Ακόμα δεν έκλεισε η αύξηση της ΔΕΗ -σήμερα το μεσημέρι κλείνει το «ελληνικό» βιβλίο της δημόσιας προσφοράς- και η φημολογία για το πού θα πάνε τα κεφάλαια έχει πάρει... φωτιά. Μάλιστα χθες επανεμφανίστηκαν οι φήμες, και μάλιστα πιο επίμονα, περί επικείμενης εξαγοράς μεγάλης εγχώριας ενεργειακής εταιρείας. Ακούστηκε για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ακούστηκε και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάκτωρ. Πηγές που παρακολουθούν στενά τα της ενέργειας εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για το πόσο βάσιμες είναι οι πληροφορίες αυτές: από πλευράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Γ. Περιστέρης θα ήθελε να πουλήσει. Αντίστοιχα, δύσκολα θα πουλούσε και ο όμιλος Ελλάκτωρ μια από τις εταιρίες του ομίλου που θεωρείται ότι κάνουν τη διαφορά και εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
-- Ασφαλώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο, αν η στήλη έπρεπε να ποντάρει σε εξαγορά, θα πόνταρε σε μια εκτός Ελλάδας εξαγορά. Ρουμανία ή Βουλγαρία έχουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν τη βάση μεγάλου deal που σχεδιάζει η ΔΕΗ. Όπως μαθαίνουμε, τους τελευταίους μήνες άνθρωποι της ΔΕΗ έχουν «οργώσει» τις δύο χώρες και έχουν δει περισσότερα από 30 projects και κάποια από αυτά ενδιαφέρουν πολύ τη διοίκηση της ΔΕΗ.
-- Θυμίζουμε ότι σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών της αύξησης και αμέσως μετά θα αρχίσει η μάχη της κατανομής, δηλαδή θα καθοριστεί ποιοι θα πάρουν μετοχές και πόσες. Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, η κατανομή θα αποτελέσει μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας.
– Το ζωντάνεμα των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα έχει αναπτερώσει το ηθικό και τις προσδοκίες για τον κλάδο. Μάλιστα ορισμένοι κάνουν λόγο για year end ράλι των τραπεζών μετοχών, δεδομένης της δραστικής βελτίωσης των συνθηκών για τον κλάδο. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων λύνεται οριστικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν περιορισμένες και με την ελληνική οικονομία να εισέρχεται σε έναν έντονα ανοδικό κύκλο οι τράπεζες θα ωφεληθούν τα μέγιστα, Όλα αυτά είναι σωστά, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσδοκίες θα μετουσιωθούν άμεσα σε εντολές. Οι ξένοι είναι θετικοί αλλά θέλουν να δουν τα προγράμματα μετασχηματισμού των τραπεζών να ολοκληρώνονται, όπως έχει γίνει με την Eurobank –εξού και το premium που απολαμβάνει η μετοχή. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι fund manager κλείνουν συνήθως τα «βιβλία» τους στα τέλη Νοεμβρίου και τα ξανανοίγουν από Ιανουάριο.
– Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank και το αν τελικά θα συμμετέχει ή όχι ιδιώτης επενδυτής. Ενδιαφέρον συμμετοχής υπάρχει, αλλά συνοδεύεται από όρους, κάτι που δεν κάνει εύκολη την τελική απόφαση. Είτε έτσι (με συμμετοχή ιδιωτών), είτε αλλιώς (χωρίς ιδιωτική συμμετοχή) τόσο η διοίκηση της Attica Bank όσο και ο βασικός μέτοχος, πλέον το ΤΧΣ, θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.
-- Θα αποσυρθεί, όπως λέγεται, αν και ακόμη δεν το έχουμε δει στο χαρτί, η διάταξη νομοσχεδίου για τον ανταγωνισμό, η οποία θα επέτρεπε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να απλώσει τα… δίχτυα της στα λεγόμενα οικοσυστήματα επιχειρήσεων. Να ελέγχει, για παράδειγμα, αν μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έχει στηριχθεί στη μεγάλη πελατειακή βάση της για να δημιουργήσει ένα δίκτυο για πώληση ασφαλιστικών προϊόντων καταχράται την οικονομική ισχύ που έχει σε αυτό το δίκτυο για να επιβάλλει υπερβολικές προμήθειες στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που είχαν ζητήσει ανοικτά την απόσυρση της διάταξης έχουν λόγους να πανηγυρίζουν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για καλό η απόσυρση της διάταξης, που σωστά προτάθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανό. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η απόσυρση της διάταξης αφήνει ένα τεράστιο κενό. Γιατί, θεωρητικά, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόσει τους κανόνες για τον ανταγωνισμό στα οικοσυστήματα όπου συμμετέχουν τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Στην πράξη, όμως, η ΕΕΤΤ ουδέποτε από την ίδρυσή της έχει ασκήσει τις ελεγκτικές και κατασταλτικές αρμοδιότητές της για τον ανταγωνισμό. Αυτό το κενό ήθελε να καλύψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση επέλεξε να το αφήσει ακάλυπτο.
-- Πάνε κι έρχονται φοιτητές και καθηγητές στον ΟΤΕ και μελετούν το επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού που εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία. Χθες, ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε την ευκαιρία να εξηγήσει σε φοιτητές και καθηγητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο William & Mary και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πώς η διοικητική ομάδα του ΟΤΕ αντιμετώπισε την κρίση της τελευταίας δεκαετίας ως ευκαιρία και, όπως είπε, αντί να παίξει άμυνα, κατέληξε σε μια στρατηγική και βγήκε στην επίθεση. Ασφαλώς δεν είχε άδικο σε όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ. Όμως, αν θέλει να μελετήσει κανείς από όλες τις πλευρές το case study της επιτυχίας του ΟΤΕ μετά το πέρασμα από το κράτος στη Deutsche Telekom, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει μια πολύ σημαντική «λεπτομέρεια»: ότι εδώ και αρκετά χρόνια, ο ΟΤΕ έχει πάψει να αποτελεί «βασίλειο» των προμηθευτών του, μικρών, μεσαίων και «εθνικών». Οι σημαντικότερες προμήθειες, μάλιστα, γίνονται κεντρικά από την Telekom για όλο τον όμιλο. Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, οι φοιτητές που ασχολούνται με το θέμα να ψάξουν και να βρουν πόσα έχει εξοικονομήσει όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΤΕ από τη μείωση του κόστους των προμηθειών. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, από τον τερματισμό του πάρτι προμηθευτών, που για χρόνια απασχολούσε πολιτικούς, κόμματα, δικαστές και ΜΜΕ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.