Νοεμβρίου ήταν η πιο ήπια, ή πιο σωστά αυτή με τη λιγότερη γκρίνια, την τελευταία διετία. Καιρός ήταν, γιατί με +12% στις πωλήσεις σε ετήσια βάση, και με ένα... σκασμό μετρητών στα ταμεία, ε, είναι τουλάχιστον παράταιρο να γκρινιάζεις για επικείμενες καταστροφές.
-- Η λιγότερη γκρίνια σίγουρα ωφελεί τη μετοχή. Χθες έκλεισε με κέρδη +1,57%, στα 12,94 ευρώ, προσεγγίζοντας τα 13 ευρώ. Η μετοχή σημείωσε υψηλό ημέρας τα 13,1 ευρώ, ξεπερνώντας τα 13 ευρώ μετά από έντεκα συνεδριάσεις, ωστόσο δεν κατάφερε να τα κρατήσει.
-- Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτη και του εντεταλμένου συμβούλου Π. Σταμπουλίδη με δημοσιογράφους. Τα δύο επιτελικά στελέχη του Ταμείου είχαν αρκετές καλές ειδήσεις, όπως η υπογραφή της συμφωνίας με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, οι προσφορές για το λιμάνι Καβάλας στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου και άλλα. Για τη ΛΑΡΚΟ, όμως, ήταν αρκετά πιο φειδωλοί. Όπως είπαν, στόχος του Ταμείου είναι εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχουμε τις δεσμευτικές προσφορές. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο project με πολλά προβλήματα και ευαίσθητα θέματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο διαγωνισμοί: αυτός του ΤΑΙΠΕΔ και αυτός του ειδικού διαχειριστή, κάτι που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο σύνθετο.
-- Στα καλά νέα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται η Νέα Ηρακλείτσα. Από το 2013 άρχισαν οι προσπάθειες του Ταμείου να πωλήσει το παραθαλάσσιο οικόπεδο – φιλέτο των 150 στρεμμάτων στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, προσπάθειες όμως που δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη χρειάστηκε να παραταθεί προκειμένου να λυθούν κάποιες εκκρεμότητες, όμως τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται μπροστά σε μια ιδιαίτερα θετική έκπληξη: υπάρχουν εννέα υποψήφιοι για την αγορά του οικοπέδου και αναμένεται πραγματική μάχη στο eAuction.
-- Ναι μεν αλλά... Ο λόγος για το Χρηματιστήριο Αθηνών που κινήθηκε μεν ανοδικά, έντονα ανοδικά, αποκομίζοντας κέρδη +1,54%, αλλά διατήρησε απόσταση από τον ενθουσιασμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τα νέα για τη μετάλλαξη της Όμικρον. Και αυτό παρά τα εντυπωσιακά νέα για την πορεία της εγχώριας οικονομίας που ανακοινώθηκαν προχθές αλλά και το μεγάλο discount της εγχώριας αγοράς έναντι των ξένων. Η κατάσταση δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις: για να δούμε τις τιμές σε ουσιαστικά υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει να μπει «φρέσκο» χρήμα στο ΧΑ. Κάτι που δεν γίνεται.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.