ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ΔΕΗ-ενέργεια-Στάσσης-ηλεκτρικό
Φώτο: ΔΕΗ

Η ασυγκράτητη ΔΕΗ, ο Ηρακλής ΙΙ, η αύξηση της Aegean και το όραμα του Θ. Σκυλακάκη

Πώς έγινε η ΔΕΗ hot story της πράσινης ενέργειας, γιατί η κυβέρνηση προκρίνει το σχέδιο Ηρακλής, η αναμονή για τους όρους της αύξησης της Aegean και το δύσκολο πείραμα με την κατάρτιση ισολογισμού του κράτους.
  • Δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ειδήσεις στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank και το ιδιωτικό χρέος. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές της επέκτασης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής (Ηρακλής ΙΙ), προς μεγάλη ικανοποίηση των τραπεζών, καθώς μέσω του προγράμματος θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Η επιλογή του Ηρακλή ΙΙ στηρίζεται σε ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα: συνεχίζεις με κάτι που δούλεψε και δουλεύει και που θα λάβει εύκολα τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Σε ό,τι αφορά την bad bank, η κυβέρνηση δεν έχει πει «όχι». Αντίθετα, έχει πει «ναι» υπο προϋποθέσεις. Φαίνεται ότι ο βασικός λόγος που κάνει την κυβέρνηση επιφυλακτική στο σχέδιο είναι η δημοσιονομική επιβάρυνση.
  • Πηγές της ΤτΕ έχουν αποκρούσει, πάντως, τα περί δημοσιονομικής επιβάρυνσης, σημειώνοντας ότι το σχέδιο ενέχει το μικρότερο κόστος για όλες τις πλευρές. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την ενεργοποίηση σε βάθος χρόνου των εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής, κάτι που αν συμβεί θα επιβαρύνει το χρέος.
  • Όλα αυτά βέβαια είναι εκτιμήσεις και μια κουβέντα που θα περάσει πολύ καιρός μέχρι να δούμε ποιος έχει δίκιο και ίσως δεν έχουν και μεγάλη σημασία, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της: Ηρακλής ΙΙ.
  • Ασυγκράτητη η μετοχή της ΔΕΗ, έσπασε χθες και τα 9 ευρώ, με τους επενδυτές να «αγοράζουν» μαζικά το πράσινο αύριο της εταιρίας. Η περίπτωση ΔΕΗ αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού και της διοίκησης της εταιρείας που προώθησε ένα επιθετικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης (κίνηση αδιανόητη λίγα χρόνια πριν) και παράλληλα μεγάλης κλίμακας πράσινες επενδύσεις, μεταμορφώνοντας την εταιρεία σε ένα χρηματιστηριακό hot storie.
  • Βλέπετε τα stories που αναζητούν οι επενδυτές σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κρυπτονομίσματα. Και από τέτοια stories στην Ελλάδα μόνο κάτι λίγα στην ενέργεια θα βρει κάποιος.
  • Δυστυχώς, όλα στη χώρα είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος (συζητάμε ακόμα για το πανεπιστημιακό άσυλο, απαιτούνται 10 χρόνια για μια επένδυση και καταρρέουν τα πάντα με μια χιονόπτωση δύο ημερών κ.ο.κ.). Και, φυσικά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εικόνα εξακολουθεί να θυμίζει την εποχή της Κλωνατέξ Προνόμιο.
  • Υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν οι μέτοχοι της Aegen για πληροφορηθούν τους όρους της αύξησης κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, τα οποία η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αντλήσει για να απελευθερωθούν τα 120 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης από το Δημόσιο. Προς το παρόν, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης, γνωρίζουμε ότι η συνέλευση για την έγκριση της αύξησης θα γίνει στις 12 Μαρτίου. Μάθαμε, επίσης, ότι όλα είναι ανοικτά για τα δικαιώματα συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην αύξηση, αφού η διοίκηση θα ζητήσει έγκριση για περιορισμό ή κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. Στο ταμπλό, πάντως, η μετοχή δεν δείχνει να... αγχώνεται από την αύξηση κεφαλαίου. Χθες, σε μια κακή συνεδρίαση, έκλεισε με άνοδο 0,80%, ενώ από τις αρχές του μήνα διακόπηκε η καθοδική πορεία του Ιανουαρίου και έχει ανεβεί από τα 4,1 στα 4,39 ευρώ.
  • «Περπάτησε» αρκετά η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του γ.γ. του ΟΟΣΑ, με αρκετή διπλωματική υποστήριξη από την κυβέρνηση. Η πρώην υπουργός και επίτροπος στην Κομισιόν κατόρθωσε να μπει στο… final four της διαδικασίας επιλογής, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν ότι δεν συγκεντρώνει αρκετή υποστήριξη στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να μπει και στο μεγάλο τελικό, όπου θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι. Οι δύο επικρατέστεροι φέρονται να είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Ματίας Κόρμαν και η πρώην επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ από τη Σουηδία. Επίσημα, βέβαια, τίποτα δεν έχει τελειώσει, αλλά οι πιθανότητες της Α. Διαμαντοπούλου να κερδίσει τη θέση είναι σχεδόν μηδενικές. Ήταν, πάντως, μια καλή προσπάθεια, που αν μη τι άλλο έδειξε ότι η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της.
  • Έχει ένα ενδιαφέρον όραμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης: Να περάσει στην ιστορία ως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που κατάφερε να καταρτίσει ισολογισμό του ελληνικού κράτους. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει προϋπολογισμό, έχει και απολογισμό, αλλά ισολογισμό που θα καταγράφει κάθε χρόνο το ενεργητικό και το παθητικό του Δημοσίου δεν έχει αξιωθεί να αποκτήσει. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση, ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιό του να προχωρήσει το γιγαντιαίο έργο της καταγραφής ενεργητικού και παθητικού του ελληνικού κράτος και μάλιστα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Καλό θα είναι να τα καταφέρει, αλλά αυτό το έργο, που θα ενδιέφερε πολύ τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής, είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο φαίνεται, όταν μιλάμε για το απέραντο χάος του ελληνικού Δημοσίου.
  • Είδος εν ανεπαρκεία έχουν γίνει οι αυξήσεις συντάξεων, αλλά αυτός ο γενικός κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Για τη συμπαθή τάξη των εφοριακών/τελωνειακών, η κυβέρνηση μεριμνά για την παροχή αυξημένων συντάξεων. Δεν το κάνει ευθέως, αλλά δια της πλαγίας οδού. Με τον νέο νόμο για μισθολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ μετατρέπεται σε ειδική μισθολογική απολαβή. Η μετονομασία δεν αλλάζει κάτι στους μισθούς, όμως επηρεάζει τις συντάξεις. Η «διαφορά» δεν λαμβανόταν υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης, αλλά στο εξής θα λαμβάνεται και οι συντάξεις θα αυξηθούν. Κατά τα άλλα, αναζητούνται μεταρρυθμιστικές τομές στο ασφαλιστικό, για να μειωθούν οι υπέρογκες συνταξιοδοτικές δαπάνες.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Υπουργός σταρ, οι προμήθειες του Ηρακλή και η ενεργειακή απόβαση στην Αθήνα

Ενόχληση για την απουσία Ν. Δένδια, η ΕΛΒΟ, απόβαση στελεχών στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric στο Λαγονήσι, οι προμήθειες του Ηρακλή, οι επενδύσεις στα δίκτυα, αγωνία για το Ανακαινίζω, και πώς η Σκάρλετ Γιόχανσον νίκησε την ΑΙ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Από τα υπερκέρδη στις ζημιές, το μπλακάουτ στο ΧΑ, η Aegean και το Συνεγγυητικό

Η εκτόξευση των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ, τα ατελείωτα τεχνικά προβλήματα του ΧΑ, γιατί η Aegean δεν ενδιαφέρται πια για την Croatian, οι εκλογές στο Συνεγγυητικό, λίγες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις ταυτότητες και η απεργία στη Μαλαματίνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άκομψη διακοπή Πισσαρίδη, τα άστοχα self test και τα δύσκολα για τη ΔΕΗ

Το απότομο «κόψιμο» του νομπελίστα καθηγητή στο Φόρουμ των Δελφών, τα τεστ που αστοχούν 9 στις 10 φορές, το βαρύ κόστος των δικαιωμάτων Co2 για τη ΔΕΗ και η καθυστερημένη άφιξη των ανακοινώσεων της Aegean.