- Ένα σημαντικό συνέδριο διοργανώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο “Stimulating a resilient recovery through investments, digital transformation and green economy”. Το συνέδριο ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η επόμενη ημέρα και το πως θα ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη μέσω επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας. Στο συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι επίτροποι Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μάρτεν Φερβέι, ο Ντέκλαν Κοστέλο αναπληρωτής γενικός διευθυντής επίσης στην Γεν. Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του ΣΟΕ, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο Μιχάλης Στασινόπουλος του Ομίλου Βιοχάλκο, o Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., ο Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος του ΣΒΕ και ο οικονομολόγος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Χριστόφορος Πισσαρίδης. Συντονιστικό ρόλο στο συνέδριο θα έχει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας.
- Ήταν ακριβώς ένα χρόνο πριν, στα τέλη Ιουνίου 2019, όταν η διοίκηση της Άβαξ ανακοίνωνε με αυτοπεποίθηση την δυναμική επιστροφή στην αγορά της Μέσης Ανατολής, με την εξαγορά τριών θυγατρικών (Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P) της J&P Overseas που βρισκόταν σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Τότε, ο πρόεδρος της Άβαξ, Χρήστος Ιωάννου, είχε τονίσει στους μετόχους ότι η απόκτηση των τριών εταιρειών θα επιτρέψει στην Άβαξ να επεκταθεί στην Μέση Ανατολή «με στόχο να δημιουργηθεί ένα success story».
- Χθες, όμως, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Αβαξ για τη χρήση του 2019, το success story αποδείχθηκε συντριβή καθώς η εταιρία ανακοίνωσε σημαντική διεύρυνση των ζημιών και «την επιχειρηματική απόφαση πώλησης των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου στο Κατάρ, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα και των σοβαρών καθυστερήσεων στις εισπράξεις έργων. Η Εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τον τοπικό εταίρο των εν λόγω θυγατρικών και σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία μεταβίβασης».
- Η Καταριανή περιπέτεια κόστισε πολλά εκατομμύρια στην Άβαξ: το 2019 κατέγραψε ζημιές μετά από φόρους 43,1 εκατ. ευρώ έναντι 26,3 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ χωρίς τις θυγατρικές στο Κατάρ οι ζημιές θα είχαν διαμορφωθεί στα 17,6 εκατ. από 24,5 εκατ. ευρώ το 2018.
- Δεν ξέρω αν ήταν συμπτωματικό, ωστόσο, χθες, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της ΕΤΕ ήταν η μόνη που βρέθηκε στο «κόκκινο» (-0,56%), σε μια συνεδρίαση που οι άλλες τράπεζες έγραψαν μεγάλα κέρδη (Alpha +3,05%, Πειραιώς +4,7% και Eurobank +2,77%).
- Σχολιάζοντας το ΤΕΠΙΧ, με την Εθνική να καταλαμβάνει την τελευταία θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις άλλες συστημικές τράπεζες στις εκταμιεύσεις δανείων, o διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, στη χθεσινή συνέλευση σημείωσε: «Λόγω της φύσης του προγράμματος, το οποίο ταιριάζει περισσότερο σε μικρές επιχειρήσεις, η Εθνική το διοχέτευσε κυρίως σε αυτές. Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά είναι οι πιο ευάλωτες στην κρίση. Εγώ πιστεύω ότι αυτό που μετράει είναι ότι η Εθνική έχει στηρίξει 2,5 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 24% του αριθμού των εκταμιεύσεων του προγράμματος μέχρι στιγμής».
- Την παραπάνω αναφορά θα μπορούσε κανείς να την ερμηνεύσει ως «μπηχτή» στις άλλες τράπεζες, καθώς ο κ. Μυλωνάς υπαινίσσεται ότι οι άλλες τράπεζες δεν διοχέτευσαν τους πόρους στις μικρές επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης αλλά σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας έτσι μεγαλύτερες εκταμιεύσεις.
- Αν το δούμε ωστόσο από ψυχολογική πλευρά είναι σαφές ότι η αναφορά αποτελεί μια κλασική δευτερογενή αμυντική διαδικασία: Εκλογίκευση. Επιστρατεύουμε την εκλογίκευση είτε όταν δεν καταφέρνουμε να αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούσαμε και αποφασίζουμε αναδρομικά ότι δεν το επιθυμούσαμε και τόσο πολύ (όσα δεν φτάνει η αλεπού…), είτε όταν κάτι κακό έχει ήδη συμβεί και εκ των υστέρων αποφασίζουμε ότι, τελικά, δεν ήταν και τόσο κακό (μπορεί να μην δώσαμε πολλά δάνεια αλλά δώσαμε σε αυτούς που τα είχαν ανάγκη).
- Ή όπως το έθεσε ο Benjamin Franklin: «είναι τόσο βολικό να είμαστε λογικά όντα, από τη στιγμή που μπορεί κανείς να βρει ή να κατασκευάσει μια εξήγηση για οτιδήποτε έχει στον νου του».
- Σήμερα ολοκληρώνονται οι εγγραφές για την ομολογιακή έκδοση του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης θα καλυφθεί από τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές. Το επιτόκιο φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί με άνεση κάτω του 3%.
Η εκλογίκευση Μυλωνά για το ΤΕΠΙΧ και η συντριβή του success story της Άβαξ στη Μ. Ανατολή
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.