- Νέο υψηλό έτους σημείωσε χθες ο δείκτης των τραπεζών. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, πέριξ των 660 μονάδων, βρίσκονταν οι τράπεζες το καλοκαίρι του 2018 πριν αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα, η οποία οδήγησε το δείκτη των τραπεζών, στις 281,7 μονάδες (21 Ιανουαρίου 2019). Η χθεσινή άνοδος αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και με εξαίρεση την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-0,26%) οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες σημείωσαν μεγάλη άνοδο.
- Η ισχυρή άνοδος κόντρα στη γκρίνια για τα προβλήματα, τις τεχνικές ανεπάρκειες και γενικότερο τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το σχέδιο «Ηρακλής», δείχνει ότι η αγορά και οι επενδυτές έχουν μεγάλη βεβαιότητα για το πού πάει το πράγμα στις τράπεζες και ότι δεν θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις.
- Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να λύσουν το γρίφο με τον δεύτερο… «Ηρακλή». Ο λόγος για το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, για να βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων που, ως γνωστόν, έχουν υπερβολική συμμετοχή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, που ξεπερνά το 60% των κεφαλαίων πρώτης βαθμίδας (tier 1).
- Γι’ αυτό το σχέδιο, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Το μόνο που γνωρίζει ως τώρα η αγορά είναι αυτό που δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ζαββός στο «Bloomberg», πριν από λίγες ημέρες. «Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών με συνέπεια», τόνισε. «Υπάρχουν λύσεις, με τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε νέα υβριδικά εργαλεία που θα είναι ικανά να απορροφήσουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών».
- Με βάση αυτή την μάλλον αινιγματική αναφορά, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αναζητείται κάποιο καινοτομικό σχήμα (ανάλογο δεν έχει εφαρμοσθεί αλλού στην ευρωζώνη), βάσει του οποίου οι τράπεζες θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια, εκδίδοντας υβριδικούς τίτλους που θα έχουν ως εγγύηση μιας μορφής τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, δηλαδή τα ποσά φόρων που περιμένουν οι τράπεζες να τους επιστρέψει το Δημόσιο.
- Πολλά ακούμε και διαβάζουμε για την ΔΕΗ και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της εταιρίας. Κάποια από αυτά είναι ενδιαφέροντα, κάποια άλλα όχι και τόσο, ενώ για άλλα δύσκολα θέματα (όπως τι θα γίνει με τη νέα λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης) δεν ακούγεται κουβέντα.
- Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μάλλον αποσπασματικές παρεμβάσεις που πολύ δύσκολα θα τα χαρακτήριζε κανείς σχέδιο, ενώ όπως μαθαίνω όλο και περισσότερες διευκρινήσεις και λεπτομέρειες ζητά η ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, για να μην αδικούμε κανέναν, η νέα κυβέρνηση έβγαλε την ΔΕΗ από τον αυτόματο πιλότο που την οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε μια θεαματική συντριβή. Η αλλαγή αυτή έχει αποτυπωθεί δυναμικά στο ταμπλό, με την μετοχή να έχει επανέλθει, μετά από πολύ καιρό, πάνω από το επίπεδο των 3 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 130% το τελευταίο εξάμηνο.
- Η ταύτιση με ένα σύστημα εξουσίας δεν είναι και μεγάλη αμαρτία. Το είχε πει ο Μποδοσάκης: «Εμείς είμαστε με το γκουβέρνο!». Η αγορά διασκέδαζε και έβλεπε με κατανόηση τις φωτογραφίες με τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, αγκαζέ με τον τέως πρωθυπουργό ή τον τέως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Το πράγμα άρχισε να σοβαρεύει όταν ο ισχυρός όμιλος έμπλεξε με αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς πληροφορικής και ακόμα πιο αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς έργων οδοφωτισμού. Όπως φαίνεται, το ποτήρι με τους διαγωνισμούς οδοφωτισμού ξεχείλισε και η υπόθεση ενδέχεται να πάρει λίαν δυσάρεστη τροπή για τη διοίκηση που ενθάρρυνε τη συμμετοχή σε τέτοιες διαδικασίες.
- Πολύ στενά παρακολουθεί η διοίκηση της Mermeren Combinat, που ανήκει στον όμιλο της Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. Αναμφίβολα η είδηση για το «βέτο» από ευρωπαϊκές χώρες στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ευχάριστη για μια εταιρεία που έχει την έδρα της στη γειτονική χώρα και περιμένει οφέλη από την πορεία ένταξης στην Ευρώπη και την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Όμως, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας.
- Η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε υπό πίεση χθες και υποχώρησε κατά 2,61%, στα 52,2 ευρώ, έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από τα υψηλά έτους των 73,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να έχει σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά μάλλον με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2019, που δείχνουν σημάδια κόπωσης και ότι μάλλον, αν δεν υπάρξει μεγάλη ανατροπή το β’ εξάμηνο, η εταιρεία δεν θα μπορέσει να επαναλάβει το ιδιαίτερα υψηλό μέρισμα, που μοίρασε για το 2018 στους μετόχους. Βέβαια η συμπεριφορά της μετοχής είναι σχετική, δεδομένης της πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.
Το νέο ρεκόρ των τραπεζών, το (μη) σχέδιο για την ΔΕΗ και η γλύκα της εξουσίας
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.