Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της αποδοχής των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, και οι οποίες θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ως μηδενικού κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει αναλυτικές τεχνικές προτάσεις στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) με τις οποίες τεκμηριώνεται η επιχειρηματολογία για την ανάγκη να γίνουν αποδεκτοί οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» ως μηδενικού κινδύνου και αναμένεται η απάντηση – αντίδραση του SSM.
Σημειώνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το Business Daily η ΕΚΤ, και ο SSM, διατύπωσαν αντιρρήσεις για την αποδοχή ως μηδενικού κινδύνου των κρατικών εγγυήσεις, που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του Asset Scheme Protection (ASP), ζητώντας την κάλυψή τους με τη δέσμευση μετρητών από το μαξιλάρι ρευστότητας, που σήμερα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
Υπηρεσίες της ΕΚΤ υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί ως μηδενικού κινδύνου τίτλοι, οι οποίοι θα φέρουν την εγγύηση μιας χώρας με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του investment grade. Άλλες πλευρές ωστόσο, και στο εσωτερικό της EKT, βλέπουν με κατανόηση την ελληνική επιχειρηματολογία. Σε κάθε περίπτωση η εκκρεμότητα θα πρέπει να επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής».
Το θέμα του «Ηρακλή» είχε θέσει στην νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να εξασφαλίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς των τραπεζών οι τίτλοι που θα εκδώσουν με εγγύηση του Δημοσίου, βάσει του σχεδίου «Ηρακλής», χωρίς το Δημόσιο να χρειασθεί να προσφέρει ενισχυμένες εγγυήσεις.
Σημειώνεται ότι αν η ΕΚΤ επιμείνει ότι οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή» εμπεριέχουν κίνδυνο τότε θα απαιτηθεί ο σχηματισμός προβλέψεων, και οι τράπεζες θα πρέπει να δεσμεύσουν πρόσθετα κεφάλαια για την υλοποίηση των συναλλαγών.
Το ζήτημα του risk weighted asset (RWA) και της εποπτικής αξιολόγησης των τίτλων που θα εκδοθούν προέκυψε αφού ο νόμος είχε σχηματοποιηθεί και εγκριθεί από την DG Comp, καθώς δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη διαβούλευση με την ΕΚΤ.
Σχετικές αιχμές είχε αφήσει η ΕΚΤ η οποία στη σχετική γνωμοδώτησή της για το σχέδιο «Ηρακλής» τόνιζε την ανάγκη για «ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές».
Απολύτως απαραίτητη η μηδενική στάθμιση
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στο Business Daily ότι όλος ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των μεγάλων τιτλοποιήσεων – πωλήσεων με εξυπηρετούμενων δανείων, που θα γίνουν μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», βασίζεται στην παραδοχή ότι το risk weighted assets (RWA) των τίτλων που θα εκδοθούν με την εγγύηση του δημοσίου θα είναι μηδέν.
Αν ο SSM δεν δεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες θα φτάσουν τα 12 δις. ευρώ, ως μηδενικού κινδύνου (να αποδεχθεί το RWA - risk weighted assets στο 0%) τότε η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι σημαντική. Αν δεν δώσει ο εποπτικός μηχανισμός RWA στο 0%, δεν βγαίνουν τα νούμερα, οι συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και το σχέδιο Ηρακλής δεν θα αξιοποιηθεί, σημειώνουν τραπεζικές πηγές.