- Με μια εξαιρετικά λαμπρή τελετή αποχαιρετισμού του Μάριο Ντράγκι που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, ολοκληρώθηκε χθες η μετάβαση της ΕΚΤ στην ηγεσία της Κριστιάν Λαγκάρντ. Τον Μάριο Ντράγκι τίμησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, πρώην πρόεδροι, οι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και πολλοί ακόμα πολιτικοοικονομικοί παράγοντες. Από ελληνικής πλευράς το «παρών» φυσικά έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
- Η καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο, όταν οι αγορές πραγματικά στοιχημάτιζαν στην κατάρρευση του ευρώ, προσθέτοντας ότι λόγω της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι το ευρώ σήμερα και η ευρωζώνη είναι πολύ ισχυρότερη. Ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Μάριο Ντράγκι και την πεποίθησή του ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Μ. Ντράγκι για την ουσιαστική τραπεζική ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε την προσήλωση του Μ. Ντράγκι στην Ευρώπη. Ο Μάριο Ντράγκι κράτησε τα ηνία της ΕΚΤ για οχτώ χρόνια και με την ιστορική φράση «whatever it takes» θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην απόκρουση των κερδοσκοπικών κινήσεων, τη σταθεροποίηση του ευρώ και την έξοδο από την κρίση. Από την άλλη πλευρά η πολιτική των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων, αλλά και το άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ΕΚΤ πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων προκάλεσαν πολλές επικρίσεις.
- Στα δικά μας τώρα. Κανονικά το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον αυτό έχει δηλώσει αρκετές φορές ο αρμόδιος υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Ωστόσο, η κατάρτιση του νόμου είναι σε εξέλιξη και πολλοί αμφιβάλουν αν αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τέλη Οκτωβρίου ή Νοέμβριο το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το μεγάλο ζητούμενο είναι τι αποτελέσματα θα έχει η μεγάλη κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μέρες για την αντιμετώπιση των διαφόρων, σοβαρών, τεχνικών ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί, λόγω σειράς κακών χειρισμών. Υπενθυμίζω το δημοσίευμα του Business Daily, την προηγούμενη εβδομάδα, για την απαίτηση του SSM για πρόσθετες εγγυήσεις μέσω του cash buffer του Δημοσίου. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες οι περισσότεροι παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση. Μακάρι, διαφορετικά η απογοήτευση για την αγορά και τους επενδυτές θα είναι μεγάλη.
- Έδωσε την έγκρισή του χθες ο ESM για να αποπληρώσουμε πρόωρα τα πιο ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός. Προσοχή, όμως, μην αρχίσουμε να σηκώνουμε και σημαίες για την... εθνική απελευθέρωση από την επιτήρηση του Ταμείου. Γιατί οι Ευρωπαίοι μας επέτρεψαν να ξοφλήσουμε τα ακριβότερα δάνεια, αλλά όχι και τα φθηνότερα, που έχουν αρκετό ύψος για να παραμένει η χώρα στο καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης που προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου, με δύο επισκέψεις ελέγχου κάθε χρόνο. Έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο μπροστά μας για να πούμε το μεγάλο «αντίο» στον Πόουλ Τόμσεν και την ομάδα του...
- Σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν οι υψηλές υποχρεώσεις (πρόβλημα, που σύμφωνα με αναλυτές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ακόμα και στη σημερινή συγκυρία των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων), ή η συρρίκνωση του κατασκευαστικού τομέα (πρόβλημα ευρύτερο), όσο οι νέες και πολλές διοικητικές γκρίνιες και αρρυθμίες. Βλέπετε η πραγματικότητα αποδεικνύεται πάντα περισσότερο σύνθετη από όσο νομίζουμε και τα προβλήματα για να λυθούν απαιτούν σκληρή δουλειά, σαφές σχέδιο και συνεργασία. Στοιχεία που δεν μας πολυχαρακτηρίζουν γενικότερα σαν χώρα...
Το αντίο στον σούπερ Μάριο και η γκρίνια σε κατασκευαστικό όμιλο
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.