- Από μέρα σε μέρα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών την απάντηση της Κομισιόν για τον εφαρμοστικό νόμο για την επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, τον Ηρακλή ΙΙ. Ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία με τον Ηρακλή Ι και μόλις το ΥΠΟΙΚ λάβει την απάντηση των ευρωπαϊκών αρχών θα προχωρήσει γρήγορα στη νομοθέτηση. Η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής αποτελεί το βασικό όπλο της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό.
- Το σχέδιο που έχει υποβάλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, περιλαμβάνει αίτημα για την επιμήκυνση της αποκαλούμενης περιόδου χάριτος για την ανάκτηση δανείων από 24 μήνες που είναι σήμερα σε 36. Πρόκειται για αίτημα που θέτουν με έμφαση οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, επισημαίνοντας ότι έχει χαθεί περισσότερος από ένα χρόνο εξαιτίας της πανδημίας και της μη λειτουργίας των δικαστηρίων. Υπενθυμίζεται ότι αν οι servicers δεν επιτύχουν κάποιους στόχους που έχουν τεθεί απειλούνται με σοβαρές ποινές.
- Η κυβέρνηση κατανοεί την ανησυχία και τη λογική του αιτήματος να προσμετρηθούν στην περίοδο χάριτος οι «νεκροί» λόγω πανδημίας μήνες, ωστόσο θεωρεί ότι η ανησυχία των εταιριών διαχείρισης είναι υπερβολική. Ο λόγος είναι ότι η περίοδος χάριτος αρχίζει να μετρά από τη λήψη της κρατικής εγγύησης και μέχρι τώρα μόνο η Eurobank, για την τιτλοποίηση Cairo, έχει λάβει την κρατική εγγύηση.
- Σε ότι αφορά το αίτημα για την επέκταση της περιόδου χάριτος στους 36 μήνες οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δύσκολα θα δοθεί «πράσινο φως» από την Κομισιόν.
- Ομόλογο θύμισε χθες η μετοχή της Alpha Bank. Η μετοχή κινήθηκε σταθερά πάνω από το 1 ευρώ και η όποια προσφορά έβγαινε στα επίπεδα αυτά «σκουπίζονταν», για να κλείσει τελικά στο 1,0105 ευρώ, με κέρδη +1,05%. Η ανθεκτικότητα της μετοχής σε μια συνεδρίαση εκτεταμένων ρευστοποιήσεων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει ότι η αύξηση δουλεύεται με στόχο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι στο 1 ευρώ ή κοντά στο 1 ευρώ.
- Η αλλαγή κλίματος στο τραπεζικό σύστημα έγινε αισθητή και στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών από τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Το ενδιαφέρον είναι σαφές ότι μετατοπίζεται πλέον από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, το μέτρημα μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας προς τις νέες χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ο Χρήστος Μεγάλου τόνισε ιδιαίτερα ότι θα αξιοποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας για να χορηγηθούν αυξημένα νέα δάνεια και ήδη στο πρώτο τρίμηνο η επίδοση της τράπεζας σε αυτό τον τομέα ήταν πολύ καλή, αφού τα νέα δάνεια ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε, θα επιτευχθεί ο στόχος για νέες χορηγήσεις 5,7 δισ. μέσα στο 2021, ενώ το 2022 θα αυξηθούν σε 6 δισ. και το 2023 σε 6,7 δισ. ευρώ. Αναλυτής ρώτησε για τα επιτόκια των νέων δανείων, καθώς πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Η απάντηση ήταν ότι ως τώρα το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων ήταν 3,6% και στην πορεία του έτους αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς. Το θετικό συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες, ύστερα από πολλά χρόνια, αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν ως τράπεζες, που δίνουν δάνεια και ενδιαφέρονται για το κέρδος από αυτές τις χορηγήσεις και όχι μόνο για το πώς θα «ξεφορτωθούν» τα «τοξικά» δάνεια του παρελθόντος. Και αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, όπως και αν το δει κανείς.
- Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές στην πορεία εκτέλεσης του σχεδίου Sunrise για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Σχετικά με αυτό το θέμα, τονίστηκε ότι οι δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις, Phoenix και Vega, βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να κλείσουν, καθώς αναμένονται εντός ημερών ή εβδομάδων οι εγκρίσεις για την ένταξη στο σχέδιο Ηρακλής. Ήδη η Πειραιώς ενέγραψε απομειώσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους, καθώς πέρασε στα βιβλία το μισό κόστος των δύο μεγάλων συναλλαγών, ενώ το άλλο μισό θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, η τράπεζα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές για την έκδοση ομολόγου.
- Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε ώρα που αποκαλείται prime, που στη γλώσσα των media μεταφράζεται ως προνομιούχος ζώνη, εκπομπή σε μεγάλο ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας σχολίαζε το μεγάλο θέμα της ημέρας: την κινηματογραφική απαγωγή του Λευκορώσου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς.
- Λέγονταν πολλά και διάφορα για το πώς εκτυλίχθηκε η ιστορία της απαγωγής, μέχρι που κάποια στιγμή ο εκ των βασικών συντελεστών πήρε το λόγο και αφού τόνισε ότι καταδικάζει την απαγωγή είπε ότι πρέπει να ξέρουμε για ποιον μιλάμε. Και εξήγησε στους ακροατές ότι ο Προτάσεβιτς είναι ένας φασίστας, φασιστάκι (η προσαρμογή σε φασιστάκι πιθανότατα έγινε λόγω του νεαρού της ηλικίας του Προτάσεβιτς), ένας εξτρεμιστής δεξιός, κάτι χειρότερο από την Χρυσή Αυγή, που εκπαιδεύεται στα όπλα και πολλά άλλα, στο ίδιο μήκος κύματος. Κατόπιν με εντεινόμενο πάθος ο δημοσιογράφος επιτέθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως δήθεν δημοκράτες, και δήθεν ευαίσθητους που αλληθωρίζουν προς την δημοκρατία μόνο όταν βολεύει και επεμβαίνουν στα εσωτερικά ενός κράτους.
- Κάποια στιγμή τελείωσε η παθιασμένη επίθεση κατά ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ακολούθησε διακοπή για διαφημίσεις με πρώτη πρώτη τη διαφήμιση μεγάλης συστημικής τράπεζας, που διαλαλούσε την πραμάτεια της για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, κεφάλαια κίνησης κλπ., όλα μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την όμορφη ιστορία επαναστατικού σουρεαλισμού στην ομορφότερη χώρα του κόσμου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.