"Deal done", για την Alpha Bank και την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις κύλησαν αυτό που λένε, ωραία και όμορφα, όλα έχουν ολοκληρωθεί και είναι θέμα λίγων ημερών οι τελικές ανακοινώσεις. Έκπληξη, θετική έκπληξη, θα είναι -όπως ακούγεται- η ταυτότητα του αγοραστή της Alpha Βank Albania. Η κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού της Alpha Bank που προβλέπει και την αναδιάταξη των δυνάμεών της στο εξωτερικό, με πώληση θυγατρικών σε χώρες με αδύναμη παρουσία, όπως στην Αλβανία και ενίσχυση παρουσίας στη Ρουμανία και την Κύπρο όπου το αποτύπωμα της Alpha Bank είναι ισχυρότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, το χαρτοφυλάκιο δανείων της θυγατρικής στην Αλβανία διαμορφώνεται σε 300 εκατ. ευρώ, το δίκτυο καταστημάτων αριθμεί τα 34 σημεία και απασχολεί 407 εργαζόμενους. Στη Ρουμανία το μερίδιο αγοράς της Alpha προσεγγίζει το 5% με χαρτοφυλάκιο δανείων 2,7 δισ. ευρώ, δίκτυο 134 καταστημάτων, ενώ απασχολεί 1.991 εργαζόμενους. Ισχυρή είναι η θέση της τράπεζας και στην Κύπρο με χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση ολοκληρώνεται λίγους μόνο μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της διοίκησης να αποχωρήσει από δευτερογενείς αγορές και παρά το γεγονός ότι παράλληλα έτρεχαν πολλά άλλα projects στο πλαίσιο του μετασχηματισμού.
-- Η πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία έρχεται σε συνέχεια ενός μπαράζ κινήσεων τους τελευταίους μήνες που αποτυπώνουν την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις NPEs κινούνται ταχύτερα των χρονοδιαγραμμάτων. Έτσι, στο τέλος του χρόνου ο δείκτης NPEs θα κλείσει κοντά στο 13% από 19,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι θέμα χρόνου όλα αυτά να καταγραφούν και στο ταμπλό: όπως είδαμε και στην περίπτωση της Eurobank, όσο προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού και η διοίκηση παρουσιάζει απτά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, τόσο η αγορά ανταμείβει με premium τη μετοχή.
-- Τροφή για πολλά σχόλια έδωσε η αποχώρηση του Chief Development Officer της Lamda Develpment, Ζήσιμου Δανηλάτου, μετά από 19 χρόνια παρουσίας στην εταιρία. Η λογική λέει ότι ένα τόσο υψηλόβαθμό στέλεχος δεν αφήνει ένα ιστορικό έργο -πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη- γιατί βαρέθηκε ή βρήκε καλύτερη δουλειά. Προφανώς τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ακριβώς γι' αυτό η αγορά ψάχνεται να καταλάβει για το τι τρέχει με τη Lamda. Πολλοί είναι οι ψίθυροι για το τι συμβαίνει και αρκετοί αυτοί που εκτιμούν ότι όσο φτάνει η στιγμή να ξεκινήσουν τα έργα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και οι δυσκολίες, κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου. Δυστοκία επικρατεί και στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της Lamda Develpment να διολισθαίνει προς τα χαμηλά 52 εβδομάδων σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που μεταδίδουν οι άνθρωποι της εταιρίας για την πρόοδο του έργου και το μεγάλο ενδιαφέρον για τις κατοικίες. Χθες η μετοχή της Lamda έκλεισε στα 6,985 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες -1,48%, διευρύνοντας την απόσταση που την χωρίζει από τα υψηλά έτους (8,43 ευρώ).
-- Νέο υψηλό έτους σημείωσε χθες η μετοχή του Phoenix Vega Mezz, κλείνοντας στο 0,701 ευρώ (+7,85%) ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι και τα 0,775 ευρώ. Πρόκειται για ειδικού τύπου μετοχή με την οποία ασχολούνται ειδικού τύπου επενδυτές, λάτρεις των μεγάλων συγκινήσεων και κινδύνων, οπότε οι πολλές αναλύσεις είναι περιττές. Μία μόνο παρατήρηση: μετά το χθεσινό +7,85% της μετοχής, που ήρθε σε συνέχεια του προχθεσινού +15%, η κεφαλαιοποίηση του Phoenix Vega Mezz φτάνει τα 87,6 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση της περιουσίας της εταιρίας (κυρίως τα mezzanine ομόλογα) έχει εκτιμηθεί σε 62,5 εκατ. ευρώ.
-- Η Ηγουμενίτσα και η Κέρκυρα αποτελούν την τρίτη στάση στην εξόρμηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ σε περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου στη χώρα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης μαζί με επιτελείο του Ταμείου βρέθηκαν χθες στην Ηγουμενίτσα και επισκέφτηκαν το λιμάνι, ενώ είχαν επαφές με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα και αύριο θα βρεθούν στην Κέρκυρα όπου θα επισκεφθούν τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, με το Ταμείο να προωθεί την αξιοποίηση Mega Yachat μαρίνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλες αυτές τις επαφές (είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο) τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ περισσότερο ακούν και λιγότερο μιλούν, συγκεντρώνοντας πολύτιμο feedback από τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Και όπως έχει δείξει η ιστορία η στάση των τοπικών κοινωνιών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία και την μεγιστοποίηση της αξίας των projects.
-- Χθες είχαμε επέτειο της χρεοκοπία της Enron, χρεοκοπία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, καθώς ήταν μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις, μέγεθος όμως που αποκτήθηκε μέσω εκτεταμένης λογιστικής απάτης. Η υπόθεση έχει και μια ελληνική διάσταση (παντού και πάντα βρίσκεται κάτι ελληνικό ως γνωστών), ευτυχώς κωμική, και την οποία σήμερα θα σας καταθέσει η στήλη. Η εταιρία δημιουργήθηκε το 1985 με τη συγχώνευση της Houston Natural Gas και της Internorth και για μήνες μια πανάκριβη εταιρία συμβούλων της Νέας Υόρκης, η Lippincott & Margulies, δούλευε πυρετωδώς και με απόλυτη μυστικότητα για τη δημιουργία της νέας επωνυμίας μετά τη συγχώνευση. Το όνομα που επέλεξαν οι φωστήρες της Lippincott & Margulies ήταν "Enteron". Φτιάχτηκαν τα λογότυπα, οι τεράστιες πινακίδες ακόμα και οι εταιρικές κάρτες τυπώθηκαν με την επωνυμία Enteron, μέχρι που λίγες ημέρες πριν τα σπουδαία αποκαλυπτήρια κάποιος ανακάλυψε, τυχαία όπως λέγεται, ότι ο όρος enteron στα ελληνικά σημαίνει τον πεπτικό σωλήνα που ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή του enteron ήταν εξαιρετικά εμπνευσμένη, δεδομένου ότι μιλάμε για εταιρεία φυσικού αερίου, ωστόσο ο εταιρικός καθωσπρεπισμός δεν το επέτρεψε. Έτσι μέσα σε λίγες ώρες (και χωρίς τη συνδρομή πανάκριβων συμβούλων) αποφασίστηκε να γίνει μια μικρή τροποποίηση της επωνυμίας από Enteron σε Enron. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η περίφημη Enron που δεν ήταν γραφτό να μείνει στην ιστορία για καλό.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.