- Κατατέθηκαν στα τέλη Μαρτίου τα επικαιροποιημένα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των εγχώριων τραπεζών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) που περιλαμβάνουν τους στόχους μείωσης για την περίοδο 2021 – 2023. Όλα τα σχέδια προβλέπουν μονοψήφιο δείκτη NPEs το 2022 (και αρκετές νωρίτερα), ενώ στόχος για το 2023 είναι να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Είναι εφικτός ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη NPEs δεδομένων των αναταράξεων και των επιπτώσεων της πανδημίας; Βεβαιότατα ναι, βεβαιότητα που πηγάζει από τον Ηρακλή ΙΙ και τις νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα 12 δισ. κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή Ι.
- Με το ρίσκο των συναλλαγών για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων να περνά στο Δημόσιο και κατ' επέκταση στον φορολογούμενο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συναλλαγές θα γίνουν και οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους για μονοψήφιο δείκτη NPEs.
- Ωστόσο υπάρχουν δύο σημαντικά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί καθόλου πειστικά μέχρι τώρα: ποιες είναι οι πιθανότητες να καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου ή μέρος αυτών; Και, το δεύτερο, ποιο θα είναι το ποσοστό των αναβαλλόμενων φόρων, του DTC, στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών το 2022;
- Επαναλαμβάνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό ο Γιάννης Στουρνάρας τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για αρκετά μεγάλου ύψους νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία, παρότι οι τραπεζικές διοικήσεις διατυπώνουν καθησυχαστικές εκτιμήσεις. Ένα στοιχείο από τη στατιστική έκθεση του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ φαίνεται ότι συνάδει με τον προβληματισμό του κεντρικού τραπεζίτη: στο τέλος του 2020, τα δάνεια του σταδίου 2, δηλαδή αυτά που είναι κοντά στο να χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα, έφταναν τα 24 δισ. ευρώ. Μεγάλο το ποσό και μάλλον δικαιώνει την ανησυχία του κ. Στουρνάρα.
- Σε υψηλά 161 μηνών ή περίπου 13,5 ετών διαπραγματεύεται η μετοχή της Mytilineos, που αποτελεί ένα από τα πλέον «δυνατά» stories στο χώρο της ενέργειας, με αιχμή την πράσινη μετάβαση και την ουσιαστική δουλειά (που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια...) για την αφομοίωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση).
- Χωρίς πτωτική συνεδρίαση έως τώρα ο Απρίλιος. Μετά το +5,73% του Φεβρουαρίου και το +9,17% του Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μέχρι τώρα άνοδο +4,03%. Κατά +4,95% ενισχύεται ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται με απόδοση +10,63%.Πρώτη σε απόδοση τον Απρίλιο, μέχρι στιγμή, η μετοχή της Alpha Bank με κέρδη άνω του +26%! Και όλα αυτά μόλις σε εφτά συνεδριάσεις.
- Από την αρχή της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί 67 συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 40 είναι ανοδικές και οι 27 πτωτικές, κάτι που δείχνει με σαφήνεια την τάση.
- Η φράση – κλισέ «εκρηκτική αύξηση» ταιριάζει γάντι για να περιγράψει την πορεία των εισαγωγών υγειονομικού υλικού στην Ευρώπη το 2020 από τον Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη από την Κίνα εκτινάχθηκαν κατά 58% το 2020, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών υγειονομικού υλικού, λόγω της πανδημίας. Μόνο για χειρουργικές μάσκες η Ευρώπη εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 20 δις ευρώ το 2020 έναντι 1 δισ. το 2019. Με αυτά και με άλλα η κινεζική βιομηχανία ξεπούλησε υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊου, ο οποίος εξαπλώθηκε στην υφήλιο από την Κίνα .
- Αγωγή κατέθεσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατά του Αναστάσιου Καλλιτσάντση και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, Αλέξανδρου Εξάρχου, στο πλαίσιο του ολοένα και κλιμακούμενου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά δύο συμβάσεις 100.000 ευρώ η καθεμία για την παροχή, ανύπαρκτων όπως τονίζεται στην αγωγή, υπηρεσιών. Προς θεού δεν είναι λίγα 100.000 ευρώ -οι διοικούντες θα πρέπει να σέβονται μέχρι το τελευταίο ευρώ των μετόχων- ωστόσο, αυτά είναι όλα όσα βρήκε η νέα διοίκηση σε μια εταιρεία όπου τα εκατομμύρια πετιόνταν και χάνονταν σαν να ήταν φραγκοδίφραγκα;
- Διότι τα παραπάνω ποσά θυμίζουν περισσότερο μπόνους, που χορηγήθηκαν ανορθόδοξα, παρά κάποια φοβερή και τρομερή κακοδιαχείριση. Σημειώνεται ότι το ποσό των 100.000 ευρώ ο Αλέξανδρος Εξάρχου το έλαβε ως νομικός σύμβουλος, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΚΤΩΡ. Τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της σημερινής διοίκησης και των Ολλανδών επειδή συνεργάζεται με τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη.
- Χωρίς να θέλουμε να δυσαρεστήσουμε τη νυν διοίκηση, οι μέτοχοι περιμένουν κάτι περισσότερο για να πειστούν για την κακοδιαχείριση επί των ημερών Αναστ. Καλλιτσάντση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
- Εκτός βέβαια και αν επιβεβαιωθούν οι φήμες πως ετοιμάζονται αγωγές για άλλες υποθέσεις που αθροίζονται σε κάποια εκατομμύρια.
- Από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας με άνοδο 3,7%, ήταν ο τίτλος της Fourlis, στον οποίο παίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες «στοιχήματα» στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η Eurobank Equities υπενθυμίζει έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να συνεχίσει την κούρσα της η μετοχή: την επικείμενη απόσχιση του κλάδου ακινήτων, που θα επιτρέψει στον όμιλο, μέσα από μια αυτοτελή εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, να «ξεκλειδώσει» την αξία των ακινήτων του και να αποκομίσει φορολογικά οφέλη από την καλύτερη φορολογική μεταχείριση που έχουν τα εισοδήματα από ενοίκια όταν αυτά λαμβάνονται από μια εταιρεία ακινήτων. Με αυτά τα δεδομένα, η χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή στόχο στα 6,2 ευρώ (χθες έκλεισε στα 4,62), σημειώνοντας ότι και πάλι η αποτίμηση δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.