Τη φράση «λες και δεν είχαμε αρκετά προβλήματα» θυμίζει η κατάσταση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλικής Λαζαράκου, η οποία βρίσκεται στη μέση της διένεξης των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ. Οι μεν βάζουν λυτούς και δεμένους για να πλήξουν τους δε, και οι δε βάζουν λυτούς και δεμένους για να αποκρούσουν τους μεν και πάει λέγοντας. Και στη μέση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που προσπαθεί να τηρήσει τα προσχήματα σε έναν ανταρτοπόλεμο χωρίς προσχήματα.
-- Δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στους επενδυτές τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της ΔΕΗ, όπως φάνηκε από τη χθεσινή, «χλιαρή» άνοδο της μετοχής (+0,48%) σε μια γενικά καλή συνεδρίαση. Η μεγάλη μείωση (-18,6%) στα EBITDA και το πέρασμα από κέρδη προ φόρων 46,4 εκατ. σε ζημιές 85 εκατ. ευρώ μπορεί να μην αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα προόδου που σημειώνει η ΔΕΗ, όμως δείχνουν ότι απέχει ακόμη πολύ από το σταθερό «πάτημα» σε έδαφος κερδοφορίας. Το περυσινό πέρασμα στα κέρδη οφειλόταν κυρίως στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές χονδρικής και στην αύξηση των τιμολογίων κατά 20% στα τέλη του 2019. Φέτος, που η τιμή χονδρικής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η ΔΕΗ επέστρεψε σε ζημιές. Το θεμελιώδες πρόβλημα δεν παύει να είναι το «βρώμικο» ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ, που την κάνει εύκολο θύμα της ενεργειακής κρίσης. Αντίθετα, και για να επανέλθουμε σε μια σύγκριση που ήδη έχουμε επιχειρήσει, η πορτογαλική EDP, που έχει στρέψει την παραγωγή της κατά 75% σε ανανεώσιμες πηγές, δεν «ίδρωσε» από τη φετινή ενεργειακή κρίση. Στο 9μηνο έκλεισε με κέρδη 999 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Κάπου εκεί θέλει να βρεθεί και η ΔΕΗ, αλλά θα χρειαστεί αρκετά χρόνια και σκληρή προσπάθεια μέχρι να «πρασινίσει» και να φανούν πλήρως στα οικονομικά αποτελέσματα τα οφέλη από αυτή τη μετάβαση.
-- «Με το πρόστιμο 100 ευρώ, όσοι έχουν, εξαγοράζουν την άρνηση στον εμβολιασμό. Η υποχρεωτικότητα Μητσοτάκη συνιστά σαμποτάζ στην ανάγκη εμβολιασμού», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας μεσήλικα ποδοσφαιριστή που τρέχει ιδρωμένος πίσω από την μπάλα. Τη λέξη «εξαγορά» ο κ. Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει και λίγους μήνες πριν, όταν η κυβέρνηση είχε προσφέρει ένα οικονομικό κίνητρο 150 ευρώ στους νέους προκειμένου να εμβολιαστούν. Και την έχει χρησιμοποιήσει ή υπαινιχθεί για πολλά ακόμα πεδία, επίσης με την ίδια ελαφρότητα.
-- Είναι εντυπωσιακό πώς μικρές παρεμβάσεις και στοχευμένα κίνητρα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα αποτελέσματα. Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων ανέφερε ότι την προηγούμενη δεκαετία σημειώθηκε μια χωρίς προηγούμενο αποεπένδυση, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ στις φαρμακοβιομηχανίες υπήρξε και πρόσθετη επιβάρυνση μέσω των περιβόητων επιστροφών. «Έχουμε υπολογίσει ότι τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ χάθηκαν από επενδυτικά κεφάλαια των ελληνικών βιομηχανιών και πήγαν στο κράτος ως επιστροφές –ας ελπίσουμε να αξιοποιηθούν σωστά τουλάχιστον», σημείωσε ο κ. Τρύφων. Ωστόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε το εξής κίνητρο: τη δυνατότητα αξιοποίησης του 8% των επιστροφών που δίνονται στο κράτος για επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, μοχλεύτηκαν 42 επενδύσεις, ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, την τελευταία διετία.
-- Έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει μια μεγάλη επένδυση στην ελληνική οικονομία, με την εξαγορά της Nova, ο πρόεδρος της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος εμφανίστηκε χθες πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία διετία ως προς την εικόνα που έχει προς τους ξένους επενδυτές, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα: "Reinventing Greece through Investments in Innovation". Τόνισε ότι παράγοντες που κρατούσαν στο παρελθόν μακριά τους επενδυτές βελτιώνονται, όσο η χώρα προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Ωστόσο η γραφειοκρατία και οι χρόνοι απονομής Δικαιοσύνης παραμένουν ακόμα «βαρίδια», όπως είπε, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι σταθερότητα. Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα παραμένει μια μικρή αγορά και για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πρέπει να έχει ένα δυσανάλογο ποσοστό ανάπτυξης ή ελκυστικότητας σε σχέση με μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που έχουν το πλεονέκτημα του μεγέθους. «Δεν έρχονται τυχαία οι επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά επειδή βλέπουν αλλαγές και ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
-- Στην ίδια συζήτηση, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν τη δεκαετία του '80 μπροστά από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία και δεν υπάρχει λόγος να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες. Το πρόβλημα της οικονομίας, υπογράμμισε, βρίσκεται στη λειτουργία των θεσμών που παρεμβάλλονται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Όσον αφορά τις επενδύσεις, έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. Πριν τη μεγάλη κρίση, οι επενδύσεις έφταναν το 23 - 25% του ΑΕΠ, αλλά οι περισσότερες πήγαιναν σε κατοικίες.
-- Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι αγορές με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ύστερα από σημαντική άνοδο στην Ευρώπη (+1,7% ο δείκτης Stoxx 600), οι αμερικανικοί δείκτες επιχείρησαν να πάρουν τη σκυτάλη της ανόδου, με τον S&P 500 να κερδίζει αρχικά περίπου 1,5%. Όταν επιβεβαιώθηκε, όμως, το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ (στην Καλιφόρνια), οι μετοχές έπεσαν θύματα «άτσαλων» ρευστοποιήσεων και ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,18%. Ο δείκτης φόβου (δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας του S&P 500, VIX) εκτινάχθηκε πάνω από το 31, πολύ κοντά στην τιμή ρεκόρ για το 2021, που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο (33). Οι αγορές της Ασίας άνοιξαν με πτώση και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει σήμερα η Ευρώπη.
-- Σε νέο ιστορικό χαμηλό (13,5 λίρες) με το δολάριο βρέθηκε τα ξημερώματα η τουρκική λίρα, που το πρωί για λίγο κέρδισε έδαφος, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας με πωλήσεις συναλλάγματος, αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε σε καθοδική τροχιά. Αιτία του νέου πανικού ήταν ένα ακόμη νυχτερινό διάταγμα του Ερντογάν, με το οποίο απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών, που δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παλαβής θεωρίας περί χαμηλών επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός. Στη θέση του Λουτφί Ελβάν, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθέτησε τον Νουρεντίν Νεμπάτι, που έχει μοναδική «περγαμηνή» την καλή του σχέση με τον διαβόητο γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος έφυγε... νύχτα, αφού πρώτα ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα για τη στήριξη της λίρας χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα (για να το πούμε κομψά). Αν έχει βάλει στοίχημα ο Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει πλήρως την οικονομία, δυστυχώς για τους γείτονες φαίνεται ότι το κερδίζει με ευκολία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.