ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Τα δύσκολα ερωτήματα της Eurostat, η ευφορία στις αγορές και η πτώση της Jumbo

Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Eurostat για τον φορέα που θα αποκτά κατοικίες και τις μισθώνει στους παλιούς ιδιοκτήτες, η ιστορική δήλωση για την «παράλογη ευφορία», η συνεχής διολίσθηση της Jumbo και οι νέοι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Εκτός από το Σχέδιο Ηρακλής, η Eurostat είχε πολλά, πάρα πολλά ερωτήματα και για την προκήρυξη για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων από ευάλωτα νοικοκυριά, που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα οποία ο φορέας θα μισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες με προνομιακούς όρους. Σημειώνεται ότι η Eurostat δεν είχε ασχοληθεί ποτέ ξανά με ζητήματα που αφορούν το ιδιωτικό χρέος και ορισμένες πηγές συνδέουν το ενδιαφέρον της με την γενικότερη προσπάθεια της να υπενθυμίσει ότι «είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τα πάντα» και να σφίξει κάπως τα ζωνάρια (όχι μόνο στην Ελλάδα…) μετά το δημοσιονομικό ξεχείλωμα που προκάλεσε η πανδημία.  Η ελληνική πλευρά έδωσε αναλυτικές απαντήσεις και όχι μόνο: προχώρησε σε σημαντικές τροποποιήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τον φορέα, προκειμένου να ξεπεραστούν διάφορες γκρίζες ζώνες που δημιουργούσαν σύγχυση και απορίες (συχνά λόγω μεταφραστικής… απόστασης), ώστε να μην προκύψουν άλλα ζητήματα αργότερα. Όλα αυτά βέβαια οδηγούν σε καθυστέρηση τον φορέα. Η προκήρυξη προς τους επενδυτές αναμένεται να δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και θα ακολουθήσουν πολλά πολλά βήματα μέχρι (αν όλα πάνε καλά) να δημιουργηθεί ο φορέας, κάτι που δεν θα δούμε νωρίτερα από τα τέλη του 2022.

-- Με αυτά και με τα άλλα (λίγο η συνηθισμένη βραδυπορία του κρατικού μηχανισμού, λίγο η πανδημία…) ο φορέας των ακινήτων, που αποτελεί κομβικό στοιχείο του νέου πτωχευτικού (που θεσπίστηκε στο τέλος του 2020), παραμένει σε εκκρεμότητα.

-- Όλα τα μάτια στη ΔΕΗ και τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Τώρα, πώς τα 750 εκατ. ευρώ έγιναν… 1,3 δισ. ευρώ σε λίγες εβδομάδες, είναι ένα μικρό θαύμα και αξιοσημείωτη η ευελιξία της διοίκησης που μπόρεσε να φτιάξει business plan, σε χρόνο dt, για το πώς θα αξιοποιήσει διπλάσια κεφάλαια από αυτά που σχεδίαζε αρχικά να αντλήσει. Αφού τα λεφτά προσφέρονται γιατί να μην τα πάρει;

-- Τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ η αύξηση κεφαλαίου χαρτογραφεί το ενημερωτικό δελτίο, που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το βασικό στοιχείο, πέραν όσων ήδη γνωρίζαμε για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ), είναι ότι οι νέοι μέτοχοι που θα μπουν στην αύξηση θα έχουν σωρευτικά μεγαλύτερο ποσοστό από το Δημόσιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό, το fund CVC θα έχει μετά την αύξηση ποσοστό 10%, ενώ οι υπόλοιποι νέοι μέτοχοι θα έχουν 26,2%, δηλαδή αθροιστικά το ποσοστό των νέων μετόχων θα φθάσει το 36,2%. Στην πλευρά του Δημοσίου, το ποσοστό του Υπερταμείου θα μειωθεί από 34,12% σε 23,8% και του ΤΑΙΠΕΔ από 17% σε 10,3%. Αθροιστικά, δηλαδή, το «μπλοκ» του Δημοσίου θα έχει 34,1%, περίπου 2% λιγότερο από τους νέους μετόχους που θα μπουν μέσω της αύξησης. Στο ποσοστό των ιδιωτών μετόχων προστίθεται και ένα 29,7% που υπολογίζεται ότι θα έχουν οι μικρομέτοχοι που είχαν ήδη συμμετοχή πριν την αύξηση, ανάμεσά τους και το fund Helicon. Έτσι, το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ θα φθάσει στο 65,9%.

-- Συμπέρασμα: όσοι θυμούνται τις παλιές γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ, όπου προσερχόταν και «έκανε κουμάντο» ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, μάλλον πρέπει να τις ξεχάσουν. Στο εξής, οι ιδιώτες μέτοχοι θα είναι πολλοί και θα μπορούν να «κάνουν κουμάντο», ενώ το Δημόσιο θα έχει μόνο ένα δικαίωμα βέτο σε πολύ σοβαρές αποφάσεις. Και είναι άγνωστο για πόσο ακόμη θα το έχει, αφού το 10,3% των μετοχών μένει στο ΤΑΙΠΕΔ, έναν οργανισμό που, ως γνωστόν, έχει μοναδική αποστολή την πώληση/αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

-- Πού θα πάνε οι αγορές το επόμενο διάστημα μετά τον εκπληκτικό Οκτώβριο; Ιδού το ερώτημα. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται το πάθημα του Άλαν Γκρίνσπαν, που το 1996 ανησυχώντας για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης στη Wall Street αποφάσισε να παρέμβει κάνοντας λόγο στην περίφημη ομιλία του για «παράλογη ευφορία» και «αλόγιστη κλιμάκωση αξιών». Τότε ο Dow Jones βρίσκονταν στις 6.000 μονάδες και η ομιλία του προέδρου της Fed είχε προκαλέσει μια κάποια βραχυχρόνια αναστάτωση, αλλά γρήγορα οι ταύροι πήραν τον έλεγχο της κατάστασης. Ο υπ. Οικονομικών Μπομπ Ρούμπιν είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον Γκρίνσπαν να μην μιλήσει για το χρηματιστήριο, παραθέτοντας τρία επιχειρήματα: πρώτον δεν υπάρχει τρόπος να αποφασίσουμε με βεβαιότητα αν μια αγορά είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη, δεύτερον δεν μπορείς να πολεμήσεις τις δυνάμεις της αγοράς και, τρίτον, δεν πρέπει να μιλάς για τις αγορές γιατί ό,τι και να πεις μπορεί να γίνει μπούμερανγκ και να τραυματίσει την αξιοπιστία σου και ο κόσμος θα καταλάβει ότι δεν ξέρεις τίποτα παραπάνω από αυτόν.

-- Ο Γκρίνσπαν δεν τον άκουσε και πολύ γρήγορα το μετάνιωσε πικρά. Είναι άσκοπο και ανόητο να τα βάζει κανείς με τις δυνάμεις της αγοράς και μόνο από τύχη μπορεί να «δει» τα μελλούμενα στις αγορές πολύ περισσότερο σε ένα περιβάλλον άπλετης ρευστότητας όπως σήμερα. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή οι αγορές θα διορθώσουν, αλλά το πότε και από ποιο επίπεδο είναι μεγάλη κουβέντα.

-- Από την άλλη, είναι μεγάλος ο πειρασμός να χαρακτηρίσει κανείς ως «παράλογη ευφορία» το γεγονός ότι το προηγούμενο 15θήμερο η κεφαλαιοποίοηση της Tesla αυξήθηκε κατά 310 δισ. δολάρια, νούμερο που ξεπερνά την συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 480 εταιριών του S&P 500 και κατά 1,5 φορά το ΑΕΠ της Ελλάδας. Ή το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της συμφωνίας Tesla – Hertz για 100.000 αυτοκίνητα συνολικής αξίας 4,2 δις. δολαρίων οδήγησε σε άλμα +120 δισ. δολαρίων την κεφαλαιοποίηση των δυο εταιριών.

-- Στο χαμηλό 6μήνου (12,62 ευρώ) βρέθηκε χθες η μετοχή της Jumbo και μοιάζει να κατηφορίζει ολοταχώς προς το χαμηλό 12μήνου των 12 ευρώ. Μπορεί τα κλεισίματα από χθες να μην μετρούν στους υπολογισμούς της MSCI, όπου λαμβάνονται υπόψη τα κλεισίματα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου, όμως το γεγονός ότι η μετοχή θα αποφύγει, εκτός απροόπτου, τη διαγραφή από τον δείκτη δεν μπορεί να είναι αρκετό για να παρηγορηθούν οι μικρομέτοχοι. Διότι βλέπουν τη διοίκηση Βακάκη να μιλά συνεχώς για χαμένες χρονιές, χωρίς να κάνει κάτι σοβαρό για να αλλάξει την κατάσταση, ενώ στη μετοχή κυριαρχούν σταθερά οι πωλητές και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι θα μπορέσει να «σηκώσει κεφάλι». Κάποτε, τα πολλά μετρητά στο ταμείο και τα παχυλά μερίσματα θα ήταν αρκετά για μείνουν πιστοί οι επενδυτές στην Jumbo, αλλά αυτό μάλλον έχει αλλάξει και η διοίκηση της εταιρείας δεν δείχνει να έχει διάθεση να το κατανοήσει.

-- Στο ΚΙΝΑΛ περιμένουν πότε θα ανατείλει ο ήλιος ο πράσινος, αλλά φαίνεται ότι έκανε την εμφάνισή του στις εκλογές του Σωματείου της Εθνικής. Παρότι διασπάστηκε πρόσφατα, η «πράσινη» παράταξη του ΔΗΣΥΕ πήρε καθαρά την πρωτιά με 37,82%. Η ΝΔ μπορεί να είναι κυβερνών κόμμα και δημοσκοπικά πανίσχυρη, αλλά αυτό δεν βοήθησε πολύ τη ΔΑΚΕ, που ήλθε δεύτερη με μεγάλη μείωση ποσοστού, από 28,04 σε 22,68%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η νεόκοπη, «πράσινη» παράταξη «Μπροστά» με 17,29%. Ενδιαφέρον έχει η «βουτιά» του ποσοστού της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από 10,49% σε 7,65%, που είχε αποτέλεσμα να βρεθεί μπροστά της η άλλη αριστερή παράταξη, «Πρόταση Προοπτικής», με 7,75%. Αν δεν είχε τόσες και τόσες ιδιαιτερότητες ο συνδικαλισμός στην Εθνική Τράπεζα, με αυτά τα αποτελέσματα θα πίστευε κάποιος ότι ο επόμενος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ πρέπει ήδη να έχει αρχίσει να ράβει κοστούμι πρωθυπουργού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άλλα «κόλπα» στα τρόφιμα και οι ελπίδες για δυναμικό ριμπάουντ στις μετοχές

Οι «τρίπλες» μεγάλων εταιριών τροφίμων για να αποφύγουν αυξήσεις τιμών, το «μάζεμα» στη Wall Street και οι ελπίδες για αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης, οι επενδύσεις ΔΕΗ στα «σκουπίδια» και το άγχος των μηχανικών του Δημοσίου για τα αυθαίρετα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «πονοκέφαλοι» της Β. Λαζαράκου, οι ζημιές της ΔΕΗ και οι «εξαγορές» Τσίπρα

Ο ανταρτοπόλεμος της Ελλάκτωρ με την Επ. Κεφαλαιαγοράς στη μέση, η επιστροφή της ΔΕΗ σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, οι θεωρίες Τσίπρα για «εξαγορές» πολιτών, η αισιοδοξία Σταθόπουλου, το τρενάκι τρόμου στα χρηματιστήρια και η νέα «τορπίλη» Ερντογάν στη λίρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Θεοδωρόπουλος «αγχώνει» τον ΣΕΒ, συναγερμός στο Μαξίμου και τα κρατικά ακίνητα

Η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ και γιατί προκαλεί άγχη, η ανησυχία για την επόμενη παρέμβαση Καραμανλή, γιατί δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010, το πακέτο κινήτρων Θεοδωρικάκου και τα άγνωστα ακίνητα του κράτους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Νικήτας και η ΔΕΗ, το χαλασμένο στυλό του Δένδια και η νέα κόντρα στα τρένα

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλει κοινωνική πολιτική με ζημιά της ΔΕΗ, γιατί ο Ν. Δένδιας είναι φειδωλός στις υπογραφές, οι μηχανοδηγοί επιτίθενται στην Hellenic Train και τα σχέδια για μεγάλο άλμα του IRIS.