- Η χθεσινή έγκριση του APS αποτελεί πράγματι μια επιτυχία της κυβέρνησης και του Γιώργου Ζαββού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον παράγοντα χρόνο. Το σχέδιο σέρνονταν για χρόνια και μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν τα δέοντα ώστε να λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
- Ιδιαίτερα θετική η αντίδραση της αγοράς (+4,03% ο δείκτης των τραπεζών), αλλά όχι ενθουσιώδεις, καθώς, οι πάντες περιμένουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για να «τρέξουν» τα μοντέλα και να δουν με ακρίβεια πόσο δουλεύει το σχέδιο.
- Έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος ο κ. Ζαββός, όμως οι δηλώσεις περί «εθνικής επιτυχίας» είναι λίγο υπερβολικές: το έθνος δεν ξεκίνησε την διαδρομή του με την υπουργοποίηση του κ. Ζαββού και το γεγονός ότι απαιτήθηκαν χρόνια και χρόνια για να αντιγράψουμε κάτι που οι Ιταλοί έκοψαν και έραψαν σε διάστημα μηνών, λύνοντας το πρόβλημα των τραπεζών τους, δεν μας τιμά ιδιαίτερα.
- Το μέγα ζητούμενο βέβαια είναι το πόσο λειτουργικό και αποτελεσματικό θα είναι το σχέδιο «Ηρακλής». Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του, αφού σημείωσε ότι το σχέδιο είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση προσέθεσε ότι το «το σχήμα αυτό πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου». Με άλλα λόγια πρώτα να το δούμε και μετά να το κρίνουμε.
- Άνετα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, ακόμα και αν δεν έχει την παραμικρή γνώση ή ενημέρωση, ότι οι σχέσεις των δύο δεν είναι οι καλύτερες.
- Αίσθηση προκάλεσε χθες σε τραπεζικούς κύκλους -και όχι μόνο- η αναφορά του κ. Ζαββού πως «οτιδήποτε αφορά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρις, με κρατικά κεφάλαια, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος». Ολίγων κρατιστής, σχολίασαν κάποιοι.
- Το τρις, με κρατικά κεφάλαια, βέβαια δεν ισχύει. Στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση (2012) πράγματι ήταν καθοριστική η συμμετοχή του κράτους μέσω του ΤΧΣ, με τους ιδιώτες να συνεισφέρουν περίπου το 10% των κεφαλαίων.
- Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση όμως το κράτος δεν έβαλε ευρώ: καλύφθηκε αποκλειστικά από ξένους και εγχώριους επενδυτές (για κακή τους τύχη).
- Στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, αποτέλεσμα της ηρωικής διαπραγμάτευσης των γνήσιων κρατιστών του ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος κάλυψε μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Αντίθετα Eurobank και Alpha Bank συγκέντρωσαν το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
- Άρα το τρις είναι στην καλύτερη περίπτωση ενάμιση σε ότι αφορά τη συμμετοχή του κράτους. Αυτά παθαίνουν οι καλοί νομικοί όταν μπλέκουν με την πολιτική: θυσιάζουν την ακρίβεια στο βωμό των εντυπώσεων.
- Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο Λουτρακίου όταν ο γνωστός κατασκευαστής Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ, που εκπροσωπεί τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους τεχνικές εταιρείες της χώρας, άρχισε να μοιράζει καταθετήρια! Ο κ. Βλάχος μοίραζε ως φέιγ βολάν τα καταθετήρια με τα οποία, όπως υποστήριξε, έχει πληρώσει σε τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, 54.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβει έργα. Οι σκηνές έχουν καταγραφεί σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο!
- Ο γνωστός συνδικαλιστής του κατασκευαστικού κλάδου υποστηρίζει πως τα χρήματα καταβλήθηκαν την περίοδο 2007 – 2009, όταν και πάλι δήμαρχος ήταν ο Γ. Γκιώνης. Η τεχνική εταιρεία του προέδρου του ΣΑΤΕ είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και τα έργα ανάπλασης των λουτρών Λουτρακίου και υποστηρίζει πως ο δήμος του οφείλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ! Το ερώτημα είναι να έχει ασχοληθεί κάποιος εισαγγελέας. Είτε για να διαπιστώσει αν ισχύουν οι καταγγελίες του Γ. Βλάχου και να παρέμβει, είτε για να μάθουν οι πολίτες πως πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση του δημάρχου Λουτρακίου.
Η «εθνική επιτυχία» του APS και οι θυσίες στο βωμό των εντυπώσεων
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.