ΓΔ: 2014.97 -0.90% Τζίρος: 99.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:32
Ισραήλ στρατός
Φωτογραφία Ο στρατός του Ισραήλ Credits Shutterstock

Ισραήλ: Νέος προσωρινός διάδρομος στη Γάζα για απομάκρυνση αμάχων

Ο ισραηλινός στρατός ανοίγει για 48 ώρες διάδρομο στη Σαλάχ αλ Ντιν για απομάκρυνση αμάχων, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία προσωρινού οδικού άξονα στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη γρηγορότερη απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, εν μέσω μιας εκτεταμένης χερσαίας επιχείρησης που στοχεύει στην εξάρθρωση της Χαμάς.

Όπως ανέφερε ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντραΐ, «προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση προς τον νότο, θα ανοίξει ένας προσωρινός διάδρομος μέσω της οδού Σαλάχ αλ Ντιν». Το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο εκτείνεται από βορρά προς νότο, διασχίζοντας το μέσο του παλαιστινιακού θύλακα.

Μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές αρχές καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας μέσω της παράκτιας οδού, κατευθυνόμενοι προς την ανθρωπιστική ζώνη στα νότια, η οποία περιλαμβάνει περιοχές του αλ Μαουάσι.

Ήδη ο Αντραΐ διευκρίνισε ότι «σε αυτό το στάδιο η διαδρομή θα παραμείνει ανοιχτή μόνο για 48 ώρες, από τις 17 Σεπτεμβρίου 2025 στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τις 19 Σεπτεμβρίου στις 12:00». Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ στα τέλη Αυγούστου, στην πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της διέμεναν περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ένα κύμα νέας εξόδου των κατοίκων προς τον νότο· ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ισραηλινός στρατός, μέχρι στιγμής «περισσότεροι από 350.000» άνθρωποι έχουν αποχωρήσει από την πόλη της Γάζας.

Παράλληλα, δεκάδες κάτοικοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας την προτίμησή τους να παραμείνουν στους τόπους τους αντί να εκτοπιστούν εκ νέου.

Η νέα φάση της ισραηλινής επιχείρησης ξεκίνησε επίσημα την Τρίτη, με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, την οποία οι ισραηλινές αρχές χαρακτηρίζουν ως ένα από τα τελευταία οχυρά της οργάνωσης. Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να εντείνουμε τα πλήγματα εναντίον της Χαμάς μέχρι την οριστική της ήττα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ εμφανίζεται «αποφασισμένο να πάει μέχρι τέλους». Παράλληλα, κατήγγειλε την «ηθικά, πολιτικά και νομικά ανυπόφορη» κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Αρνητικές τοποθετήσεις για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση έχουν εκφράσει και πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, απορρίπτει τον όρο «λιμός»

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις γύρω από τη Γάζα, με δεκάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις ΟΗΕ για λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα.