- Ποιητικές διαθέσεις με αναφορές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό φαίνεται πως είχε ο Απόστολος Βακάκης όταν επιμελήθηκε την ανακοίνωση της Jumbo για τις πωλήσεις τετραμήνου, που πήγαν καλά (+24%) χάρη στη μεγάλη αύξηση του Απριλίου. «Η πορεία των πωλήσεων κατά το τετράμηνο του 2021 προσομοιάζει αγώνα της φόρμουλα 1 σε περιβάλλον αμαξιού ασφαλείας να προηγείται των μονοθέσιων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Jumbo. Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει ο αγώνας και το μονοθέσιο της Jumbo δεν έχει αναπτύξει πλήρως την ταχύτητά του.
- Ήταν κι αυτός ένας τρόπος να γκρινιάξει -άλλη μια φορά- ο Απ. Βακάκης για την αργή επαναφορά της αγοράς σε κανονική λειτουργία. Άλλες σχετικές αναφορές του κατά το παρελθόν, περισσότερο αιχμηρές, είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης (για να το πούμε κομψά).
- Όσα προβλήματα, πάντως, κι αν έφερε στο μονοθέσιο του κ. Βακάκη η περίοδος της πανδημίας, η Jumbo δεν παύει να είναι ίσως η μοναδική εταιρεία της χώρας που δέχθηκε μεν μεγάλο πλήγμα στη λειτουργία της από τα περιοριστικά μέτρα του 2020, αλλά όχι μόνο κατάφερε να μην «κάψει» τα διαθέσιμά της, αλλά να βγάλει τη χρήση και με αυξημένο το ήδη δυσθεώρητο κονδύλι των ταμειακών της διαθεσίμων: θυμίζουμε ότι αυξήθηκαν από 637 εκατ., στο τέλος του 2019, σε 665 εκατ., στο τέλος του 2020. Πίσω από αυτό το μικρό θαύμα, η εταιρεία έχει αναφέρει ότι βρίσκεται η προσαρμογή της στρατηγικής των αγορών της στα δεδομένα της υπολειτουργίας των καταστημάτων.
- Βοήθησαν, όμως, λίγο και οι φορολογούμενοι: όπως διαβάζει κανείς στις οικονομικές καταστάσεις του 2020, «ο Όμιλος κατά την περίοδο των lockdown έκανε χρήση ορισμένων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που αφορούσαν το κόστος μισθωμάτων, έκανε χρήση φορολογικών διευκολύνσεων καθώς και ρυθμίσεων που αφορούν τη στήριξη των εργαζομένων». Εν ολίγοις, βάλαμε και όλοι εμείς, οι φορολογούμενοι, λίγα καύσιμα υψηλών οκτανίων στο μονοθέσιο του κ. Βακάκη και τώρα μας βασανίζει το ερώτημα: άραγε, τα μέτρα στήριξης υπάρχουν για να σώζονται επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ή για να μαζεύουν υπερφυσικά ποσά στα σεντούκια τους μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις;
- Κατανοητό έχει γίνει πλέον από την αγορά (και επιδοκιμάζεται, όπως δείχνει η πορεία της μετοχής) το σχέδιο των ΕΛΠΕ για στροφή στην πράσινη ενέργεια και για τις γνωστές, πλέον, αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση. Αυτό που δεν έχει εξηγηθεί ως τώρα και μάλλον πρέπει να εξηγηθεί από τη διοίκηση ως τη γενική συνέλευση στις 20 Μαΐου είναι αυτή η παράξενη πρόταση να ενσωματωθεί στο καταστατικό πρόβλεψη, που θα επιτρέπει έκδοση ομολογιών με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κατόπιν εξουσιοδότησης από τη γενική συνέλευση.
- Αν κάποιος είναι μέτοχος των ΕΛΠΕ και περιμένει εύλογα ότι θα συνεχίσει να παίρνει καλά μερίσματα στο μέλλον, είναι μάλλον δύσκολο να κατανοήσει γιατί μπορεί να προσφύγει ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος της χώρας σε μια χρηματοδότηση που θα «πριονίζει» τα κέρδη των μετόχων. Ειδικά αυτή την περίοδο, που ρέει άφθονο το χρήμα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, χάρη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και καταφέρνουν ακόμη και ελληνικοί όμιλοι να εκδίδουν ευρωομόλογα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Είναι, λοιπόν, μυστήριο να θέλει ξαφνικά η διοίκηση των ΕΛΠΕ μια έγκριση μετόχων για έκδοση ομολόγων που θα επιβαρύνουν τα κέρδη και καλό είναι να δοθούν μερικές εξηγήσεις.
- Ιστορική ημέρα για το κοινοβούλιο χθες, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σε πλήρη συμφωνία, βροντοφωνάζοντας με μια φωνή ότι πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια δανειοδότησης των τραπεζών, ώστε να λαμβάνουν δάνεια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να δούμε το πρόβλημα του Έλληνα μικροεπιχειρηματία με άλλους όρους. Καλό είναι να ζήσουν οι τράπεζες, αλλά καλό είναι να ζήσουν και οι άνθρωποι που στηρίζουν τις τράπεζες». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου υπογράμμισε την «ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων για την χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα ρευστότητας». Από κοντά και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, με αρμοδιότητα το τραπεζικό σύστημα που συμφώνησε με τις επισημάνσεις, για την ανάγκη αλλαγής των τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!
- Η ρευστότητα, λοιπόν, δεν φτάνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των προφανώς αυστηρών κριτηρίων των τραπεζών και όλα θα λυθούν αν αλλάξουν τα κριτήρια. Πώς; Ίσως με ένα νόμο - ένα άρθρο. Βέβαια κανένας βουλευτής δεν μπήκε στον κόπο να μας πει ποια είναι αυτά τα υπερβολικά κριτήρια που θα πρέπει να αλλάξουν ή να αναφέρει τις παράλογες πιστοδοτικές απαιτήσεις των τραπεζών ή να παρουσιάσει στοιχεία με καλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κόπηκαν εξαιτίας των τραπεζικών υπερβολών. Θα μου πείτε και γιατί να μπουν στον κόπο για κάτι τέτοιο όταν η πλήρως καθετοποιημένη πολιτική γραμμή «δώστε δάνεια με χαλαρά κριτήρια και προς Θεού μην ενοχλείτε τους ταλαίπωρους κακοπληρωτές» δουλεύει ρολόι εδώ και δεκαετίες με εγγυημένα πολιτικά αποτελέσματα;
- Ας είναι καλά ο ανώνυμος φορολογούμενος που μένει με τον μουτζούρη.
- Εν αναμονή των αλλαγών στον MSCI, έχει ενδιαφέρον η κίνηση της Mytilineos. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 15,73 ευρώ (+1,29%), δηλαδή σε επίπεδο που είχε να βρεθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2007. Τότε είχε κλείσει στα 15,84 ευρώ. Βρίσκεται δηλαδή σε υψηλά πλέον των 13,5 ετών. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έφτασε στα 2,24 δισ. ευρώ που τον φέρνει στην 6η θέση των αποτιμήσεων στο Χ.Α., πίσω από Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank και Εθνική. Η μετοχή κερδίζει 214% από το περυσινό χαμηλό των 5,01 ευρώ στις 16 Μαρτίου 2020, ενώ το 2021 βρίσκεται στο +32%.
- Τον ηγετικό της ρόλο στο ΧΑ επιβεβαίωσε χθες η μετοχή του ΟΤΕ. Μπορεί η Coca Cola να έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και να επηρεάζει λίγο περισσότερο τον Γενικό Δείκτη (9,53% έναντι 8,83% για τον ΟΤΕ), όμως ο τελευταίος, κάνει πολύ υψηλότερους όγκους και τζίρους και διαμορφώνει κλίμα στην αγορά, μολονότι έχει εξαιρετικά συντηρητικό προφίλ. Χθες έκλεισε στα 14,50 ευρώ (+3,20%), επίπεδα που είχε να δει σε κλείσιμο από τις 19 Σεπτεμβρίου 2008, ήτοι περίπου 12,5 χρόνια πίσω. Στο διάστημα αυτό, βέβαια, η εικόνα του ΟΤΕ σε όλα τα επίπεδα έχει βελτιωθεί θεαματικά.
- Επανήλθε χθες στο ταμπλό η μετοχή της Attica Bank ύστερα από την πρόσφατη αναστολή λόγω της καθυστέρησης στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, επάνοδος με διακυμάνσεις... άγριας δύσης. Η μετοχή ξεκίνησε με «βουτιά» -28,25% στα 0,1006 ευρώ, στις 12:19 μ.μ. έφτασε έως το υψηλό ημέρας και στο +23,93% στην τιμή των 0,1740 ευρώ, ενώ έκλεισε με πτώση 4,56% στα 0,1340 ευρώ.
- Μια αλλαγή τίθεται από σήμερα σε ισχύ στον Γενικό Δείκτη. Αφαιρείται η μετοχή της ΙΑΣΩ και αντικαθίσταται από την Byte Computer. Ο λόγος της διαγραφής της ΙΑΣΩ είναι η χαμηλή διασπορά, καθώς είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση για να βγει από το ταμπλό. Η Byte Computer θα έχει συντελεστή στάθμισης 32%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.